
سرویس تلنگر: هرساله در کشور آلمان نمایشگاهی تحت عنوان نمایشگاه کتاب فرانکفورت برگزار میشود که لقب «بزرگترین نمایشگاه کتاب دنیا» را به یدک میکشد و با وجود جذابیتهای زیادی که برای ناشران سراسر جهان و علاقهمندان به کتاب دارد، باحواشی زیادی نیز همراه است.
* ویژگیهای نمایشگاه فرانکفورت
نمایشگاه کتاب فرانکفورت از سال ۱۹۴۹ برگزار شده و قرار است و امسال نیز این رویداد برای هفتادمین سال در آلمان برگزار خواهد شد. حضور سالانه هفت هزار ناشر از ۱۰۰ کشور جهان این نمایشگاه را متمایز کرده است و موجب شده که نمایشگاه کتاب فرانکفورت در طول پنج روزی که برپا میشود، سالانه در حدود ۲۸۶ هزار نفر بازدیدکننده شامل بازدیدکنندگان تجاری(متخصصان صنعت چاپ و نشر) و بازدیدکنندگان عمومی داشته باشد. علاوه براین، هر ساله در این نمایشگاه، یک کشور به عنوان «مهمان ویژه» حضور مییابد و از این امتیاز بهرهمند میشود که بتواند بخشهای گوناگون ادبیاتش با بهرهگیری از فضای نشر خاص را معرفی کند. گرجستان به عنوان کشور مهمان هفتادمین نمایشگاه کتاب فرانکفورت معرفی شده است.
* حضور ایران در نمایشگاه و حاشیههای آن
در ایران نیز هرساله، طی فراخوانی از ناشران خواسته میشود تا مطابق ضوابط و شرایط، کتب منتخب خود را معرفی کنند تا این کتب به نمایشگاه کتاب فرانکفورت ارسال شود و در معرض دید هزاران بازدیدکننده قرار بگیرد. اعضای منتسب به گروهک تروریستی منافقین که معمولا از هر فرصتی برای اعلام مواضع خصمانه خود علیه جمهوری اسلامی ایران بهره میبرند، حتی نمایشگاه کتاب فرانفورت را نیز مستثنی نکردهاند و دشمنی دیرینه خود با ملت ایران را در این نمایشگاه ابراز میکنند.
در سالهای گذشته نیز جمعی محدود از این افراد در سومین و چهارمین روز از نمایشگاه کتاب فرانکفورت با در دست داشتن پلاکاردهایی مقابل غرفه ایران حضور یافته و با دخالت پلیس نمایشگاه کتاب فرانکفورت متفرق میشدند، نکته جالب این ماجرا این بود که این افراد عمدتاً با خود کودکانی را همراه داشتند که نشان از نیت پشتپرده این ماجرا که همان دریافت پناهندگی سیاسی از آلمان بود، داشت.
در نمایشگاه سال ۲۰۱۷ نیز منافقین با تجمع خود، موجب اخلال در نظم غرفه ایران شده و مسئولان غرفه تا ساعاتی نتوانستند در فضای نمایشگاه به فعالیت بپردازند. در پی این بینظمی ناشران ایرانی نامهای به رئیس نمایشگاه نوشته و درخواست رسیدگی کردند که نهایتا این شکایت منجر به پرداخت مبلغ ۵۰۰۰ یورو به غرفه ایران شد. برخی از مسئولان ایرانی پرداخت جریمه در ازای ایجاد بینظمی توسط منافقین را نوعی پیروزی میدانند و این در حالی است که با وجود سابقه تروریستی گروهک منافقین انتظار میرود مطالبه بیشتری از مسئولان نمایشگاه انجام شود و صرفا با پرداخت جریمه از اقدامات منافقین چشمپوشی نشود.
مسامحه مسئولان ایرانی در پیگیری کردن برخورد با منافقین در حالی صورت میپذیرد که ورود و خروج به محوطه غرفههای رژیم صهونیستی در نمایشگاه کتاب فرانکفورت با تدابیر امنیتی خاصی صورت میپذیرد و هر بازیدکننده برای حضور در سالنی که غرفه این رژیم در آن حاضر است، باید کنترل شده و از گیت خاصی عبور کند.
ماجرا به همین جا ختم نمیشود و اعضای منتسب به گروهک تروریستی منافقین به بهانههای مختلفی در نمایشگاه کتاب فرانکفورت حضور مییابند. آنها در مهرماه ۹۴ و در حالی که ایران به دلیل دعوت از سلمان رشدی مرتد در مراسم افتتاحیه، این نمایشگاه را تحریم کرده بود، با در دست داشتن تصاویر سلمان رشدی در مقابل غرفه ایران در نمایشگاه حضور یافته و به حمایت از وی پرداختند.
به هرحال به نظر میرسد با وجود مشکلاتی که ناشران ایرانی در سالهای گذشته و علیالخصوص در نمایشگاه اخیر فرانکفورت داشتهاند، مسئولان وزارت ارشاد به عنوان متولی اصلی امر نشر با جدیت و اهتمام بیشتری موضوع اخلال منافقین در غرفه ایران را بررسی کنند و در این باره هشدارهای لازم را به برگزارکنندگان نمایشگاه بدهند تا شاهد مشکلات دیگری در این خصوص نباشیم.