سرویس معرفی: کتاب «امامت و رهبری جامعه» نوشته آیتالله سید کاظم حسینی حائری با ترجمه دکتر سید مهدی نوری کیذقانی (عضو هیأت علمی دانشگاه حکیم سبزواری)، فهیمه پوررمضان و مژده سلیمانی از سوی دفتر نشر معارف منتشر شد.
از آنجا که امام وارث الهی مسؤلیتهای پیامبری است، ائمه اهل بیت(ع) ناگزیر در برابر وضعیتی که انحراف از شیوۀ پیامبر(ص) به وجود آورده بود به صورت جدی ایستادند و با تدبیر با آن مبارزه نمودند. شیوه الهی پیامبر در پی بیدار کردن بشریت از پَستی جهالت و نادانی و رساندنِ آن تا بلندای توحید و بر افراشتن پایههای عدالت در زندگی انسان بود. در این طرحِ اهل بیت(ع) برای جلوگیری از آسیب انحراف، حکمت اقتضا میکرد که روند اصلاح هدفمند و مطابق با وضعیت موجود باشد تا امت پیامبر از نزدیکترین راه و با کمترین ضرر به خط فکری، تربیتی و اجتماعی ایشان بازگردند. بنابراین برنامه پیشوایان اهلبیت(ع)، برنامهای نامنظم با واکنشهای بدون برنامه نبوده است. برنامه ایشان، برنامهای است الهی و الهام گرفته از رسالت نبوی که بر دوش داشتهاند.
آن چه اهمیت دارد تلاش برای نمایان سازی و آشنایی با این برنامه الهی است که اهل بیت(ع) در جهاد سخت و همه جانبه خود از آن پیروی کردند. این امر مهم، پژوهشی ژرف برای درک زندگی پیشوایان و روش رویارویی ایشان با معضل انحراف و غلبه بر آن را میطلبد. در این زمینه آیت الله شهید سید محمدباقر صدر تلاش نمود زندگی مبارک اهل بیت(ع) را با وجود هدف یکسان در سه مرحله تقسیم بندی نماید؛ زیرا از نظر متفکر شهید، پیشوایان معصوم(ع) همگی در پرتو یک برنامه الهی دقیق حرکت میکردند.
این مراحل عبارتند از: 1. مرحله جبران آسیب انحراف پس از پیامبر(ص)، 2. مرحله ایجاد یک تشکل آگاه. 3. حرکت این تشکل آگاه برای به دست گرفتن زمام حکومت.
آیتالله سید کاظم حسینی حائری نیز با تکیه بر این روش، در این کتاب گرایش کلی معصومین(ع) در برابر رویدادهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی امت اسلامی را بیان کردند تا از طریق بررسی برخی رویدادهای تاریخی و تحلیل آنها، خطوط اصلی امامان را در فعالیتها و طرحهای عملی ایشان مشخص شود.
کتاب «امامت و رهبری جامعه» در هفت فصل تنظیم و تدوین شده است: مقدمه نویسنده، تفسیر آیه «و اذ ابتلی ابراهیم ربه بکلمات فاتمهن...»، امامت و رهبری میان دو دیدگاه: انتخاب و انتصاب، عصمت، ولایت تکوینی معصومین(ع)، رهبری جامعه توسط ائمه(ع) دوره اول، پیشوایان دوره دوم و سوم، نگاهی گذرا به اصل ولایت فقیه.
کتاب «امامت و رهبری جامعه» مجموعه سخنرانیهای حضرت آیت الله سید کاظم حسینی حائری در ماههای مبارک رمضان سال 1406هـ .ق و بعد از آن است، که بحثی درباره امامت و مقام آن، نقش ائمه(ع) و اسلوب آنان در رهبری جامعه و حفظ رسالت بوده است و تحت عنوان «الإمامة و قیادة المجتمع» در 2 جلد به زبان عربی منتشر شده است.
این کتاب مباحث و افکار مهمی را در بردارد که نویسنده با رویکردی علمی، عقلانی و بیطرف به آنها پرداختهاند، بهویژه در مواردی که گاه مورد شک و شبهه است یا اندیشۀ بشری از درک حقیقت و کنه آن عاجز است؛ اموری چون: عصمت پیامبران و ائمه(ع)، مبدأ عصمت، شروط و اهمیت آن، معنی گناهان پیامبران، بررسی مسأله شوری و نقش نصّ در تعیین امام، ولایت تکوینی معصوم، سیره سیاسی ائمه(ع) و همچنین ولایت فقیه، دیگر عناوینی که در این مبحث آمده است.
در بخشی از مقدمه این کتاب آمده است: «در این بحث و دیگر بحثهایی که حضرت آیتالله حسینی حائری به آن پرداختهاند، آثار و نشانههای مکتبی را مییابیم که شهید سید محمدباقر صدر آن را بنیان نهادند، بلکه این بحثها را امتداد طبیعی آن مکتب میدانیم، بهویژه در زمینه منهج و شیوه بیان علمی و فکری مورد نظر؛ علاوه بر این، شهید صدر در زمینههای پژوهشی گوناگون، عناوین و مدخلهایی از خود به یادگار گذاشتند که شایسته است مورد توجه قرار گیرد و طرح آنها تکمیل گردد. و این همان چیزی است که ما در این کتاب مییابیم، زیرا طرح عمومی کتاب، پیرامون رهبری ائمه(ع)، همان شیوهای را دنبال میکند که شهید صدر آن را پایهگذاری کردند، و طبق آن زندگی سیاسی و اجتماعی ائمه(ع) را به سه دوره تقسیم کردند که ائمه(ع) در هر دورهای وظایف و نقش معینی دارند و زمینه را برای دوره بعدی فراهم میکنند. یعنی همانطور که به قضایا و امور جامعه اسلامی زمان خودشان میپردازند، جامعه را برای پذیرش دور جدید به رهبری مجموعهای دیگر از امامان آماده میکنند. البته تمام اینها در چهارچوب یک هدف کلی است که قصد دارد با توجه به تجربههای حکومت پس از وفات پیامبر(ص)، جامعه اسلامی را از انحرافات حفظ نماید.»
کتاب «امامت و رهبری جامعه» در 320 صفحه، قطع رقعی، تیراژ 1000 نسخه و قیمت 12000 تومان از سوی دفتر نشر معارف عرضه شده است.