استفن مورنی، یکی از فعالان ایرلند شمالی است که سلطه انگلیس بر خاک و وطن خود را تاب نیاورده و جوانی خود را وقف تلاش برای مقابله با این بیعدالتی و به قول خودش اشغالگری کرده است. وی یکی از حامیان سرسخت فلسطین نیز محسوب میشود که رهبری بسیاری از اقدامات ضدصهیونیستی در ایرلند شمالی را بر عهده دارد.
پیشتر بخش اول این گفتگو در سایت منتشر شد؛ قسمت دوم این مصاحبه را با محوریت مسئله فلسطین و جنبش تحریم اسرائیل در ادامه آوردهایم که شما را به خواندن آن دعوت میکنیم:
حلقه وصل: لطفا چند مورد از اقدامات مهم خود یا مجموعهتان که توانسته در جامعه مؤثر باشد و مورد استقبال قرار گیرد را برای ما شرح دهید.
فعالان ما در ایرلند در خط مقدم سازماندهی برنامههای حمایت از فلسطین بودهاند.
اعضای Éirígí و هواداران آن نقشی اساسی در تحریم کالاهای اسرائیلی با فعالیت در فروشگاههای زنجیرهای سراسر ایرلند شمالی در شهرهای دوبلین، بلفاست، نیوری و دیگر شهرها داشتهاند.
این اقدامات و بسیاری فعالیتهای دیگر حمایت از فلسطین منجر به این شد که یکی از بزرگترین فروشگاههای زنجیرهای ایرلند شمالی، کالاهای اسرائیلی را از صدها شعبه خود جمعآوری کند.
در واقع استفاده از تحریم اسرائیل برای نشاندادن همدردی با فلسطین یکی از فعالیتهایی بود که خیلی سریع در ایرلند شمالی فراگیر شد.
این جنبش شرایطی را فراهم کرد که از طریق آن خانوادهها، جوانان، کودکان و سالمندان میتوانستند با گامی کوچک اما تاثیرگذار در حمایت از فلسطین شریک باشند و آن گام کوچک خودداری از خرید کالاهای اسرائیلی است.
این اقدام به هزاران هزار نفر احساس قدرت داد؛ درست در زمانی که همه با دیدن کشتار جمعی و جنایات اسرائیل در غزه کیلومترها دورتر از ایرلند، احساس ضعف و ناتوانی میکردند.
Éirígí در سالهای گذشته با جبهه مردمی آزادی فلسطین پیمان برادری بسته است و سال پیش در کنفرانس سالانه خود از یکی از اعضای این جبهه به عنوان سخنران دعوت به عمل آورد. ما به دنبال گسترش این همکاریها هستیم.
حلقه وصل: با توجه به تجربیات شما، چه عواملی در موفقیت فعالیتهای سازمانهای مردمنهاد ایرلندی در مسئله فلسطین موثر بوده است؟
باز هم برمیگردیم به مسئله تجربیات مشترک ایرلندیها با فلسطینیان. ایرلندیها از روی تجربه دقیقا میدانند اشغال یعنی چه؛ گرسنگی، ویرانی، تبعید از خانه و کاشانه و کشور، کشتار جمعی، قوانین سرکوبگرانه و حضور نیروهای خارجی که بایدها و نبایدها را به شما دیکته میکنند یعنی چه.
سازماندهی موفق علیه چنین عقبماندگیهایی برای NGOها کار دشواری نیست.
حلقه وصل: به نظر شما افکار عمومی دنیا تا چه اندازه با حقیقت مسئله فلسطین و جنایات اسرائیل آشنایی دارد و آیا حرکت بیداری اذهان جهانیان رو به گسترش و رشد است یا خیر؟
بیداری اذهان قطعا رو به رشد است ولی چالش حقیقی سرعت حرکت آن است. تنها دو سال از حمله پیشین اسرائیل به غزه گذشته است و چهار سال قبل از آن هم حمله دیگری انجام شده بود.
این حقیقتی تلخ است که غزه و موضوع کلی فلسطین از تیتر اخبار رسانهها کنار گذاشته شده و بعد از آتشبس اخیر، توجه مردم به سمت دیگری جلب شده است.
جلب توجه دائمی مردم به مسئله فلسطین از طریق آگاهیبخشی، اقدامهای عملی و برگزاری برنامههای چالشی از جمله کارهایی است که باید توسط سازمانهای مردمنهاد در هر کشوری انجام شود.
حلقه وصل: شما فکر میکنید به غیر از مسئله فلسطین، چه مسائل دیگری نیازمند اقدامات جدی سازمانهای مردم نهاد برای مقابله افکار غلطی است که توسط نظام سلطه رسانهای به مردم دنیا تحمیل میشود؟
موضوعاتی که NGOها باید در آنها فعال باشند آنقدر زیاد هستند که نمیشود آنها را اینجا فهرست کرد. به هر حال واضح است که رسانههای جایگزین نقشی مهم و سازنده در مقابله با اطلاعات غلط جریانهای اصلی رسانهای ایفا میکنند.
صرفنظر از پرداختن به موضوعاتی چون فلسطین، ایرلند، کمپینهای زیستمحیطی، مسائلی مثل قتلعام معدنچیان ماریکانا در آفریقای جنوبی و... لازم است اطمینان حاصل کنیم که اطلاعاتی که از طریق ابزارهای جایگزین در دسترس قرار میگیرند واضح، مختصر و اجمالی باشد تا همه مردم بتوانند آن را درک، تفسیر و نقل قول کنند.
این نکته کلیدی برای مقابله با پروپاگاندای غلط جریانهای اصلی رسانهای است که اخبار مد نظر نظام سرمایهداری را منتشر میکنند.