به گزارش سرویس استان های حلقه وصل، در نشستی صمیمی که چهارشنبه ۱۹ مهرماه در پاتوق کتاب شیراز با حضور و محمدعلی جعفری نویسنده کتاب «سربلند» برپا شد، نویسنده و منتقد این کتاب به بررسی این کتاب و زندگی شهید مدافع حرم محسن حججی پرداخت.
محمدعلی جعفری در جمع دوستداران کتاب در شیراز با بیان اینکه نوشتن این کتاب کاری دشوار بود، گفت: تصویر ایدهآلی از شهید حججی در میان همه مردم وجود دارد و این شهید جریانساز است و الگویی برای تمامی اقشار مردم شده است لذا نوشتن درباره همچین شخصیتی کار دشواری بود.
وی با تصریح اینکه برای نوشتن این کتاب درحدود ۸۰ مصاحبه گرفته شده است، گفت: روایتهای بسیاری را از افراد خانواده، همرزمان و دوستان شهید حججی گردآوری کردیم و در نوشتن این کتاب از روایتهایی شروع کردیم که سیر تحول شخصیت این شهید را نشان دهد.
خالق کتاب «قصه دلبری» با بیان اینکه شهید حججی از اول شهید حججی نبوده است، گفت: نکته مهم در زندگی شهید حججی سیر تحول این شهید است. در نوشتن این اثر تأکید بر مصاحبهها و بازنویسی و تدوین این اثر بدون هیچگونه ادیت بود؛ زیرا اگر شخصیت شهید را همانگونه که بوده است، تصویر کنیم، مخاطب بهتر با اثر ارتباط برقرار و درباره آن تصمیمگیری میکند.
به گفته این نویسنده، ما عادت کردهایم که در نوشتن خاطرات شهدا، پیامهای اخلاقی و نصیحت را وارد کنیم، اما در نوشتن این کتاب تلاش بر این بوده که پیامی داده نشود چون مخاطب این اثر، نسل جوان و نوجوان ایران است و تنها قشر مذهبی نیست که به سراغ این کتاب میرود و باید ذائقه این مخاطب را درنظر داشت.
ساجده تقیزاده، منتقد این کتاب نیز در این دیدار با تصریح اینکه کتاب سربلند از منظر تربیتی بسیار ارزشمند است، گفت: بسیاری از کتابهای حوزه دفاع مقدس جنبه تربیتی ندارند؛ اما این کتاب را میتوان خرید و به همه هدیه داد.
تقی زاده با بیان اینکه نویسنده در این کتاب شخصیت جوانان انقلابی را به خوبی ترسیم کرده است، گفت: نویسنده این کتاب موفق شده روایتی صادق، صمیمی و بدون ادیت را از شخصیت این شهید به تصویر بکشد و فضایی را به وجود آورده که هم موافقان و هم مخاطبان منتقد، شخصیتهای خاص همچون حججی را با اهداف ویژه درک کنند.
این پژوهشگر ادبیات دفاع مقدس به ویژگیهای شهید حججی در این اثر اشاره کرد و گفت: حس مسئولیت و دغدغه اجتماعی بسیار، توسل به اهل بیت(ع)، تشبه به شهدا، تزکیه نفس و غیرت از جمله کلیدواژههایی است که در این کتاب برای شهید حججی تصویر شده است.
وی طراحی هوشمدانه جلد این کتاب را قدم اول برای موفقیت کتاب دانست و گفت: این کتاب پیش از هرچیز به آلبومی شبیه است که عکسهای گویایی از این شهید و نقطه عطف زندگی او یعنی سیر تحول روحی این شهید، را به مخاطب نشان میدهد.
تقی زاده، حججی را نماینده نسلی دانست که انقلاب و دفاع مقدس را ندیده است، اما به شدت اصرار دارد که آرمان های این انقلاب محقق شود. این شهید برای مخاطب شیعه تداعیکننده وقایع کربلاست. شیوه شهادت محسن حججی نظامی از تداعی را در برابر دید مخاطب قرار میدهد و به شکل پازل گونه مخاطب را به جریان عاشورا متصل میکند.
این منتقد ادبی در ادامه نداشتن وجه ادبی را از نقطه ضعف این کتاب دانست و بیان کرد: در این کتاب با یک اثر ادبی روبهرو نیستیم؛ زیرا خاطره و داستان نیز از گونه های ادبی هستند و المان هایی خاصی باید وجود داشته باشد تا کتاب های خاطره نویسی به عنوان قالب ادبی به حساب بیاید.
وی اضافه کرد: جذابیتهای این کتاب بیشتر مربوط به موضوع اثر است و نویسنده در این کتاب هیچ اصراری نداشته است که از تکنیکهای نویسندگی استفاده کند تا تأثیرگذاری آن بیشتر شود.
تقیزاده همچنین با بیان اینکه تنها نیمی از مصاحبههای نویسنده در این کتاب روایت شده است، گفت: گاهی برخی از روایتهای ذکر شده بار معنایی ندارد و تنها تصویرهای تکراری را از این کتاب به ذهن مخاطب القا میکند.
یادآور میشود، در ادامه این دیدار جشن امضای کتاب «سربلند، روایتی از زندگی شهید مدافع حرم محسن حججی» انجام شد.