به گزارش حلقه وصل، هرچند هنوز نزدیک به سه ماه تا معرفی نماینده سینمای ایران به اسکار ۲۰۱۶ زمان باقیست اما شنیده های جالب و در عین حال عجیبی برای این انتخاب وجود دارد.
یکی از تازه ترین شنیده ها حکایت از تمرکز بر فیلم «رستاخیز» احمدرضا درویش به عنوان گزینه ایرانی اسکار دارد. مهلت معمول معرفی فیلم غیرانگلیسی زبان به اسکار، اول اکتبر ۲۰۱۵ برابر با نهم مهرماه ۱۳۹۴ است و فیلمهایی میتوانند گزینه شرکت در اسکار باشند که در فاصله نهم مهرماه ۱۳۹۳ تا هشتم مهرماه ۱۳۹۴ در کشور مبدأ به نمایش درآمده باشند.
با این احتساب قطعا «رستاخیز» که بناست از اوایل مردادماه در سینماهای کشور اکران شود شرط زمانی معرفی به اسکار را داراست.
اما آیا این فیلم گزینه منطقی برای اسکار است؟ و اگر به اسکار معرفی شود شانس راهیابی به جمع پنج نامزد نهایی بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان را دارا خواهد بود.
اگر بخواهیم براساس نظرات منتقدانی که در جشنواره سی و دوم فیلم فجر این اثر را به تماشا نشستند به ارزیابی آن بپردازیم نمی توانیم مثبت نگر باشیم چراکه فقر بار دراماتیک فیلم و مرور حوادث منتج به قیام عاشورا به صورت کاملا خطی و بدون هر گونه تعلیق لازم برای یک روایت سینمایی مهیج سبب ساز طرح ایرادات فراوان نسبت به فیلم شده بود.
از آن سو پاره ای از کارشناسان مذهبی کشور نیز به روند خلق حادثه و تصویرسازی از برخی شخصیتهای مقدس جهان تشیع در این فیلم انتقاداتی را وارد کردند.
یکی از دلایل اینکه بعد از نمایش فیلم در جشنواره تا اکران آن حدودا یک سال و نیمی وقفه افتاد همین انتقادات بود اما در نهایت با تلاشهای درویش و البته گفتمانهایی که او با منتقدان مذهبی داشت مشکلات فیلم برطرف شده و پروانه نمایش آن صادر شد.
این انتقادات را که کنار بگذاریم یکی از اصلی ترین اله مانهای موفقیت در اسکار که نمایشهای جهانی فیلمهای غیرانگلیسی زبان است درباره «رستاخیز» وجود ندارد.
آکادمی اسکار بیشتر از شش هزار عضو دارد که این اعضا در نقاط مختلف دنیا پراکنده اند و در نتیجه اکرانهای رسمی یک فیلم خاص در کشورهای مختلف است که می تواند کمک کند به راهیابی اثر به نامزدهای نهایی اسکار و متاسفانه در این مسیر پخش کنندگان «رستاخیز» چنان که باید قدرتمند عمل نکرده اند.
در فاصله زمانی مهر ۹۳ تا مهر ۹۴ آثار بسیاری در سینماهای کشور به نمایش درآمده و درخواهند آمد اما اگر به بررسی آن آثاری بپردازیم که شانس معرفی به اسکار را دارند بیشتر از چند فیلم قابل قبول پیش رویمان نخواهد بود؛ آرایش غلیظ، شیار۱۴۳، ساکن طبقه وسط و سیزده از جمله چنین آثاری هستند.
در بحث مربوط به نمایشهای خارجی شیار۱۴۳ و سیزده موفق تر بوده اند و در زمینه اکران داخلی شیار ۱۴۳ و ساکن طبقه وسط فروش مطلوبی داشته اند.
باید دید در نهایت یکی از میان چنین فیلمهایی که تقریبا همگی ساخته دست جوانترها هستند شانس راهیابی به اسکار را خواهند یافت یا «رستاخیز» از دل هیات انتخاب بیرون می آید.
از پنج سال پیش که جدایی نادر از سیمین توانست به عنوان نماینده ایران، اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان را بگیرد به ترتیب یه حبه قند، گذشته و امروز به عنوان نمایندگان ایران به اسکار معرفی شده بودند که در این بین «یه حبه قند» به دستور ریاست وقت سازمان سینمایی از رقابت در اسکار بازماند و دو فیلم دیگر هم نتوانستند به جمع نامزدهای نهایی اسکار راه یابند.
منبع: سینماژورنال