
حلقه وصل: تا به حال نشنیده بودم کسی برای کلاس احکام اینقدر مشتاق باشد. می¬گویند کلاس¬های ایشان، حداقل دو ساعته و بلکه گاهی پنج ساعته است. یعنی کسی برای شنیدن احکام، خسته نمی¬شود؟ آنهم کلاس 80 نفره، مگر امکان دارد کسی پنج ساعت حوصله داشته باشد، آن هم مطالب خشک فقهی. موج خبری کلاس¬های احکام با شیوه ی جذاب ما را وامی دارد تا مصاحبه ای در این خصوص با استاد علیرضا محمدی نژاد داشته باشیم،کسی که با اولین اثر خود و با هدایت یک گروه پژوهشگر، اثری فاخر وشایسته ی تقدیر در عرصه ی احکام تولید کرد و جایزه ی کتاب سال حوزه های علمیه را از آن خود ساخت و اکنون با تازه ترین کتاب یعنی درسنامه های احکام مقدمانی و عمومی (کتاب های درسی حوزه های علمیه ی خواهران) توانست حرکتی نو و شگرف در جهت احکام آموزی ایجاد کند.
این استاد حوزه که تدریس رسمی او فقه و اصول و تدریس دائمی و هر ساله¬اش آموزش احکام برای طلاب سال اول مدارس حوزه¬ی علمیه¬ی قم است، توانسته علاوه بر اینکه از مولفان صاحب سبک و خوش نام در عرصه ی احکام باشد در عرصه ی تدریس و تربیت مدرس نیز نوآوری هایی داشته و به تازگی با تاسیس موسسه ی جامعة الاحکام، علاقه ی طلبه، دانشجو، پزشک، خانه دار، مهندس، مذهبی و حتی عامه¬ی مردم را به احکام دو چندان کند. گفتگوی کوتاهی با این استاد حوزه داشته ایم که در ادامه خواهید خواند:
استاد لطفاً بفرمایید چه نکته ای در تولیدات و سبک کلاسداری تان هست که تا این حد گرایش طلاب و حتی اساتید احکام را به خود جلب کرده؟
چند کاره بودن، بی هدف کار کردن، از وقت زدن، وقت نگذاشتن، یادداشت نکردن، کم حوصلگی و بی علاقه کار کردن، اگر کنار گذاشته شود، با کمی اخلاص، کارها همه را جذب می کند. دین خدا دین زیبایی است ولی باید زیبایی ها را به همه نشان داد. مهم ترین کاری که ما در جامعة الاحکام انجام می دهیم: نشان دادن راهکار، قاعده، کاربرد، مبارزه با خرافات، سختگیری های بی جا و حذف مسائل و مثال های غیر کاربردی است.
جامعة الاحکام چه اهدافی را دنبال می کند؟
جامعة الاحکام اولاً: به دنبال آموزش و تربیت مربیان کارآمد، ماهر، خوش فکر، آگاه و با سواد است. ما در جامعة الاحکام به صورت کارگاهی و کارورزی در صدد هستیم تا جایی که امکان دارد به طلاب ، کارآیی و نعمت نشستن بر سفره ی فقه اهل بیت علیهم السلام و علومی را که در حوزه می آموزند یادآور می شویم. خدای ناکرده طلبه فکر نکند که آنچه میآموزد کاربرد ندارد بلکه به او متذکر می شویم که باید دقیق¬تر درس بخواند که جامعه بسیار نیاز به او دارد.
ثانیاً: می خواهیم دانش آموختگان جامعة الاحکام، مردم را با زیبایی ها و کارآمدی احکام در همه ی عرصه های زندگی آشنا کنند. بحمدلله تاکنون گرایش به این کلاسها خیلی زیاد بوده و تمام تلاش ما این است که بتوانیم مربیانی بانشاط، توانا و باسواد در این عرصه، به کشور تقدیم کنیم.
چرا کلاس¬های شما اینقدر با نشاط است؟
عرض کردم وقت گذاشتن مهم است؛ ولی توان علمی، تجربه، آسان سازی، کاربردی کردن مباحث و مثال¬ها، استفاده ی به جا از طنز و شوخی و حتی پذیرایی، استفاده از ابزارهای جدید، پخش فیلم و پاسخ به پرسش ها موثر است و بنده سعی میکنم با سناریو نویسی برای کلاسها همه ی این کارها را در یک کلاس پیاده کنم.
موضوعاتی که در جامعة الاحکام مطرح می شود چیست؟
بیش از 30 عنوان مهم مطرح می شود و حتی ما در حال تفکیک برخی درس ها هستیم و می خواهیم برای تالیف کتاب یک طرح و دوره ی ویژه برگزار کنیم. ولی از مهم ترین عناوین درسی، عبارتند از: روش احکام آموزی، روش بیان و منبر فقهی، روش پاسخگویی و پاسخ یابی، آسیب شناسی کتاب های تولید شده، موضوع شناسی احکام، شبهات فقهی، روش سوژه یابی و ایده پردازی، سناریونویسی، داستان نویسی احکام و...
چند سال است که در عرصه ی تبلیغ و تألیف هستید؟
حدود 17 سال است که مشغول پژوهش و تالیف احکام و همزمان در عرصه ی تبلیغ نیز بوده ایم.
نکته ای هست که قابل اشاره باشد؟
طلاب جوان مراقب باشند عرصه ی فقه و احکام عرصه ی بسیار پر برکت، خدا پسند و مهمی است و باید همه در این زمینه تلاش کنند و وظیفه ی عمومی همه ی عزیزان است؛ ولی در بیان احکام اولا باید به روز باشیم، دقیق باشیم، پر مطالعه باشیم و روش بدانیم.