به گزارش حلقه وصل، یک رسانه صهیونیستی در گزارشی روز سهشنبه گسترش روابط میان رژیم صهیونیستی و سودان را ناشی از سه عامل «بمب، رشوه و میلیاردرهای سعودی» دانسته است.
روزنامه صهیونیستی هاآرتص دیدار «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر این رژیم در روز دوشنبه در اوگاندا با «عبدالفتاح البرهان»، رئیس شورای حاکمیتی سودان را فصلی دیگر در تاریخ روابط در همتنیده میان دو طرف دانسته است.
هاآرتص درباره روابط رژیم صهیونیستی و سودان نوشته است: «حکایت دو طرف، حکایت فراز و فرودها، جنگ، مصلحتها، خصومت، انتقال تسلیحات و قاچاق انسان، توطئهها، نفوذ گسترده ایران، نقل و انتقالات مخفیانه بانکی و فراتر از همه اینا، روابطی پوشیده در لفافه لایههایی از پنهانکاری بوده است.»
فصل آغازین روابط میان دو طرف در نتیجه نخست دهه ۱۹۵۰ نوشته شد. سودان در حال انجام مذاکرهای برای استقلال از دولتهای انگلیس و مصر بود.
در آن زمان، نمایندگان «حزب امه» به رهبری «صدیق المهدی» که ۳۰ سال بعد نخستوزیر سودان شد به صورت مخفیانه در لندن با دیپلماتهای اسرائیل دیدار کرد.
ژانویه ۱۹۵۶، سودان به استقلال دست پیدا کرد و دولتهای انگلیس و مصر آن را به رسمیت شناختند. وظیفه حفظ دیدارهای مخفیانه با مقامهای اسرائیل که تا چندین سال ادامه داشت از وزارت خارجه اسرائیل به موساد منتقل شد.
روابط میان سودان و رژیم صهیونیستی در پایان دهه ۱۹۵۰ قطع شد. وقوع یک کودتای نظامی سودان را به دشمن رژیم صهیونیستی تبدیل کرد و سودان حتی در جریان جنگ ۶ روزه ژوئن ۱۹۶۷ یک گروه نظامی را برای کمک به مصر اعزام کرد.
به نوشته هاآرتص، رژیم اسرائیل در سایه این واقعیتها و با در نظر گرفتن این گزاره که دشمن دشمن من، دوست من است تلاشهایی را برای برقراری روابط با معارضان دولت سودان انجام داد.
عاملان موساد در سال ۱۹۶۹ به سودان نفوذ کردند. مأموریت آنها این بود که به قبایل جنوب سودان که در حال مبارزه با دولت مرکزی بودند کمک کنند.
خلبانهای رژیم صهیونیستی اقدام به پرتاب مهمات و سلاح به منظور یاریرسانی به شورشیهای ضد دولت سودان کرد. سردسته شورشیها «جوزف لاگو»، اندکی قبلتر به فلسطین اشغالی سفر کرده و با «گلدا مئیر»، نخستوزیر وقت اسرائیل دیدار کرده بود.
جنگ داخلی سودان اواسط دهه ۱۹۷۰ به پایان رسید، اما این به منزله پایان دخالتهای اسرائیل نبود. در سال ۱۹۸۱، «آریل شارون»، وزیر جنگ وقت اسرائیل در کنیا با رهبر وقت سودان دیدار کرد. شارون با کمک یک تاجر اسرائیل و یک مأمور سابق موساد و با کمک یک میلیاردر سعودی به نام «عدنان خاشقجی» در حال طراحی نقشهای برای تبدیل کردن سودان به یک مخزن سلاح علیه انقلاب اسلامی ایران بود که تازه پیروز شده بود.
این طرح از این قرار بود که اسرائیل با کمک مالی خاشقجی به سودان سلاح ارسال کند و تلاش شود پسر شاه مخلوع به عنوان پادشاه جدید ایران منصوب شود.
روزنامه هاآرتص ادعا کرده بعد از به قدرت رسیدن «عمر البشیر» در سودان، این کشور روابط تنگاتنگی با ایران برقرار کرد.
این روزنامه نوشته اسرائیل نمیتوانست کنار ایستاده و ناظر رویدادها باشد، به همین سبب از سال ۲۰۰۹ نیروی هوایی اسرائیل شروع به بمباران قایقها و خودروهایی کرد که گمان میرفت حامل سلاحهای ایران باشند.
در طول یک دهه گذشته، روابط پرفراز و فرود اسرائیل و سودان دچار فراز و نشیبهای بیشتری شده است. سودان جنوبی در سالهای گذشته از سودان شمالی اعلام استقلال کرده و اقدام به خریداری سلاح از این رژیم اسرائیل کرد.
هاآرتص در ادامه به نزدیک شدن روابط سودان با عربستان سعودی و ارسال نیرو برای کمک به ریاض در جنگ یمن اشاره کرده است.
این رسانه در ادامه نوشت است: «[عمرالبشیر] از روابط باز عربستان سعودی در قبال اسرائیل تأثیر پذیرفت و به اسرائیل نزدیک شد.»
هاآرتص نوشته بعد از کنار رفتن عمر البشیر از قدرت، شرایط برای نزدیک شدن تلآویو و خارطوم مهیاتر شد.