به حلقه وصل به نقل از فارس، نشست نقد و بررسی فیلم سینمایی «لکه» سهشنبه 9 دی، همزمان با سالروز راهپیمایی با شکوه مردم در محکومیت فتنه انتخابات سال 88، با حضور کارشناسان و عوامل این اثر در فرهنگسرای سرو برگزار شد.
محمدرضا شفاه مدیر عامل باشگاه فیلم سوره حوزه هنری در ابتدای این مراسم با بیان این که دغدغه مطرح شده در فیلم «لکه» دغدغهای کوتاه مدت و یک روزه نبوده است، اظهار کرد: چند سالی بود که با توجه به اتفاقات فتنه 88، خیلی از فیلم سازان دوست داشتند درباره این موضوع حرف بزنند و اثری تولید کنند. در شرایطی که دولت یازدهم به روی کار آمده بود؛ اتفاقی میافتد و کسانی که در زمان فتنه نظام را نامشروع میدانستند، در این دوران ادعای مناسب دولتی کردند.
وی ادامه داد: برخی از افرادی که به عنوان وزیر در دولت یازدهم معرفی شدند، در ماجرای فتنه 88، موضعشان نسبت به دولت و نظام جمهوری اسلامی، «خائن به رای مردم» بود و چنین افرادی نباید در صف پستهای دولتی قرار میگرفتند. این موضوع برای ما نیز حائز اهمیت بود و تصمیم گرفتیم درمورد آن فیلم بسازیم.
شفاه با اشاره به اینکه فیلم «لکه» صرفنظر از بستر سازی تاریخی، روانکاوی یک انسان است، گفت: شخصیت وزیری که به دنبال منصب است یک مبارز واقعی نیست و ادای مبارزه را در میآورد و انسانی فرصت طلب است.
تهیه کننده فیلم سینمایی «لکه» افزود: در این فیلم سینمایی موقعیت دراماتیک اثر برای ما جذاب بود. این اثر داستان مادری را روایت میکند که فرزندش در فتنه 88 کشته شده است و حالا باید رو به روی کسی قرار بگیرد که فرزند او را رهبری و تحریک کرده است.
نعمتاله سعیدی نویسنده و منتقد سینمایی نیز با بیان اینکه مهمترین نکته درباره فیلم «لکه» این است که فیلمی با مضمونی نیرومند ارائه شده است، اظهار کرد: این فیلم حرف خود را با قدرت بیان میکند. فیلم «لکه» به لحاظ ساختار و مضمون قوی است و قابلیت ماندگار شدن را دارد. 200 سال دیگر بسیاری از رسانههای امروزی دیگر وجود ندارند و اگر کسی بخواهد درباره حوادث 88 اطلاعاتی کسب کند میتواند به این فیلم رجوع کند.
*نوک پیکان انتقاد ما در فیلم «لکه» به سمت مردم نیست
شفاه نیز با بیان این که در فتنه 88 موضع مشخصی داشته است، عنوان کرد: اگر بتوانیم کلیت نظام را یک جناح و مخالفین نظام را یک جناح دیگر بدانیم میتوانیم بگوییم فیلم «لکه» یک اثر جناحی است. البته در فتنه 88 عدهای از مردم و برادران و خواهرانمان هم به خیابان ها آمدند و نسبت به این بخش از مردم باید خیلی با احترام برخورد کنیم. در فیلم «لکه» نیز حساب کسانی که از ادعای تقلب پیروی می کردند را از کسانی که این ادعا را رهبری کرده اند جدا کرده ایم. نوک پیکان انتقاد ما در این اثر به سمت مردم نیست. می خواهیم بگوییم عده ای بوده اند که تا چند سال قبل حاضر نبودند از اتفاقات سال 88 به عنوان فتنه یاد کنند، اما بسیاری از آنها برای رسیدن به وزارت در دولت یازدهم در مجلس شورای اسلامی از فتنه براعت می جویند.
*سینماگران دینی به جای خلق تعلیق در آثارشان، انتظار میسازند
سعیدی نیز گفت: وقتی سینما وارد کشورمان شد نگاه هنرمندان غربی را هم وارد کرد اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی، افرادی بر سر کار میآیند که دغدغه سینمای اخلاقی و دینی دارند. متاسفانه بسیاری از فیلمسازان دینی و اخلاقی در آثارشان به جای خلق تعلیق در اثرشان، انتظار میسازند.
وی هم چنین با بیان این که هر محتوایی نمیتواند فرم داشته باشد، اظهار کرد: جدا کردن فرم از محتوا یک اشتباه اساسی است و در این عالم محتوای بدون فرم نداریم.
*عدم نمایش فیلم «لکه» اتفاق عجیبی بود
شفاه نیز درباره دلیل کمتر دیده شدن فیلم «لکه» طی مدت تولیدش، گفت: همزمان با تولید و پخش فیلم «لکه» اثر مستندی با موضوع فتنه ساخته شد که تبلیغ بسیاری برای این اثر صورت گرفت و به همین دلیل فیلم «لکه» به خوبی دیده نشد. همچنین بسیاری از دانشگاههای کشور امکان نمایش این اثر را برای دانشجویان داشتند اما نمایش آن را لغو کردند و بسیاری هم نپذیرفتند که این فیلم را نمایش دهند. عدم نمایش فیلم لکه اتفاق عجیبی بود چرا که این اثر بیشتر از آن که سیاسی و جناحی باشد، هنری بود.
*قبل از تمام دغدغههایمان، باید نخست سینما را جدی بگیریم
مدیرعامل باشگاه فیلم سوره حوزه هنری گفت: بیش از هر چیز خودمان را فیلم ساز تعریف کردهایم، معتقدم کسی که میخواهد در عرصه سینما تاثیرگذار باشد باید به فیلمسازی اشراف داشته باشد. ما به عنوان فیلمساز قبل از تمام دغدغههایمان، باید نخست سینما را جدی بگیریم. برای ما و تیم سازنده فیلم «لکه» مهم این بود که یک فیلم خوب بسازیم، ما به دنبال ارائه بیانیه سیاسی نبودیم.
*جسارت نویسنده و کارگردان «لکه» را تحسین کردم
علی سلیمانی بازیگر فیلم «لکه» نیز درباره نحوه و دلیل پذیرفتن نقش خود در این اثر، اظهار کرد: برای هر بازیگری مهم است که رنگ جدیدتری از خود را نشان دهد. وقتی فیلمنامه را میخواندم جسارت نویسنده و کارگردان را تحسین میکردم.
وی ادامه داد: البته وجه هنری اثر قالب بر محتوای سیاسیاش بود و همانطور که در فیلم میبینید روند معرفی کاراکترها یک حادثه هنری است، نه سیاسی. رسیدن به مطلع و اوج فیلمنامه به قدری خوب بود که من را وسوسه کرد در آن بازی کنم.
سلیمانی همچنین درباره شخصیتی که در فیلم «لکه» برای آن ایفای نقش کرده است، گفت: بازیگران نمیتوانند از خودشان جدا شوند، بلکه میتوانند چیزهایی از نقش به خودشان و از خودشان به نقش اضافه کنند.
شفاه نیز با بیان این که بیش از پنج سال است که در حال فعالیت با فیلمسازان جوان است، عنوان کرد: سال 89 مسئولیت انجمن سینماگران جوان تهران را بر عهده گرفتم، چند سال بعد مسئولیت خانه فیلم داستانی را بر عهده داشتم و امروز هم در باشگاه فیلم سوره حوزه هنری با فیلمسازان جوان و بچه مسلمانی مواجه هستیم که علاقهمندند فیلم بسازند و مستعد هستند. افرادی که پیشینه هنری داشته باشند و برای فیلمسازی مستعد باشند و در عین حال به لحاظ اطلاعات دینی خود را به روز نگه داشته باشند و به هوش و خلاق هم باشند می وانند در این عرصه فعالیت کنند.
وی افزود: باید توجه کرد که تعداد انسانهای نخبه محدود است و مگر چند نفر مانند حاتمیکیا هستند که فیلم هایی همچون «از کرخه تا راین» بسازند.
سلیمانی نیز با اشاره به این که از معدود آدمهایی است که در روز ترور مقام معظم رهبری در محل مسجد حضور داشته و صحنه ترور را از نزدیک مشاهه کرده است، گفت: خاطرهام از روز ترور حضرت آیتالله خامنهای را برای آقای سلحشور تعریف کردم و او به من گفت چرا این خاطره را تبدیل به یک مستند یا فیلم نمیکنم و من هم گفتم هنوز چنین فیلمی نساختهام به من انگ و برچسب میزنند، چه برسد به این که این فیلم را بسازم. البته تلاش کردم مستندی درباره آن واقعه تولید کنم اما بسیاری از افرادی که در مسجد حضور داشتند و انفجار را دیدند حاضر به همکاری نشدند.
سعیدی نیز با اشاره به این که حضور سلیمانی در فیلم «لکه» بسیار تاثیرگذار است، گفت: سلیمانی جزو شخصیتهایی است که پس از پایان فیلم به یاد مخاطب میماند. البته سینما هنر جمعی است و برای آن که فیلمی خوب باشد، همه عوامل باید خوب عمل کنند.
*«لکه» دولت یازدهم را در دوران خودش نقد کرد
وی خاطرنشان کرد: یکی از مصیبتهای ما این است که هیچ دولتی در دوران خودش به طور جدی نقد نشده است و فیلم «لکه» دولتی را در زمان خودش نقد میکند و این موضوع باور و جسارت زیادی میخواهد. این فیلم میتواند مانیفست تعریف سیاست باشد.
در پایان این مراسم کتابهای مرتبط با فتنه 88 و انقلاب اسلامی و هم چنین بیانات مقام معظم رهبری با 20 درصد تخفیف در فرهنگسرای سرو در اختیار علاقه مندان قرار گرفت.