به گزارش حلقه وصل: اتحادیه بینالمللی امت واحده پس از جنگ ۲۲ روزه رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه در سال ۱۳۸۷ شکل گرفت. موسسان این اتحادیه اعتقاد دارند مسئله فلسطین نیاز به گفتمانسازی مستمر و سنجیده دارد. آسیبی که موسسان اتحادیه بینالمللی امت واحده بعد از جنگ ۲۲ روزه رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه به آن رسیدند این بود که حرکت های دانشجویی و مردمی شکل گرفته در حمایت از مردم فلسطین؛ انفعالی، موقتی و احساسی بودند، درصورتی که گفتمانسازی و تبدیل مسئله فلسطین به مسئله مردم ایران و جهان نیاز به فعالیتهای مستمر و سنجیده دارد. این اتحادیه در سال ۱۳۸۹ توانست کاروان آسیایی شکست حصر غزه و سال ۱۳۹۱ کاروان جهانی الی بیت المقدس را در حمایت از مردم فلسطین راهاندازی کند. کارگاه تولید پوستر بینالمللی با حضور گرافیستهای ۱۰ کشور، تولید اولین موسیقی مشترک بین خواننده ایرانی و فلسطینی از دیگر فعالیتهای اتحادیه بینالمللی امت واحده است. در ادامه با علیرضا کمیلی، دبیر این اتحادیه با محوریت اوضاع این روزهای غزه و فلسطین گفت وگو کردیم. آقای کمیلی معتقد است اتفاقات بعد از طوفان الاقصی نشان داد که مردم ما در حمایت از آرمان فلسطین از مردم کشورهای دیگر عقبتر هستند.
حلقهوصل: مقام معظم رهبری از آن چه تحت عنوان عملیات طوفان الاقصی رخ داد، به عنوان یک شکست برای رژیم صهیونیستی یاد کردند. ارزیابی شما از این شکست چیست؟ به نظر شما این شکست چه بازتابی در بین ملت های منطقه بر جای می گذارد و پیروزی نهایی چه زمانی و از چه طریقی به دست خواهد آمد؟
علیرضا کمیلی: برای پاسخ به این سوال باید کمی به عقب برگردیم. شما میدانید از ۷ اکتبر ۱۹۷۳ و جنگ رمضان، نیم قرن گذشته است و در این مدت اسرائیل هیچ مشکل امنیتی جدی نداشت و با هیچ ارتش کلاسیکی درگیری پیدا نکرده است. درگیریها با حزب الله و حماس، جنگ نیست. در تعریف کلی به این درگیریها جنگ نامتقارن میگویند. علت این نامگذاری این است که دو طرف توان یکسانی ندارند و جنگ به شدت نابرابر است. این واقعیت را کشتههای جنگ هم به نشان می دهد. در جنگ ۲۲ روزه ۱۵۰۰ شهید فلسطینی در مقابل ۲۰ کشته است. در جنگ ۵۱ روزه ۲۵۰۰ شهید فلسطینی در مقابل ۸۸ کشته است.
اگر امروز کشورهایی مثل اردن، مصر، ترکیه، عربستان و... جدی تر وسط میدان بودند، سفیر اسرائیل را اخراج میکردند، راه کمک به مردم غزه را باز میکردند، کمکم در کنار غزه قدرت مهمی در کرانه باختری شکل میگرفت، محاصره رژیم صهیونیستی تکمیل میشد و اینها از درون و بالاجبار دچار فروپاشی می شدند و فرار میکردند به مناطقی که بتوانند در آنها زندگی کنند. تا رسیدن به این نقطه راه دراز و سختی وجود وجود دارد.
درک این پیشینه و گذشته است که به ما میگوید عملیات طوفانالاقصی یک شکست جدی برای اسرائیل بود. اسرائیل در این جنگ این همه کشته دادند و صدمه امنیتی بدی هم خوردند. ساختار امنیتی تعریف شده این کشور ادعای این را دارد که تامین کنندهی امنیت قوم یهود به صورت تمام و کمال است. عملیات طوفانالاقصی یک ضربه خیلی تکان دهنده به این ساختار بود. این شکست در تمام جهان، نه فقط در امتهای اسلامی بازتاب گستردهای داشت. در امتهای اسلامی اثر مثبتی گذاشت و روحیه خوبی ایجاد کرد.
این بار مردم امیدوارنه در اعتراض به کشتار بی گناهان به میدان آمدند. البته این به معنای پیروزی نهایی نیست. تحلیل پیروزی نهایی خیلی مفصل است، ولی این را بدانید که پیروزی نهایی یک امر نظامی نیست. اگر امروز کشورهایی مثل اردن، مصر، ترکیه، عربستان و... جدی تر وسط میدان بودند، سفیر اسرائیل را اخراج میکردند، راه کمک به مردم غزه را باز میکردند، کمکم در کنار غزه قدرت مهمی در کرانه باختری شکل میگرفت، محاصره رژیم صهیونیستی تکمیل میشد و اینها از درون و بالاجبار دچار فروپاشی می شدند و فرار میکردند به مناطقی که بتوانند در آنها زندگی کنند. تا رسیدن به این نقطه راه دراز و سختی وجود وجود دارد.
حلقهوصل: این روزها طولانی شدن موضوع تجاوز صهیونیست ها به غزه نوعی رخوت در بین فعالان فرهنگی در این موضوع به وجود آورده است. چگونه میتوان به این موضوع پرداخت که هم مخاطب و هم فعالان فرهنگی را خسته و دچار رخوت و دلزدگی نکند؟
علیرضا کمیلی: اعتقاد قلبی من این است که اگر ما اهمیت مسئله فلسطین را بدانیم، هیچ وقت دچار رخوت نمیشویم. برای همین، اول باید مسئله را در درون خودمان حل کنیم، باید برای بچههای خودمان تبیین کنیم که مسئله فلسطین جایگاه تمدنی دارد. چون غزه امروز نقطه زورآزمایی تمدن اسلام و غرب است. سرنوشت این جنگ میتواند در کل منطقه موثر باشد. باید برای مردم توضیح بدهیم تا بدانند مسئله اصلا پناه دادن به یهودیها نبوده است، مسئله ایجاد قدرتی در منطقه است که بتواند مانع از شکلگیری و تکرار قدرت اسلام شود. اثر این جنگ در منطقه و جهان امروز قابل مشاهد است. از آفریقای مسیحی تا کلمبیای کمونیست سفیر اسرائیل را اخراج میکنند، ولی کشورهای مسلمان چسبیده به اسرائیل نمیتوانند این کار را بکنند. بی تعارف از قدرت رژیم صهیونیستی میترسند.
مسئله فلسطین هنوز هم برای مردم و مخاطب ایرانی زیاد حل نشده است. در بلندمدت نیاز است با تعریف کارهای رسانهای جدیتر مردم و مخاطب خودمان را توجیح کنیم.
از آفریقای مسیحی تا کلمبیای کمونیست سفیر اسرائیل را اخراج میکنند، ولی کشورهای مسلمان چسبیده به اسرائیل نمیتوانند این کار را بکنند. بی تعارف از قدرت رژیم صهیونیستی میترسند.
مسئله فلسطین هنوز هم برای مردم و مخاطب ایرانی زیاد حل نشده است. در بلندمدت نیاز است با تعریف کارهای رسانهای جدیتر مردم و مخاطب خودمان را توجیح کنیم. مشکل الان این است که مردم ما حاکمیت را منشا مشکلات اقتصادی می دانند و این موضوع بر روی مطالبه فلسطین هم اثر منفی گذاشته است. باید کنشگران مردمی، دینی و اجتماعی وارد میدان شوند و مسئله را تبیین کنند، کمک کنند به اینکه روایت درستی از مسئله در عموم مردم شکل بگیرد.
مشکل الان این است که مردم ما حاکمیت را منشا مشکلات اقتصادی می دانند و این موضوع بر روی مطالبه فلسطین هم اثر منفی گذاشته است. باید کنشگران مردمی، دینی و اجتماعی وارد میدان شوند و مسئله را تبیین کنند، کمک کنند به اینکه روایت درستی از مسئله در عموم مردم شکل بگیرد. هنوز سوالات زیادی در ذهن مردم است، برخی میگویند خودشان زمینهایشان را فروختند، برخی میگویند ناصبی هستند، برخی میگویند سنی هستند... این نقطه ضعف بزرگی از نظر گفتمانسازی است. در بلندمدت باید مسئله فلسطین پیوست ثابت همه تشکلها در هر موضوعی که کار میکنند باشد. در کوتاه مدت هم برای جلوگیری از تکرار و بی اثر شدن روایت نیاز به خلاقیت است. این را درک کنیم که فرصت خوبی برای تبیین درست مسئله فلسطین به وجود آمده است. نباید این فرصت را از دست بدهیم.
حلقهوصل: تحلیل شما از چگونگی استفاده از این فرصت چیست؟ بالاخره چند ماه از عملیات طوفان الاقصی میگذرد و تولیدات رسانهای مختلفی با هدف تبیین و روشنگری صورت گرفته است؟
علیرضا کمیلی: کارهایی شده است، ولی این کارها کافی نیست. در چند ماه گذشته، اتفاقات خیلی خوبی در تلویزیون افتاد. برنامه «به افق فلسطین» (چه افق فلسطین سری اول و چه افق فلسطین سری دوم) کار خوبی است. در شبکههای یک، دو و چهار تلویزیون هم کارهای خوبی پخش شد و در حال پخش است که ماهیت خبری ندارند، اما توانسته اند کمک کنند به اینکه مخاطب از وضعیت منطقه شناخت بهتری داشته باشد. اینها کافی نیست، در بلندمدت نیاز به روایتسازی و کار هنری تمیز داریم، نه کارهای هنری ضعیف و به دردنخوری که در دورههای گذشته هم ساخته شد و وجه مشترک همه آنها دیده نشدن بود. کسی نمیدید و طبیعتا اثری هم نداشت. برای تبیین مسئله فلسطین، سریال ها و فیلم های سینمایی قوی لازم است. در کوتاه مدت تولیدات رسانهای با ماهیت خبری خوبی تولید شده است. این اتفاق در همه خبرگزاریهای دنیا هم رخ میدهد و همه سعی در روایت ماجرا دارند، اما از اینجا به بعد باید به سمت قصه و درام و بیان ماهیت اجتماعی رویداد رفت.
حلقهوصل: اگر بخواهیم یک نگاه واقعبینانه داشته باشیم، بسیاری از فعالان فرهنگی در موسسات و مجموعه ها با شنیدن خبرهای مربوط به غزه متاثر شدند، ولی شرایط طوری نیست که بتوان به صورت فیزیکی در منطقه حضور داشت و به مظلومان فلسطینی کمک کرد. در این شرایط وظیفه چیست؟ آیا برگزاری گردهماییها، راهپیمایی و حرکات اعتراضی می تواند کمکی به فلسطین محسوب شود؟
علیرضا کمیلی: این راهپیمایی ها قطعا موثر است. وقتی قدرت ها میبینند که مردم اعتراض میکنند نگران میشوند، اما من هم میدانم اعتراض کافی نیست، باید گام های بعدی مثل تحریم اتفاق بیفتد. نیاز به اقدام عملی است تا همه بدانند مردم عزمشان برای حمایت از فلسطین جزم است و ادامه این کشتار و... جریمه و توبیخ و هزینهزا خواهد بود. این اراده باید نشان داده شود که فقط صرف حضور در راهپیمایی نیست، با برداشتن گامهای بعدی است که تاثیر حضور مردم بیشتر خواهد شد. البته این بار محکوم کردنهای خیلی جدی بود و ابعاد گستردهتری در کشورهای مختلف جهان داشت. مخصوصا بعد از ماجرای تلخ بیمارستان المعمدانی، افکار عمومی به شدت این موضوع را محکوم کرد.
این واقعیت را نباید انکار کرد که مسئله کشته شدن مردم است و هنوز هم رژیم صهیونیستی در غزه مردم عادی را میکشد و نمیتوان به گفتن اینکه «نکنید یا صلاح نیست و نسلکشی است و...» اکتفا کرد، باید دست ظالم را گرفت و فشار داد. بعضی از مردم کشورهای مختلف جدیتر از مردم ما از فلسطین حمایت کردند و این واقعیت هم خودش را نشان داد که مردم ما از مردم کشورهای دیگر عقبتر هستند و در حوزه مردمی، کمکاری وجود دارد.
برای تبیین مسئله فلسطین، سریال ها و فیلم های سینمایی قوی لازم است. در کوتاه مدت تولیدات رسانهای با ماهیت خبری خوبی تولید شده است. این اتفاق در همه خبرگزاریهای دنیا هم رخ میدهد و همه سعی در روایت ماجرا دارند، اما از اینجا به بعد باید به سمت قصه و درام و بیان ماهیت اجتماعی رویداد رفت.
حلقهوصل: در حوزه مسئولان هم واکنشها و کارهایی که صورت گرفته است. تحلیل شما چیست؟ آیا در این حوزه شاهد حضور موثر بودیم یا نه؟
علیرضا کمیلی: در مجموع دولتها از حیث سیاسی واکنشهای خوبی داشتند، ولی باز تکرار میکنم نقطه ضعف اصلی این است که وارد میدان نشدند. دولت ما هم از حیث دیپلماسی نشست جده، نشست قاهره و نشست ریاض را شرکت کرد و تحرکات خوبی داشت. در این نشستها هم حرفهای خوبی زده شد، اما متاسفانه در عمل نتوانست به همراهی بیشتر دولتها منتهی شود.
حلقهوصل: همانطور که میدانید مسئله فلسطین یک موضوع چند بعدی است و هم از نظر انسانی، هم از نظر سیاسی و هم از نظر دینی وظایفی پیش روی همه ما قرار داده است. به عنوان جمعبندی، شما الزامات مربوط به فعالیت های فعالان فرهنگی و موسسات و مجموعههای مردمی در این حوزه را چه می دانید؟
علیرضا کمیلی: در اینجا باید چند نکته را در نظر گرفت. میدانید که اثربخشی کارها و فعالیتهای فرهنگی و... تابع ابزارهایی است که از قبل باید پیشبینی و زمینهسازی شده باشد. یک شبه نمیتوان از ایران بر کل منطقه و بعضا جهان اثر گذاشت. این در شرایطی است که اثرگذاری بر روی مخاطب داخلی هم کار چندان سادهای نیست. مخاطب در دسترس و مستقیم ما امروز نیاز به اطلاعرسانی دقیق و اقناع دارد. به این سوال فکر کنیم که اگر یک روزی جمهوری اسلامی بخواهد تصمیم بگیرد در لحظات خطیر، زمانی که بخش نظامی حماس هم اعلام وضعیت قرمز می کند وارد میدان جنگ شود... آیا مردم ما تبعات وارد شدن به یک جنگ منطقهای را می پذیرند؟ اینجاست که نشان میدهد مجموعه ها باید بر روی مردم ایران؛ یعنی مخاطب مستقیم و در دسترس ما کار کنند. یکسری کارهای نمادین و رسانهای در حال انجام است یا می توان انجام داد که اثرگذاری آن محدود است و کافی نیست. باید عزم جدی برای جبران کوتاهی گذشته داشته باشیم. سوال الان است که چرا ما پیچ تاریخی بیداری اسلامی را از دست دادیم؟ به این دلیل که نفوذ اجتماعی خوبی در کشورهایی که بیداری اسلامی رخ داده است نداشتیم، جریانسازی نشده بود.
چرا امروز نمی توانیم موضع محکمتری در ترکیه، پاکستان، اردن، مصر و... داشته باشیم؟ چون با بدنه نخبگانی اینها ارتباط نداشتیم، جریان فکری درستی خلق نکردیم. چرا در اروپا و آمریکا موثر و میدان دار نیستیم و از ظرفیت موجود نمیتوانیم استفاده کنیم؟ چون کار نکردیم. برای رسیدن به نتایج درست و یافتن پاسخ مناسب به این سوالها، کارهای تخصصی بلندمدت نیاز است. این برنامهریزی هم نیاز به عزم بلندمدت دارد.
این گزارش در شماره 117 نشریه فرهنگی تشکیلاتی «حلقهوصل» در صفحه 36 این شماره به چاپ و انتشار رسیده است.
پایان/