سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه محدودیت اعمالشده بر سقف وامدهی بانکها، به معنای عدم تسهیلاتدهی نیست، به این سوال که آیا محدودیت سقف وامدهی بانکها باعث کاهش تورم میشود؟ پاسخ داد.
در حالی که رشد مانده تسهیلات اعطایی در ۴ ماه اول سال گذشته به ۱۶.۵ درصد رسیده بود، رشد این متغیر در ۴ ماه اول امسال در سطح ۵.۳ درصد کنترل شده که بیانگر نتیجه بخش بودن سیاست کنترل ترازنامه بانکها است.
یک مقام آگاه در بانک مرکزی گفت: یکی از برنامههای بانک مرکزی کنترل برخط خلق پول بانکها به وسیله سامانه سمات است، به طوری که اگر بانک از نسبت تعیینشده فراتر رفت.
پرداخت سود سپرده از محل خلق و جذب سپرده جدید، تبدیل تسهیلات معوق به اسناد دریافتنی، افزایش ذخیره گیری بابت مطالبات معوق و خرید اوراق بدهی دولت از جمله دلایل کاهش نسبت سپرده به تسهیلات بانکی است.
یک کارشناس مسائل اقتصاد ایران گفت: مسائل ساختاری و بلند مدت نظام بانکی اگر حل نشود، یا اگر مسائل حکمرانی پولی را در کشور اصلاح نکنیم، به هیچ عنوان نمی توانیم خلق پول توسط سیستم بانکی را کنترل کنیم.
در حالی که برخی مخالفان مالیات بر عایدی سرمایه مدعی اند که این پایه مالیاتی، از تورم سود می برد و درنتیجه تورم زاست، اما حقیقت این است که این مالیات از ایجاد تورم جلوگیری می کند.
افزایش ۴۰.۶ درصدی حجم نقدینگی در سال ۹۹ نشان میدهد، این متغیر با ۱۰۰۳ هزار میلیارد تومان افزایش به ۳ هزار و ۴۷۵ هزار و ۷۴۲ میلیارد تومان رسیده است.
یکی از ابزارهای بانکها برای خلق پول،شناسایی سود از محل داراییهای ارزی است که عمده آن را وامهای ارزی نکول شده تشکیل میدهد.اما شعب خارجی بانکها در خلق پول ونوسانات بازار ارز چه نقشی دارند؟
کمتر از یک دهه پس از بازشدن پای بانکهای خصوصی به نظام بانکی ایران، سیاست گذارپولی به نقش فعال بانکها در خلق نقدینگی پی برده و در صدد کنترل آن است.اما بانکها چگونه اقدام به «خلق پول» میکنند؟