
به گزارش حلقه وصل، امسال برای اولین بار اتفاق بسیار خوبی برای هنر تصویری ایران در حال شکلگرفتن است: «نخستین جشنواره فیلم مدافعان حرم».
جشنوارهای به نام افرادی که بدون شک آرامش و افتخارات این روزهایمان را به آنها مدیونیم. افرادی که جان خود را برکف گرفته اند تا شرف و امنیت کشورشان را از کف ندهند.
مسئول برگزاری این جشنواره محمدهادی رضوی، سرمایهگذار سریال پر سر و صدای شبکه نمایش خانگی «شهرزاد» است و خندههای نقش بسته روی لبهای هنر امروز را مدیون مردانگی این مدافعان میداند. به بهانه برگزاری این جشنواره در هفته آینده با رضوی از چگونگی شکلگیری تا جوایز و داوریها گفتگو کردهام که در ادامه می خوانید.
جشنواره فیلم مدافعان حرم دقیقا از چه زمانی کلید خورد؟
ما از اواخر بهمن سال گذشته کارهای جشنواره را کلید زده و فراخوان حضور در جشنواره را منتشر کردیم و دوستانی که علاقهمند به شرکت در این جشنواره بودند تا اواسط اردیبهشت امسال می توانستند آثار خود را به دبیرخانه جشنواره ارسال کنند.
باتوجه به اینکه این دوره اولین دوره برگزاری این جشنواره است استقبال مردم و هنرمندان چگونه بود؟
ما خودمان هم فکر نمی کردیم استقبال از این جشنواره به این شکل گسترده باشد. در این دوره 450 اثر در دو بخش کلیپ و فیلم های مستند شرکت کردند.
چرا شما بخش فیلمهای داستانی را در این دوره ندارید؟
بحث مدافعان حرم جریان به نوعی امنیتی است و هنوز تعیین تکلیف نشده است به همین دلیل ما در حوزه داستانی فیلم های زیادی در این باره نداریم اما در حوزه مستند آثار خوبی داریم. در کل به دلیل اینکه بحث مدافعان حرم به نوعی امنیتی به حساب می آید خط قرمز ها و محدودیت های خاصی دارد که باید لحاظ شود.
شاید همین مسئله سبب شده فیلم های داستانی در این زمینه کمتر ساخته شود اما در بخش های کلیپ و مستند آثار به نسبت قابل قبول است.
این جشنواره حرکت اولیه است و ما تصمیم داریم در سالهای آینده بخش های فیلم های بلند سینمایی و سریالها را هم به جشنواره اضافه کنیم.
سطح آثار ارسال شده به نخستین جشنواره فیلم مدافعان حرم به چه صورت بود؟
هیئت داروان که این روز ها نامشان اعلام میشود نظرات مثبتی درباره آثار حاضر در جشنواره داشتند و تعدادی از این آثار آنها را که خودشان از فیلمسازان حرفه ای ارزشی هستند تحت تاثیر قرار داده بود.
به نظر من ملموس ترین فضا با دفاع مقدس همین جریان مدافعان حرم هستند. البته این بچه ها قوی تر از رزمندگان 8 سال دفاع مقدس به حساب می آیند زیرا در آن زمان فضای تمام کشور درگیر موضوع جنگ بوده اما الان اینها بی هیچ سر و صدایی می روند و به صورت غیر مستقیم از کشورشان دفاع می کنند. واقعا هر چقدر فعالیت فرهنگی و هنری در زمینه رشادت های این بزرگواران انجام شود باز هم کم است.
حمایت و حضور جامعه هنری از این جشنواره به چه صورت بود؟
در ابتدا با بعضی از هنرمندان که صحبت می شد می گفتند ما می ترسیم درباره این موضوع صحبت کنیم اما این روزها جریان مثبتی به راه افتاده است که نیاز به حمایت دارد. برای مثال محمدرضا گلزار عزیز می آید در افتتاحیه رستورانش از مدافعان حرم صحبت می کند و عده ای در شبکه های ماهواره ای می گویند تویی که در شمال شهر رستوران داری چه می گویی و با این چرب زبانی ها به آن رسیده ای و یا حرف های دیگر. من خودم با رضا گلزار تماس گرفتم و از او بابت این موضوع تشکر کردم و او به من گفت من ممنوع الکارترین بازیگر ایران هستم اما آرامش الانم را به مدافعان حرم مدیونم و لازم دانستم که آن حرف ها را بزنم.
در بحث فاطمیون BBC مستندی کاملا باور پذیر ساخت و مردم را تحت تاثیر قرار داد. این روزها شاهد امپراتوری رسانه ها هستیم و اگر ما در زمینه مدافعان حرم درست کار نکنیم آنها می آیند و خوراک غلط اطلاعاتی را به شکل های حرفه ای به مردم می دهند. ما باید در این زمینه هزینه کنیم و آثار بسیار خوبی بسازیم. متاسفانه عده ای این موضوع را جدی نمی گیرند و نمی دانند اگر این بچه ها نباشند داعش در یک قدمی ما قرار می گیرد. همه ما باید دست به دست هم بدهیم و آثار فاخری در این حوزه بسازیم.
در این جشنواره اکرانهای خاصی ندارید؟
ما تصمیم داشتیم فیلم های حاضر در جشنواره را در دو روز به نمایش عمومی بگذاریم اما به دلیل بالا بودن تعداد این فیلمها امکانش نبود و تصمیم گرفتیم آثار برگزیده را قبل از اختتامیه به نمایش عمومی در بیاوریم.
اختتامیه جشنواره به چه صورتی برگزار می شود؟
اختتامیه روز دوشنبه و در مرکز همایش های صدا و سیما برگزار می شود در ابتدا فیلم های برگزیده نمایش داده می شود و سپس از برترین های هر بخش تقدیر می شود.
جوایز برگزیدگان به چه شکلی است؟
ما در این جشنواره نذر فرهنگی داشتیم. یعنی هر کسی حتی از مبلغ کمی پول داشت می آورد و به صورت نذر فرهنگی در اختیار جشنواره قرار می داد. جوایز برگزیدگان ما بسیار نفیس است و با نذورات فرهنگی بهترین جوایز را برای برگزیدگانمان تهیه کردیم تا دوستان به ساختن چنین فیلم هایی تشویق شوند. در اختتامیه از 3 نفر در بخش کلیپ و از3 نفر در بخش مستند تقدیر می شود.
فکر می کنید جشنواره فیلم مدافعان حرم بتواند شکل و رنگ تازهای به سینمای ارزشی ما بدهد؟
ما احساس کردیم که نوعی فقدان ارزش گذاری روی کار عزیزان مدافع حرم است. لزومی نداشت که نهاد ها و ارگان ها در این جشنواره حضور پیدا کنند. ما جشنواره ای را کلید زدیم که از خود مردم و برای مردم است. از قدیم هم گفته اند حرفی که از دل برآید بر دل نشیند. امیدوارم این حرکت تاثیر گذار باشد.
اگر نکتهای باقی مانده بفرمایید.
از صدا و سیما تشکر ویژهای دارم چون وقتی نام جشنواره را با دوستان بسیج سازمان مطرح کردیم بدون هیچ حرف و شرطی نهایت همکاری را با ما کردند.
گفتی است نخستین جشنواره فیلم مدافعان حرم به دبیری حمید یادروج 10 خرداد برگزار می شود.
منبع: خبرگزاری صدا و سیما