
حلقه وصل: در این روزها و شبها که به جهت شیوع کرونا و الزامات ناشی از پیشگیری در این باره بیشتر مردم عملاً خانه نشین هستند، لاجرم اوقات فراغت بیشتری هم در اختیارشان است که به خصوص این ایام، فرصت خوبی است برای مطالعه کتابهای مورد علاقه و یا تماشای فیلم در جمع خانواده.
در همین راستا، برخی از اهالی فرهنگ پیشنهادهایی را درباره اینکه در ایام قرنطینه و ایام نوروز چه کتابها و مستندها و فیلمهایی ارزش دیدن دارند، ارائه کردهاند که در ادامه آمده است.
* در عید نوروز چه مستندی ببینیم؟
امیر ابیلی منتقد سینما، ۱۰ مستند خارجی را به مخاطبان پیشنهاد داده است.
۱. مستند Diego Maradona (۲۰۱۹)
آصف کاپادیا از زندگی دیگو مارادونا، مستندسازی که سال ۲۰۱۵ برای ساخت مستند زندگی ایمی واینهاوس برنده اسکار شده بود، مارادونا یک قسمت از سری مستندهای شبکه HBO از اسطورههای تاریخ ورزش است.
۲. مستند Citizenfour (۲۰۱۴)
برنده اسکار با محوریت شخصیت ادوارد اسنودن
۳. مستند Inside Job (۲۰۱۰)
برنده اسکار که به بحران مالی ۲۰۰۸ امریکا می پردازد. یک کلاس درس برای مستندهای موضوع محور (و نه شخصیتمحور). برای اینکه بفهمیم مستندسازی متفاوت از تدوین موازی تعدادی گفتوگوست.
۴. مستند Cartel land (۲۰۱۵)
کمنظیر در دل درگیریهای کارتلهای مواد مخدر در مرز مکزیک و آمریکا. یکی از نمونههای درسآموز مستندهای بحران
۵. مستند Where to Invade Next (۲۰۱۵)
ضدسیستم خلاقانه مایکل مور در مقایسه مزیتهای رفاهی و زیرساختی کشورهای مختلف با آمریکا.
۶. مستند Man of Wire (۲۰۰۸)
مهم ترین اثر سال ۲۰۰۸ که همه جوایز مهم را گرفت. ماجرای راه رفتن فیلیپ پتی بر روی یک سیم بین برجهای تجارت جهانی نیویورک در دهه هفتاد میلادی.
۷. مستند March of the Penguins (۲۰۰۵)
برنده اسکار که ۱۵ سال قبل نزدیک به ۸۰ میلیون دلار در گیشه امریکا فروخت. یکی از بهترین مستندهای حیات وحش تاریخ. حتما با صدای نریشن مورگان فریمن ببینید و نه نسخه دوبله شده را.
۸. مستند The Fog of War (۲۰۰۳)
برنده اسکار مستند سال ۲۰۰۳ که با محوریت رابرت مکنامارا، وزیر دفاع آمریکا بین سال های ۱۹۶۱ تا ۱۹۶۸ و با نگاهی انتقادی به جنگ ویتنام ساخته شده است.
۹. مستند Free Solo (۲۰۱۸)
برنده اسکار سال ۲۰۱۸ که نمایشدهنده صعودهای ازاد الکس هانولد از مرتفعترین دیوارههای جهان بدون طناب و وسایل نجات است.
۱۰. مستند Room ۲۳۷
آیا درخشش، شاهکار استنلی کوبریک یک اعتراف تاریخی است؟ ایا فیلمی که دولت آمریکا از لحظه قدم گذاشتن نیل آرمستراگ بر سطح کره ماه برای سراسر دنیا به صورت زنده به نمایش گذاشت جعلی بود؟ ایا این فیلم توسط استنلی کوبریک در یکی از استودیوهای هالیوود ساخته شده بود؟
* در عید نوروز چه کتابی بخوانیم؟
مهدی خانعلیزاده پژوهشگر روابط بینالملل نیز ۱۰ کتاب به مخاطبان پیشنهاد داده است.
۱-از دو که حرف میزنیم، از چه حرف میزنیم/ هوراکی موراکامی – نشر چشمه
کتابی که چندین بار میتوان خواند و با فضای آرام و لذتبخشش همراه شد. اگر میخواهید موراکامی بخوانید، این کتاب بهترین انتخاب است.
۲-ارتداد/ وحید یامینپور – انتشارات سوره مهر
یک روایت عجیب از حوادثی که در روزهای منتهی به انقلاب اسلامی در بهمن ۱۳۵۷ ... نیفتاد! این عاشقانهی سیاسی را باید آهسته خواند.
۳-جبر جغرافیا/ تیم مارشال – نشر همان
یکی از بینظیرترین کتابها دربارهی اینکه چرا ما اینطور هستیم و چرا خارج، آنطور! با ترجمه روانی که دارد، نگاهتان به تحولات منطقهای و جهانی را تغییر میدهد.
۴-شبهای روشن/ فئودور داستایوسکی- نشر ماهی
حالا که قرار است در خانه بمانیم، بهترین زمان برای مطالعه یکی از شاهکارهای ادبیات روسیه است. داستایوسکی را با این کتاب شروع کنید.
۵-وقتی نیچه گریست/ اروین یالوم – انتشارات کارون
کتاب حجیمی است اما به قدری سناریوی دقیق و روند مناسبی دارد که اصلا خسته نمیشوید. روایتی داستانی از روانشناسی مدرن و تاثیر احتمالیاش بر فلسفهی قرن بیستم.
۶-من ترسو نیستم/ وندی شرمن – انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی
ماجرای مذاکرات هستهای آنقدر زندگی همه ما را تحت تاثیر قرار داده که نمیتوان به سادگی از کنارش گذشت. بهترین روایت دربارهی برجام، از زبان طرف آمریکایی است؛ چرا که واقعیتِ دشمنی یا دوستی آنها را برای ما نمایان میکند.
۷-دشمن عزیز/ جین وبستر – انتشارات قدیانی
«بابالنگدراز» نازنین را که همه ما خواندهایم یا حداقل سریالش را دیدهایم. حالا برای شما یک شگفتانه داریم: نامهنگاریهای «سالی» به «جودی»؛ با هم جذابیت و با همان لذت.
۸-سه گزارش کوتاه درباره نوید و نگار/ مصطفی مستور – نشر مرکز
همهی کتابهای مستور فوقالعاده خواندنی هستند اما این کتاب، یک دنیای دیگر است. شاید با دنیای مستور حال نکنید اما حتما این کتاب، نسخهی رهایی از حال بد شما هم هست.
۹-ماهبندان/ محمدرضا شهبازی – انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی
گزارش نوشتن از سفرِ یک شخصیت مهم، کار هر کسی نیست؛ مخصوصا در سالهای اخیر که انگار جوک گفتن و حاشیهنگاری مهمتر از متننگاری شده است. این کتاب، نمونهی خوبی در این ایام قحطیِ سفرنگاری است.
۱۰- کرشمه خسروانی/ سیدمهدی شجاعی – انتشارات نیستان
روضهی نمایشی بخوانید. داستانی که شاید شنیده باشید اما این بار بسیار داستانیتر و با قلم شیرین یک نویسندهی کهنهکار. این کتاب از آنهایی است که شروع کنید، دو ساعت بعدش تمامش خواهید کرد.
* در عید نوروز چه فیلمی ببینیم؟
فیلم دیدن اگر تا سالهای پیش یکی از انواع تفریحهای ممکن در تعطیلات بود، امسال یکی از معدود انتخابهای هیجانانگیز است. در ادامه ۵ فیلم پیشنهادی برای این ایام آمده است:
۱-زندانیان (Prisoners):
اگر فیلم زودیاک ساخته ی دیوید فینچر بهترین فیلم جنایی دهه ی اول قرن ۲۱ بود، زندانیان بهترین فیلم دهه ی دوم این قرن برای علاقه مندان به این ژانر هیجان انگیز است. زندانیان با فیلمنامه ای دقیق و ظریف در کنار کارگردانی چشمگیر دنیس ویله نوو، از بهترین محصولات سینمای آمریکا در این دو سه دهه ی گذشته است؛ به شرط آنکه از سینما به دنبال قصه و سرگرمی و جذابیت باشید!
۲-خاطرات قتل (Memories of Murder):
اگرچه بونگ جون هو امسال و با فیلم انگل به جهان معرفی شد، اما بهترین فیلم کارنامه ی او به سالها قبل و زمانی بر می گردد که پرونده ی واقعی یک قاتل زنجیره ای در کره جنوبی را دستمایه ی ساخت فیلمی به نام خاطرات قتل قرار داد. یکی از بهترین فیلمهای پلیسی تاریخ سینما که بسیار مهجور است و تماشایش به تجربه ای حیرت آور بدل می شود.
۳-دختری با خالکوبی اژدها (The Girl with the Dragon Tattoo):
دیوید فینچر یکی از مهمترین فیلمسازان حال حاضر جهان است. فیلمهای مشهورتر کارنامه ی او مثل باشگاه مشت زنی و هفت بسیار دیده شدهاند و طبعاً جایی در فهرست فیلمهای پیشنهادی ندارند اما برخی از فیلمهای کمتر دیده شده ی او را میتوان توصیه کرد و اطمینان داشت که پشیمانی به بار نمی آورد. دختری با خالکوبی اژدها یکی از همین فیلمهای نسبتاً مهجور فینچر است. گونه؟ مطابق سلیقه ی همیشگی فینچر جنایی، با رگه هایی از وهم و دلهره و هیجان.
۴-سی دقیقه پس از نیمه شب(Zero Dark Thirty) :
فیلمی نفسگیر درباره ی دستگیر اسامه بن لادن به دست نیروهای آمریکایی. روایت داستان اگرچه در جهت تقویت منافع ملی آمریکا و تقدیر از نیروهای نظامی این کشور است، اما به عنوان فیلمی که بر اساس یک پرونده ی سیاسی – امنیتی واقعی ساخته شده، بسیار جذاب و پر کشش است و زمانی که متوجه می شویم این فیلم سخت پردردسر به دست یک فیلمساز زن ساخته شده (کاترین بیگلو) هیجان ماجرا چند برابر خواهد شد.
۵-سایه یک شک(Shadow of a Doubt) :
علاقه مندان به سینمای کلاسیک عموماً آلفرد هیچکاک را با فیلمهای مشهورتر کارنامه اش مثل سرگیجه، روانی، پرندگان یا پنجره ی عقبی می شناسند. سایه یک شک یکی از فیلمهای کمتر دیده شده ی هیچکاک است که بسیار زودتر از شاهکارهای مشهور او ساخته شده اما همچنان فیلمی پرحرارت و دیدنی است. هیچکاک در چند مصاحبه از سایه ی یک شک به عنوان بهترین فیلم کارنامهاش نام برده است.