
به گزارش حلقه وصل به نقل از خبرگزاری فارس ، دانشگاه «آرابایف» قرقیزستان در سالروز ولادت رسول اکرم اسلام (ص) میزبان همایش «وحدت اسلامی و تربیت اخلاقی: دورنمای مطالعات اسلامشناسی در قرقیزستان» بود.
به مناسبت میلاد پیامبر اسلام(ص) همایش علمی و کاربردی «وحدت اسلامی و تربیت اخلاقی: دورنمای مطالعات اسلامشناسی در قرقیزستان» با هدف دعوت به اتحاد و همبستگی اسلامی در شرایط معاصر جهان اسلام برگزار شد.
اهتمام به تربیت و گزارههای اخلاقی جامعه و همچنین اهمیت شکیبائی و بردباری دینی و بررسی وضعیت مطالعات اسلامشناسی در جمهوری قرقیزستان از دیگر اهداف این کنفرانس عنوان شده است.
این همایش با مشارکت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران، دانشگاه «آرابایف»، آکادمی وزارت امور خارجه قرقیزستان، شبکه تلویزیونی «L.T.R» و شبکه تلویزیونی «اکوماناس» در سالن کنفرانس دانشگاه آرابایف برگزار شد.
* قرآن و سنت؛ محوریترین اصل وحدت مسلمانان
در این همایش اساتید و پژوهشگران به بررسی موضوعاتی از قبیل، پیامبر اکرم(ص) الگو و اسوه اخلاقی بشریت و قرآن و سنت به عنوان محوریترین اصل وحدت مسلمانان پرداختند.
همچنین ضرورت گفتوگویهای دروندینی در وضعیت فعلی جهان اسلام، ویژگیهای تربیت اخلاقی و دینی با تکیه بر الگوی شخصیت حضرت محمد(ص)، وضعیت مطالعات و تولید علم اسلامی در کشورهای مسلمان، اسلام در قرقیزستان: گذشته و دوره معاصر و فرصتهای وحدت تمدنی و تاریخی مسلمانان از دیگر موضوعاتی بود که در این همایش مورد بررسی قرار گرفت.
در ابتدای همایش «تولیبیک عبدالرحمناف» رئیس دانشگاه آرابایف پس از تبریک میلاد نبی اکرم(ص) و خیرمقدم به حاضرین و با ابراز تشکر از رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران به خاطر مشارکت مؤثر در برگزاری این همایش، طی سخنانی به بیان وضعیت فعلی کشورهای اسلامی در حوزههای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، علمی و آموزشی پرداخت.
وی افزود: پس از جنگ جهانی دوم عمده بحرانهای جهانی به نوعی در کشورهای اسلامی به وقوع پیوسته به طوریکه هماکنون خاورمیانه درگیر منازعاتی است که مسلمانان بیگناه کشته میشوند.
* ضرورت همگرایی نخبگان اسلامی در مبارزه با افراطگرایی
عبدالرحمناف تصریح کرد: بنابراین میبایست نخبگان جهان اسلام دست در دست یکدیگر بگذارند و با پدیده شوم افراطگرایی مبارزه کنند و همچنین به توسعه علمی و فرهنگی جهان اسلام بیاندیشند.
«علی نجفی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در قرقیزستان نیز ضمن تبریک میلاد پیامبر بزرگ اسلام حضرت محمد(ص)، از برگزاری این همایش که همزمان با برگزاری کنفرانس بزرگ و بینالمللی «وحدت اسلامی» در تهران با حضور اندیشمندان و علمای 70 کشور دنیا از جمله جمهوری قرقیزستان برگزار شده است، تشکر کرد.
وی در ادامه عنوان کرد: امروزه متأسفانه تفرقه و انشقاق در میان مسلمانان نه تنها جان و مال آنها را تهدید میکند بلکه اساس دین اسلام را نیز نشانه گرفته و جریانات انحرافی و افراطی که از حمایت مالی و نظامی برخی از کشورها نیز برخوردار هستند، از این شرایط سوءاستفاده میکنند.
وی افزود: آنچه امروز بویژه در منطقه ما در قالب افراطگرایی، خشونت و تروریسم مشاهده میشود، دقیقا ناشی از عدمتوجه به آموزههای اسلام حقیقی و نادیده گرفتن 3 اصلی است که در عنوان این همایش وجود دارد یعنی وحدت اسلامی، تربیت اخلاقی و شناخت اسلام.
نجفی ادامه داد: نادیده گرفتن اصول ذکر شده، قرائت متحجرانه از اسلام را موجب شده که در ضدیت کامل با اسلام حقیقی بوده و مانع از فهم واقعی دین گردیده است.
* سرخوردگی جریان افراط و تلاش برای تفرقهانگیزی
سفیر ایران تصریح کرد: جریان افراطی و سلفیزم از تعصبات مذهبی، سطحینگری، جهل و ناآگاهی رنج برده و شبهافکنی و تفرقهانگیزی را دامن میزند و براین اساس، خشونت و افراطگرایی تهدیدی علیه صلح و امنیت بینالمللی و میراث مشترک بشری است و بایستی به عنوان یک پدیده جهانی با آن برخورد کرد.
وی همچنین تأکید کرد: هدف افراطگرایان در نهایت تخریب تمدن و اسلامهراسی است.
سفیر ایران ضمن آنکه افراطگرایی را یک پدیده انسانی و غیردینی خواند، افزود: در حقیقت دین منشأ افراط نبوده بلکه وجود عواملی نظیر فقر و مشکلات اقتصادی، استبداد، سرکوب و اشغالگری تشدیدکننده افراطگرایی میباشند.
نجفی در ادامه برخی اقدامات کشورهای غربی را از قبیل حمله نظامی به افغانستان و عراق و اشغال این کشورها و همچنین ارائه نظریاتی همچون «برخورد تمدنها» که در واقع به مفهوم تئوریزه شدن افراطگرایی از سوی محافل فکری در غرب میباشد را در ترویج افراطگرایی و خشونت و تروریسم در منطقه تأثیرگذار دانست.
وی گفت: به تعبیر رئیس جمهور ایران، «اشتباه استراتژیک غربیها منطقه را به بهشت تروریستها تبدیل کرده است حال آنکه ملتهای مظلوم منطقه تاوان آن را میپردازند» لیکن این تهدید یک مسئله جهانی است و به یک منطقه و کشور محدود نمیشود.
نجفی اظهار داشت: افراطگرایان و حامیان آنها با دادن آدرسهای غلط و دامنزدن به تفرقهافکنی مذهبی، به حوزههای جدید فعالیتهای ضددینی و ضدبشری خود از جمله در آسیای مرکزی میاندیشند و این موضوعی است که هوشیاری و اقدامات پیشگیرانه و اشتراک مساعی این کشورها را میطلبد.
سفیر ایران، وحدت اسلامی و نفی تعصبات مذهبی، ملی و نژادی، مخالفت با فرقهگرایی و بردباری و مدارا را از مهمترین راهبردهای مقابله با مشکلات فوقالذکر در جهان اسلام و از مؤلفههای اقتدار مسلمانان دانست.
* ضرورت گفتمانسازی پیرامون «دیپلماسی وحدت اسلامی»
وی افزود: در این راستا ضرورت گفتمانسازی و تولید نظریات برای وحدت اسلامی از سوی اندیشمندان مسلمان و حرکت در جهتی که رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران از آن به عنوان «دیپلماسی وحدت اسلامی» یاد کرد، حائز اهمیت است.
سفیر کشورمان ضمن اشاره به این نکته که نظریه وحدت اسلامی، طرحی فانتزی و شعاری نیست، تصریح کرد: وحدت اسلامی واقعیتی قابلاجرا است و تحکیم این وحدت اسلامی مستلزم همکاری نزدیک کشورهای مسلمان براساس یک راهبرد جامع میباشد.
وی تصریح کرد: دولتهای کشورهای اسلامی باید با در نظر گرفتن منافع ملی از یک سو و منافع جمعی در چارچوب ایده وحدت اسلامی از سویی دیگر، ساز و کاری ایجاد کنند و به ترویج فرهنگ اعتدال که دین اسلام نیز بر آن تأکید دارد از طریق آموزش و تبلیغ آموزههای دینی، اخلاقی و تربیتی در خانواده، رسانهها و نهادهای آموزشی و سپس در عرصه عمومی جامعه بپردازند.
* مردم قرقیزستان علاقه زیادی به دینداری دارند
«ذاکرچوتانف» معاون کمیسیون ادیان جمهوری قرقیزستان دیگر سخنران این همایش بود که در سخنان خود گفت: پس از فروپاشی شوروی مردم قرقیزستان علاقه زیادی به دین و دینداری نشان دادهاند.
وی تأکید کرد: بعد از استقلال شرایط خوبی برای ترویج اسلام در قرقیزستان فراهم شده است لذا اکنون لازم است از تمام جنبههای دین استفاده شود.
معاون کمیسیون ادیان قرقیزستان افزود: در حال حاضر 200 ارگان اسلامی در قرقیزستان فعالیت میکنند.
وی برگزاری این کنفرانس را از این جهت که به توسعه روابط دین و دولت کمک میکند و به افزایش آگاهیها در زمینه وحدت اسلامی یاری میرساند، حائز اهمیت خواند.
«علی کبریاییزاده» رایزن فرهنگی سفارت ایران نیز طی سخنانی پس از تبریک میلاد مسعود رسول اکرم(ص)، گفت: پیامبر اساس اسلام است و فهم اسلام مستلزم فهم پیامبر اسلام است.
وی برگزاری این کنفرانس را که به یکی از مهمترین نیازهای امت اسلامی یعنی وحدت اسلامی میپردازد آن هم در شرایط کنونی که جهان اسلام با چالشهای جدی در حوزه درونی مواجه است، دارای اهمیت فراوان دانست.
کبریاییزاده افزود: بروز تفکرات خشونتبار و متعصب وضعیت دشواری را به وجود آورده است و اکنون مسلمانان با آزمون دشواری مواجه هستند.
* لزوم توجه به گفتمانهای وحدتگرا و تمدنگرا
رایزن فرهنگی ایران گفت: معتقدیم براساس آیه شریفه «واعتصموا بحبلالله جمیعاً و لاتفرقوا»، پیروان مذاهب مختلف اسلامی برای مقابله با انحرافات راهی بجز وحدت و فهم یکدیگر ندارند.
وی همچنین به بیان گفتمانهای وحدتگرا در جهان اسلام پرداخت و در نهایت به نخبگان قرقیزستان توصیه کرد که به گفتمان تمدنگرا به دلیل برخوردار بودن آن از ویژگیهایی همچون توجه به قرآن، سنتهای اصیل اسلامی و توجه به آینده جهان اسلام، توسعه علمی مسلمانان و توجه به پیشرفت اقتصادی و فرهنگی کشورهای مسلمان و همچنین تعامل سازنده با جهان و عقلگرا بودن این رویکرد، توجه خاصی داشته باشند.
«آرتاتوف» معاون مفتی جمهوری قرقیزستان نیز طی سخنانی گفت: اسلام دین صلح و آرامش است اما افراطگرایان اکنون سایه تاریکی بر چهره اسلام انداختهاند.
وی افزود متأسفانه در حال حاضر تفاسیر غلطی از اسلام رایج شده است که این تفاسیر در بسیاری موارد با اغراض سیاسی صورت میگیرد.
* اقدامات «جبههالنصره» و «داعش» وحشیگری است
آرتاتوف همچنین تأکید کرد: آنچه تحت عنوان جهاد از سوی «جبههالنصره» و «داعش» انجام میشود، جهاد نیست بلکه وحشیگری است که هیچ نسبتی با اسلام ندارد.
معاون مفتی جمهوری قرقیزستان در پایان سخنان خود تصریح کرد که اکنون زمان وحدت و همدلی میان مسلمانان است.
«تغتاضیاف» رئیس شبکه تلویزیونی «اکوماناس» نیز بر لزوم وحدت و همدلی مسلمانان در شرایط کنونی جهان اسلام تأکید کرد و افزود: افراطگرایان اکنون مسلمانان را غارت میکنند لذا آنچه انجام میشود، بیتردید توطئه است و لازم است امت اسلامی هوشیارانه عمل کنند.
«رحیم جاناف» رئیس انجمن دوستی ایران و قرقیزستان نیز در سخنان خود با تأکید بر اینکه اسلام دین رأفت و مهربانی است، گفت: هدف دین مبین اسلام معنا دادن به زندگی است.
وی افزود: قران علم و ایمان را با هم بیان میکند لذا باید به بنیان نهادن تمدنی فکر کنیم که امت اسلامی را به توسعه اجتماعی و فرهنگی برساند.
* ضرورت آمیختن ارزشهای اسلامی با زندگی
«حسن آرمشاف» رئیس سابق دانشگاه «کاشغری» قرقیزستان با تأکید بر نصبالعین قرار دادن مبانی تربیتی اسلام، دینداری را مستلزم آمیختن ارزشهای اسلامی با زندگی دانست.
وی گفت: مبانی آموزش و تربیت میبایست با نگاه وحدتگرایانه تبیین شود و آموزش در مراکز علمی و دانشگاهی قرقیزستان باید معطوف به پرهیز از تفرقه و پیوستن به پیکره تمدن اسلامی باشد.
«قربانآوا» رئیس دانشکده تاریخ و رئیس پژوهشگاه اسلامی قرقیزستان نیز طی سخنانی، برگزاری این کنفرانس را در شرایط کنونی جهان اسلام و وضعیت حاضر قرقیزستان امری لازم و شایسته تحسین شمرد.
وی اظهار داشت: ما خرسندیم که امروز برخلاف دوره شوروی میتوانیم آزادانه افکارمان را بیان کنیم.
* قرقیزستان و پراکندگی نظر در حوزه دینی
رئیس دانشکده تاریخ و رئیس پژوهشگاه اسلامی قرقیزستان افزود: از نظر دینی و معنوی در جامعه قرقیزستان ما شاهد اتفاقنظر کامل نیستیم.
قربانآوا در ادامه بر اهمیت مسئله دینپژوهی تأکید کرد و گفت: لازم است در این زمینه گامهای جدی برداشته شود.
وی تصریح کرد: در گذشته علمایی همچون «سرخسی» و «علیعثمان اوشی» منشاء خدمات فراوانی شدهاند، بدون اینکه بخواهند در برخی کشورهای خارجی تحصیل کنند که محصول آن چندان موجب رستگاری نمیشود.
این همایش با سخنرانی جمع دیگری از اساتید، محققین و پژوهشگران قرقیزستان که از دانشگاهها و مراکز علمی و فرهنگی این کشور از جمله دانشگاه ملی قرقیزستان، آکادمی حقوق، سازمان دفاع از حقوق بشر، دانشگاه پلیتکنیک قرقیزستان، دانشگاه پزشکی این کشور، بنیاد «متکلم»، بنیاد «مادر»، کتابخانه ملی قرقیزستان و غیره در این کنفرانس حضور یافته بودند، ادامه یافت.
در این همایش همچنین نمایندگانی از سفارتخانههای کشورهای ترکیه، روسیه و برخی کشورهای عربی شرکت نمودند.
در حاشیه این همایش نمایشگاه قرآن کریم و تفاسیر قرآنی از سوی رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی برپا شد ضمن آنکه این کنفرانس از سوی شبکههای مختلف تلویزیونی قرقیزستان پوشش خبری داده شد.
در ادامه فیلم گوشههایی از این همایش را مشاهده کنید.
دانلود فیلم