
منداییان پیروِ یحیی که تعمید دهندهٔ مسیح(ع) بود، هستند. سرویس جنگ نرم حلقه وصل به بهانه درگذشت “ گنزبرا جبارچحیلی“ معروف به شیخ جبار طاووسی، روحانی بزرگ این اقلیت قومی در دی ماه سال جاری و با توجه به اینکه برخی از رسانه های معلوم الحال نسبت به وجود تبعیض و عدم برخورداری حقوق اجتماعی آنها در ایران اعتراض کردهاند با حجت الاسلام و المسلمین محمد کاشانی، دبیر انجمن گفتگوی اسلام و مسیحیت گفتگویی انجام داده است.
دبیر انجمن گفتگوی اسلام و مسیحیت در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار حلقه وصل با اشاره به اینکه صابئین مندایی از پیروان حضرت یحیای پیامبر(ع) هستند اظهار داشت: از نظر این قوم اولین پیامبر حضرت آدم(ع) و آخرین پیامبر هم حضرت یحیی(ع) میباشد و پیدایش اولیه آنها به بیش از 2500 سال قبل در نواحی بیت المقدس بر میگردد.
حجت الاسلام و المسلمین کاشانی با تاکید براینکه کتاب مقدس منداییان گنزا ربّا است افزود: این کتاب به بخش گنزای راست و گنزای چپ تقسیم میشود.
گنزا ربا به معنای گنج عظیم و از دو طرف راست و چپ قابل خواندن است.
صابئین مندایی از اهل کتاب و یکتا پرست هستند
وی با تصریح این مطلب که این اقلیت نماز خود را رو به ستاره قطب شمال میخوانند گفت: صابئین مندایی روزانه پنج بار نماز بجای میآورند. عده ای هم به اشتباه آنها را به دلیل آنکه قبلهشان رو به ستاره است آنها را ستارهپرست خطاب میکنند در حالی آنها به خدای یکتا ایمان دارند.
این محقق حوزه ادیان الهی با اشاره به اینکه حدود 75 هزار صابئین مندایی در دنیا پراکنده اند گفت: چیزی حدود 25 هزار نفر از این اقلیت در ایران سکونت دارند که اکثر آنها در استان خوزستان کنار رود کارون مستقر هستند و بقیه هم در عراق، استرالیا، آمریکا و کانادا پراکنده هستند.
حجت الاسلام و المسلمین کاشانی با بیان اینکه آب در دین مندایی نقش محوری و حیاتی دارد گفت: این قوم به زندگی بدون آب اعتقادی ندارند و از همان ابتدای پیدایش همواره در کنار رودخانه ها بودهاند و بهترین آب را هم آب رودخانه میدانند و بسیاری از مراسم دینی خود را در کنار رود کارون انجام میدهند.
دبیر انجمن گفتگوی اسلام و مسیحیت با عنوان این مطلب که مندا در لغت به معنای دانش و معرفت است گفت: مقام معظم رهبری و بسیاری از علمای اسلام این گروه را جزء اهل کتاب می دانند که مشرب و مسلک عرفانی دارند.
وی درباره ماهیت دینی مندائیان توضیح داد: در دین منداییان یا همان صابئین مغتسله که در خوزستان به صبی معروف هستند پندارههایی همانند آنچه در جهانبینی زرتشت مانند اصالت نور و پاکی آن در برابر تاریکی گمراه کننده به چشم میخورد.
حجتالاسلاموالمسلمین کاشانی با اشاره به اینکه رویکرد آنها به حرفه طلاکاری و میناکوبی جنبه اجتماعی دارد گفت: آنها به این حرفه دیدگاه کاملا حرفهای و اجتماعی دارند و بیشتر شغل آبا و اجدادیشان در زمینه طلا کاری بوده است.
در اقلیت بودن به معنای نداشتن حقوق اجتماعی نیست
وی با بیان اینکه آیه شریفه «ان الذین آمنوا و الذین هادوا و النصاری و الصابئین من آمن بالله و الیوم الآخر و عمل صالحا فلهم اجرهم عند ربهم و لا خوف علیهم و لاهم یحزنون» اشاره به همین قومیت دارد گفت: این اقلیت آداب و رسوم ویژهای دارند و قومی کاملا معتقد هستند که آیین ازدواج و ذبحشان شامل نکات جالب و بعضا آموزندهای است.
دبیر انجمن گفتگوی اسلام و مسیحیت با تأکید براینکه این قوم فارغ از بازیهای سیاسی هستند و زندگی آرامی دارند گفت: رسانههای بیگانه به بهانه درگذشت شیخ جبار طاووسی روحانی بزرگ مندائیان قصد اخلال و سوءاستفاده سیاسی داشتند که با درایت جمهوری اسلامی و هوشیاری خود این عزیزان این ترفند آنها هم به سنگ خورد.
وی با عنوان این مطلب که همیشه در اقلیت بودن ذاتا یک جو روانی ایجاد میکند گفت: دشمنان میخواستند با این حربه که این گروه در اقلیت قرار دارند و از حقوق اجتماعی مساوی با اکثریت برخوردار نیستند، احساسات داخلی و خارجی را جریحهدار کنند.