
میثم کشکولی دبیر ستاد مردمی جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی لرستان در گفتگو با حلقه وصل ضمن اشاره به اینکه پیادهروی اربعین یکی از اعجاز های آخرالزمانی است اظهار داشت: پیاده روی اربعین بعد از شهادت امام حسین(ع) به روایتی همان سال یا سال بعد دو زائر داشته که یکی جابر بن عبدالله و دیگری حضرت زینب(س) بوده است.
وی با بیان اینکه پیاده روی اربعین جزو سیاسی ترین اقدمات بعد از روضه سیاسی حضرت زینب(س) در شام است، افزود: امروز تمام کسانی که می خواهند با ظلم مبارزه کنند به حسین(ع) تاسی می کنند و مسیر کربلا را با پای پیاده طی می کنند.
فعال مردمی پیاده روی اربعین به تعطیلی پیاده روی اربعین در زمان حکومت صدام و رژیم بعث اشاره کرد و یادآور شد: مردم عراق بعد از فروپاشی رژیم بعث پیاده روی اربعین را دوباره در پیش گرفتند؛ البته در اوایل مردم این کشور تنها مسیر نجف تا کربلا را با پای پیاده طی می کردند اما در حال حاضر هزاران کیلومتر از بصره و فاو تا کربلای معلی را طی می کنند.
وی با اشاره به اینکه زائرین کشورمان مسیر نجف تا کربلا را پیاده روی می کنند بیان کرد: برخی از گروه های ایرانی سابقه هفت-هشت ساله در پیاده روی کربلا را دارند اما موج حضور پیاده روی ایرانیان از چهار-پنج سال قبل به عنوان یکی از بزرگترین تجمعات انسانی شروع شده است.
پیاده روی اربعین زمینه ساز شناخت مردم از امام حسین(ع)
کشکولی با بیان اینکه بنابر اظهارات بزرگان حضرت مهدی(ع) وقتی که با پرچم یالثارات الحسین(ع) ظهور می کنند می گویند که من خون خواه حسین هستم، گفت: از این رو مردم باید امام حسین(ع) را بشناسند، بدون شک پیاده روی اربعین موجب شناخت مردم از امام حسین (ع) می شود اگر چه رسانه های دنیا در خصوص پیاده روی اربعین سکوت کرده اند و اصلاً نمی توانند تحلیلی در مورد این حرکت داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه پیاده روی اربعین جزو سیاسی ترین حرکت های اهل بیت(ع) بوده و در حال حاضر نیز چنین است، تصریح کرد: امروز شاهدیم که مسلمانان از اقصی نقاط دنیا در مراسم پیاده روی اربعین حضور پیدا می کنند و حتی پا برهنگان و مستضعفین نیجریه که توان حضور در این مراسم را ندارند مشابه این مراسم را در کشور خود برگزار می کنند.
حج مستضعفان جهان
فعال مردمی پیاده روی اربعین با بیان اینکه پیاده روی اربعین به حج مسلمانان و مستضعفان تبدیل شده است، خاطرنشان کرد: به گونه ای که شاهدیم انسان های آزاده از ادیان مختلف در این مراسم حضور پیدا می کنند و از آنجا که امام حسین(ع) پرچمدار مبارزه با ظلم بوده است، امروز مراسم پیاده روی اربعین به محل تجمع مظلومان، پابرهنگان و ستمدیدگان جهان تبدیل شده است.
وی اظهار داشت: در پیاده روی اربعین سیاه و سفید، عرب و عجم، و... از آفریقا و آسیا و آمریکا و اروپا از کشور های مظلوم بحرین، یمن، شیعیان عربستان، سوریه، لبنان، مغرب، نیجریه، غنا و... شرکت می کنند.
کشکولی با اشاره به اینکه امروز جریاناتی تلاش مذبوحانه می کنند تا پیاده روی اربعین را به یک مراسم صرفا احساسی و مذهبی تبدیل کنند، گفت: برای پیاده روی اربعین هم می توان بعد احساس و عاطفه و هم بعد شور و حماسه و هم بعد ظلم ستیزی را متصور شد.
شروع پیاده روی اربعین در لرستان از سال 93
وی در ادامه به چگونگی شروع پیاده روی اربعین در لرستان اشاره کرد و افزود: پیاده روی اربعین از سال 93 و از زمانی که با برخی دوستان در پیاده روی اربعین شرکت کرده بودیم آغاز شد؛ در واقع در آن سفر توانستیم خلاء ها را از نگاه زائرین لرستان شناسایی کنیم.
فعال مردمی پیاده روی اربعین نبود اسکان مناسب و متمرکز در نجف و کربلا را یکی از خلاء ها در پیاده روی اربعین برای زائرین لرستانی دانست و عنوان کرد: بسیاری از استان ها در نجف و کربلا هتل، حسینیه و منزل دارند اما لرستانی ها از وجود هرگونه فضایی در شهرهای نجف وکربلا محروم اند.
وی با اشاره به اینکه ستاد اربعین حسینی استان با حضور فعالان مردمی چند ماه قبل از اربعین تشکیل شد، بیان کرد: در سال 94 تمام کسانی که در فضای پیاده روی اربعین لرستان به صورت مردمی کار می کردند را شناسایی و با آنها جلسه گذاشتیم و خلاء های موجود در خصوص اعزام زائرین مسئله ایاب و ذهاب زائرین، اسکان در نجف و کربلا و همچنین نبود برنامه های فرهنگی منسجم به عنوان عمده ترین مشکلات پیش رو احصاء شد.
کشکولی گفت: با هدف پر کردن خلاء های موجود پیش روی زائرین پیاده روی کربلای لرستان مذاکراتی را نیز با سپاه و ستاد بازسازی عتبات عالیات صورت گرفت و از آنها خواستیم که در این راستا ورود پیدا کنند که اعلام آمادگی کردند.
وی با بیان اینکه سپاه و ستاد بازسازی عتبات عالیات در استان لرستان پذیرفتند که از زائرین پشتیبانی های مادی، معنوی و تجهیزاتی به عمل بیاورند، تصریح کرد: ما نیز تقبل کردیم که به واسطه موسسات مردم نهاد و هیئات کارهایی را در عتبات عالیات انجام دهیم و در راستای مرتفع شدن خلاء و مشکلات توافقنامه سه جانبه ای بین ستاد مردمی، ستاد عتبات عالیات و سپاه حضرت ابوالفضل(ع) منعقد و در آن مقرر شد ستاد مردمی امورات اجرایی و آن دو دستگاه پشتیبانی مادی و معنوی را عهده دار شوند.
تشکیل تیم های مردمی خدمت به زائران پیاده روی اربعین
فعال مردمی پیاده روی اربعین با اشاره به اینکه سپاه و ستاد بازسازی عتبات عالیات تمام نذورات مادی، اقلام و اجناسی را که جمع آوری کرده بودند را در اختیار ستاد مردمی قرار دادند، خاطرنشان کرد: همچنین مشکلات ارتباطاتی و حمل و نقل و مسائل زیر ساختی را با قوت و با دلسوزی مسئولانه پیگیری کردند.
وی اظهار داشت: چون که برای حرکت ما پشتیبان پیدا شده بود احساس تکلیف بیشتری کردیم و به همین دلیل تشکیل یک تیم اجرایی و عملیاتی را در دستور کار قرار دادیم که در این راستا 50 نفر از جوانان مومن انقلابی فعال در مساجد و هیئات مذهبی استان به صورت جدی پای کار آمدند.
کشکولی گفت: با تشکیل ستاد مورد نظر و تقسیم کاری که صورت گرفت عده ای بحث تغذیه، عده ای اسکان و عده ای هم برگزاری مراسمات رسمی جمهوری اسلامی در مسجد حنانه نجف را عهده دار شدند.
دبیرستاد جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی لرستان به فعالیت های فرهنگی صورت گرفته در جریان پیاده روی اربعین در سال 94 اشاره کرد و گفت: در جریان این مراسم موکب شباب الخمینی توسط جمعی از بچه های هیئتی لرستان که تصمیم گرفته بودند برای زائران ایرانی کار فرهنگی از قبیل برپایی مراسمات سخنرانی و عزاداری ها را انجام دهند برپا شد و در این راستا هیئت محبین رقیه(س) بروجرد وارد صحنه شده و همه ملزومات برگزاری مراسم را در ایران تهیه نمودند و در قالب یک کانتینر وسایل صوتی و امکانات دیگر به عراق منتقل کردند.
مسجد«حنانه» عراق
وی افزود: با هماهنگی های صورت گرفته مقرر شد که برنامه های فرهنگی در مسجد حنانه برگزار شود؛ از این رو پس از برقرار کردن دکور و انجام تبلیغات توانستیم به مدت پنج شب در این مسجد برنامه های جمهوری اسلامی ایران را با سخنرانی های آیت الله صدیقی، حجت الاسلام والمسلمین مرتضی آقا تهرانی، حجت الاسلام والمسلمین علیرضا پناهیان و با مداحی میثم مطیعی و مهدی رسولی برگزار کنیم.
فعال مردمی پیاده روی اربعین با بیان اینکه تقریبا می توان گفت متولیان برنامه های جمهوری اسلامی در نجف بچه های لرستان بودند، عنوان کرد: البته در کنار برنامه های فرهنگی در مسجد حنانه نذورات هم هر شب بین زائرین توزیع می شد.
وی به دو شب برگزاری مراسم سخنرانی و عزاداری با سخنرانی مرتضی آقا تهرانی و مداحی مهدی سلحشور توسط بچه هیاتی های استان در مزار مرحوم حکیم اشاره کرد و یادآور شد: صبح ها نیز در چهار راه «صورة العشرین» نجف مراسم افتتاحیه پیاده روی توسط بچه های لرستان و با حضور حسین یکتا، سعید قاسمی، حسن رحیم پور ازغدی، حجت الاسلام والسلمین علیرضا پناهیان و حجت الاسلام والمسلمین مرتضی آقا تهرانی انجام می شد که در نوع خود کار بی نظیری بود.
کشکولی گفت:معتقدیم که تمام کسانی که در این هیئت جمع شده بودند مریدان امام خمینی (ره) بودند اما در هر حال کارهایی را که بچه های لرستان با برگزاری برنامه های عظیم در مسجد حنانه و چهار راه صورت العشرین انجام دادند در حد معجزه بود.
وی با اشاره به اینکه برگزاری برنامه های عظیم فرهنگی در عتبات عالیات موجب شد که بچه های لرستان به یک تجربه خوب در حوزه بین المللی و فعالیت کردن در بیرون ازمرزهای کشورمان دست پیدا کرده و این تجربه را با خود به استان منتقل کنند، تصریح کرد: برای زنده نگه داشتن ظرفیت مردمی اربعین در استان با استفاده از ظرفیت فعالان اربعین سال گذشته ستاد مردمی اربعین در حال شکل گیری است که این ستاد طی روزهای آینده فعالیت خود را هم در راستای گفتمان سازی و هم رفع مشکلات و موانع برای حضور کیفی مردم در مراسم پیاده روی اربعین آغاز می کند.
فعال مردمی پیاده روی اربعین در بخش دیگری از اظهارات خود خاطرنشان کرد: در کشورعراق مشکلات زیرساختی از قبیل کمبود چادر و پتو و سرویس بهداشتی داشتیم که رفع آنها نیازمند پای کار آمدن دستگاه های اجرایی و سایر نهادهای استان است.
وی اظهار داشت: سال گذشته وقتی که با عتبات و سپاه جلسه گذاشتیم پیرو این جلسات قرار شد جلسه ای نیز با دستگاه های اجرایی و دولتی برگزار شود که در جلسه ای که با دستگاه های اجرایی برگزار شد ما کارهای مربوط به پیاده روی اربعین را در سه سطح ارائه کردیم.
کشکولی پیش بینی لرستان به عنوان یک استان محل عبور زائرین کربلا محل اسکان و پذیرایی را اولین برنامه استان در اربعین دانست و گفت: دوم اینکه ستاد اربعین لرستان نسبت به زائرین لرستان احساس مسئولیت کند چون زائرین لرستان از گرفتن ویزا و پاسپورت تا رفتن به مرز و اسکان در نجف و کربلا مشکل داشتند و سوم اینکه بر اساس بخشنامه وزارت کشور استان لرستان به عنوان معین استان ایلام در مهران یک ایستگاه پذیرایی برپا کند.
وی افزود: نهایتا ستاد دولتی اربعین نسبت به بخش سوم مسئولیت پذیرفت و توانست با همکاری سپاه و دیگر دستگاههای اجرایی یک ایستگاه پذیرایی بزرگ را در مرز مهران برپا و چند هزار وعده غذایی را بین زائرین توزیع و خدمات قابل قبولی را ارائه نماید.
سودجویی دلالان از زائرین لرستان به دلیل نبود مرکز صدور ویزا
فعال مردمی پیاده روی اربعین با بیان اینکه زائرین لرستان برای گرفتن ویزا مشکل دارند، عنوان کرد: مراکز صدور ویزا در استان های کرمانشاه و خوزستان قرار دارند و اینجاست که دلال ها وارد کار شده و از زائرین لرستان برای اخذ ویزا سود جویی می کنند.
وی حمل و نقل و ایاب و ذهاب زائرین به مهران و از مهران به نجف و بالعکس را دومین مشکل پیش روی زائران لرستان در پیاده روی اربعین دانست و بیان کرد: اگر چه در عراق خیلی نمی توان کار را مدیریت کرد اما در ایران شاهد بودیم که به محض ورود زائرین به مرز کشورمان که همگی آنها خسته و حتی مریض هم هستند باز هم عده ای افراد سودجو وارد عمل شده و با سه تا چهار برابر قیمت اصلی زائرین را به استان منتقل می کنند.
کشکولی گفت: البته سال گذشته با همکاری استانداری و سپاه حضرت ابوالفضل(ع) لرستان بازگشت زائرین ازمهران به استان مدیریت شد و کمتر شاهد معطلی زائرین بودیم.
وی بر ضرورت رفع مشکل اسکان زائرین استان لرستان در عتبات عالیات و به ویژه در کربلا همزمان با پیاده روی اربعین تاکید کرد و یادآور شد: همچنین وضعیت بهداشت عراق مناسب نیست؛ از این رو باید در پیاده روی امسال سازوکارهای مناسب در این زمینه اندیشیده شود.
فعال مردمی پیاده روی اربعین به عنوان توصیه به زائرین خاطرنشان کرد: چند نکته برای حضور راحت تر زائرین در پیاده روی اربعین وجود دارد اول هماهنگی هایی مانند گرفتن ویزا، کاروان و محل اسکان از قبل انجام شود. دوم اینکه شرکت در پیاده روی اربعین با زیارت امام حسین(ع) فرق می کند چون در پیاده روی اربعین غذا به موقع در اختیار زائر قرار نمی گیرد، معطلی زیاد است و زائرین برای خوابیدن با مشکل مواجه می شوند و حتی ممکن است که یک بار هم فرصت زیارت ضریح امام حسین (ع) به دلیل ازدحام جمعیت برای زائرین پیدا نشود.
وی ادامه داد: در پیاده روی اربعین صرفا پیاده روی ملاک است اما با این حال توصیه ای که به کاروان ها داریم این است که اعزام ها را به صورت محدود انجام دهند تا با مشکل اسکان مواجه نشده و از اعزام گسترده پرهیز کنند چون خدمات دهی به تیم های کوچک ساده تر و روانتر است.
کشکولی با بیان اینکه ستاد اربعین کشور با ریاست وزیر کشور و جانشینی ستاد بازسازی عتبات عالیات شکل گرفته است، گفت: امیدواریم که این ستاد نیز که یک ستاد حاکمیتی است هر چه سریعتر در استان لرستان شکل بگیرد تا برنامه ریزی ها به روزهای آخر موکول نشود.
وی افزود: انتظاری که از ستاد اربعین کشور داریم این است که ازیک سو به مردم بهاء داده و کار را به مردم واگذار کند و از سوی دیگر خلاء های زیرساختی را با توان دستگاه ها و نهاد ها مرتفع کنند.
فعال مردمی پیاده روی اربعین در ادامه به ظرفیت های فرهنگی پیاده روی اربعین اشاره کرد و افزود: در بحث ظرفیت فرهنگی دو بخش وجود دارد یک بخش این است که حداقل کار فرهنگی در جریان پیاده روی اربعین ایجاد ارتباط معنوی مردم با انسان کامل و معصومین است و با این حال سوال ما این است که دستگاههای فرهنگی چه کاری بالاتر از این را می توانند انجام دهند.
وی بیان کرد: دوم اینکه در جریان پیاده روی اربعین مردم با مظهر استکبارستیزی ارتباط برقرار کنند و جالب اینجاست که این موضوع هزینه ای برای دولت ندارد چون این کار فرهنگی با پول خود مردم انجام می شود.
کشکولی با بیان اینکه قرار است که درپیاده روی اربعین گفتمان جهانی مقاومت را مطرح کنیم، گفت: در سال 93 داعش به عراق حمله نکرده بود؛ اما در سال 94 نصف عراق تحت تصرف این گروه تروریستی تکفیری بود و با وجود تهدیدهایی که می کردند که اگر زائرین به کربلا و نجف بیایند دست به اقدامات تروریستی می زنیم؛ اما شاهد بودیم که مردم تشنه شهادت بوده و تعداد زائرین هم نسبت به سال قبل بیشتر شد.
تشکیل نهضت جهانی اسلام
وی تصریح کرد: مردم فهیده اند که اربعین زبان گویای تشکیل نهضت جهانی اسلام است و اسلام ازاین نقطه به جهان صادر می شود.
دبیر اجرایی ستاد مردمی پیاده روی اربعین لرستان با تاکید بر اینکه مبلغین، هنرمندان و اهل فرهنگ ما باید خود ا برای حضور در عرصه بین المللی و جهانی پیاده روی اربعین آماده کنند، خاطرنشان کرد: چراکه قرار است در این حرکت انقلاب را به مانند دوران هشت سال دفاع مقدس به جهان صادر کنیم.
وی اظهار داشت: همه باید خود را با این شرایط وفق دهند و برای همه ملت ها باید خوراک فرهنگی داشته باشیم و لذا مسئولیت بزرگتری بر گردن همه است و آن تشکیل امت واحده در زیر پرچم امام حسین(ع) است پس تمام مجموعه های فرهنگی باید خود را برای این کار آماده کنند.
کشکولی با بیان اینکه در حال حاضر گفتمان انقلاب اسلامی و مقاومت اسلامی گفتمان غالب در عراق است، گفت: نباید باز هم از توطئه های دشمنان غافل شویم، حمله داعش به عراق باعث شد که روحیه مقاومت زیر لوای گفتمان انقلاب اسلامی در بین مردم عراق زنده شود و مردم این کشور برای نابودی تروریست ها لباس جهاد به تن بپوشند و سلاح به دست بگیرند.
وی با بیان اینکه در راستای اسکان زائرین لرستانی مراسم پیاده روی اربعین در نجف و کربلا دو محل محیا شد، افزود: در نجف یک پادگان که متعلق به گروه عصائب سید الشهدا از نیروهای الحشد الشعبی عراق بود خیلی خالصانه و راحت در اختیار ما قرار گرفت و در کربلا نیز یک مدرسه را برای اسکان زائرین آماده کردیم.
فعال مردمی پیاده روی اربعین عنوان کرد: خادمین دو هفته قبل از روز اربعین وارد عراق شدند و در حالی که بستر نا آشنا بود و مشکلات زیادی و امکانات اندک داشتیم اما کارها به واسطه امام حسین(ع) جور شد.
وی با اشاره به اینکه آماده شدن پادگان مورد نظر در نجف و مدرسه محل اسکان در کربلا برای حضور زائرین هشت ماه به طول انجامید، بیان کرد: در نجف و کربلا امکانات اسکان 600 هزار نفر با دو الی سه هزار پتو را داشتیم اما به فضل خدا چون سفره امام حسین(ع) بود فقط در یک شب در نجف هزار و 300 نفر در محل اسکان ما سُکنی گزیدند که البته همه آنها لرستانی نبوده و زائرینی از دیگر شهرها و حتی مهمان خارجی نیز در میان آنها بودند.
اسکان 10 هزار نفر از زائرین لرستان در نجف و کربلا
کشکولی گفت: هر چند که پذیرایی ما از زائرین خیلی مختصر و فقیرانه بود اما تمام وعده را از محل نذورات مردمی بین زائرین غذا توزیع کردیم.
وی با بیان اینکه در نجف به مدت سه شبانه روز از زائرین پذیرایی شد، تصریح کرد: در مجموع ما به حدود 10 هزار نفر زائر در کربلا و نجف خدمات ارائه کردیم که خوشبختانه در این راستا رضایت مردم را نیز شاهد بودیم؛ این در حالی است که فقط از لرستان بیش از 20 هزار نفر اعزام شده بودند.
دبیر اجرایی ستاد مردمی اربعین لرستان همزبان و هم استانی بودن و احساس آرامش و امنیت را از دلایل رضایتمندی زائرین لرستانی دانست و خاطرنشان کرد: بعد از سه شبانه پذیرایی از زائرین در نجف مراسم پیاده روی کربلا رسما شروع شد، با آغاز پیاده روی اربعین باید سه هزار تخته پتو که در محل اسکان نجف مورد استفاده قرار گرفته بودند را به کربلا می رساندیم و این کار سختی بود چون در آن شرایط بردن بار به کربلا تقریبا کار غیر ممکنی بود؛ اما خادمین سید الشهداء این کار را در زمانی که زائرین در حال پیاده روی به سمت کربلا بودند انجام داده و در کربلا نیز به مانند نجف بی آنکه هزینه ای از مردم دریافت شود و بدون کمک های دولتی سه روز میزبان مردم بودیم.