
به گزارش حلقه وصل، کتاب «قومیتهای مسلمان در جنوب شرق آسیا» درباره قومیتهای مسلمان و جریانهای القاعده و داعش و جماعت اسلامی در جنوب شرق آسیا با قلم علیاکبر ضیائی توسط نشر بینالمللی امین در 662 صفحه منتشر شده است.
منطقه جنوب شرق آسیا را میتوان یکی از مهمترین سرزمینها در ادیان جهانی دانست. بودیسم و هندوئیسم که عموماً توسط بازرگانان و یا جنگ در این منطقه رواج یافته است، قدیمیترین ادیان میباشند که شواهد باستانشناسی متعلق به قرن پنجم میلادی حضور بودیسم و شواهد متعلق به قرن یازدهم میلادی حضور هندویسم را اثبات میکند.
در مقایسه با آن ادیان اسلام دیرتر وارد این منطقه شده و شواهد موجود نشان میدهند که اسلام از قرن سیزدهم میلادی به بعد در سرزمین مالائیها رواج یافته و بدیهی است که اسلام قبل از این تاریخ توسط بازرگانان در میان برخی از اقوام مالائی ترویج میشده است. اسلام به بیشتر سرزمینهای جنوب شرق آسیا رسوخ کرد و بخشهای عظیمی از اقوام مالائی به اسلام گرویدند تا آنجا که واژه مالائی با اسلام در یک راستا قرار گرفت و هرگاه سخن از مالائی میشد اسلام هم به عنوان دین مطرح میشد.
از قرن شانزدهم میلادی با شروع استعمار اروپائی دین مسیحیت با گرایش کاتولیسم نیز به ادیان جنوب شرق آسیا افزوده شد، با ادامه نفوذ هلند و بریتانیا مسیحیت پروتستانت نیز در این منطقه رواج یافت، مسیحیت مالزی اقلیتی مذهبی و 9.2% از جمعیت (طبق سرشماری 2010) میباشد که عمدتاً در شرق مالزی ساکن هستند.
در حدود 240 میلیون مسلمان در جنوب شرق آسیا زندگی میکنند که 42 درصد از کل جمعیت جنوب شرق آسیا و 25 درصد از کل جمعیت مسلمانان جهان یعنی حدود 1.6 میلیارد نفر را تشکیل میدهند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران موج اسلامگرایی در میان مسلمانان جنوب شرق آسیا سکولاریسم و دیدگاههای مادیگرایانه غربی را به چالش کشید و بسیاری از مسلمانان به دنبال تطبیق موازین و قوانین شرعی در حکومت برآمدند و احزاب سیاسی گوناگون با مطالبات دینی و اسلامی شکل گرفت.
بدین ترتیب گرایشهای مختلف دینی از تصوف اعتدالی تا وهابیت افراطی به شکلهای گوناگونی در صحنه بینالمللی نقش ایفا نمودند و پس از بروز القاعده در افعانستان و تشکیل گروههای مسلح تندرو به نام گروههای جهادی منطقه جنوب شرق آسیا دچار تحولات مختلفی شد که متأسفانه اطلاعات زیادی در این باره به زبان فارسی تدوین نشده است.
نویسنده که به مدت یک دهه از عمر خود را در این منطقه گذرانده و نیمی از آن را در دانشگاه بینالمللی اسلامی مالزی به پژوهش و تدریس پرداخته و با بسیاری از جریانات فکری اسلامی از نزدیک آشنا بوده است، اقدام به تألیف کتاب حاضر کرده و امیدوار است که این اثر بتواند تا حدودی این خلأ را در کشورمان تا حدودی مرتفع کرده و علاقهمندان به جریان های فکری اسلامی بتوانند از مطالب این کتاب بهرهمند شوند