
سرویس حاشیهنگاری: روایت انتقادی نسبت به اتفاقات و رویدادهای روز، چیزی است که در صداوسیمای ما جایگاهی ندارد. رسانه ملی خود را به موقع و درست در معرض حوادثی که در گوشه وکنار کشور میافتد قرار نمیدهد و این آسیب سبب میشود که کسی محتوای این رسانه را جذاب و تاثیرگذار نداند و مخاطب فعال و گزینشگر را از دست بدهد. در این گزاره انتقادی که مطرح شد تعمدا به حوادث و رویدادهای جهانی اشاره نشد. پس میپذیریم که امکانات این رسانه کم است و در نقاط مختلف جهان دفتر ندارد و... آنچه به آن اشاره و در ادامه نیز به آن تاکید می کنیم حضور به موقع و پوشش حرفهای و درست حوادث و رویدادهای مهم داخل کشور است.
صداوسیما همیشه در برابر رویدادهای مهم و نقاط عطف جامعه منفعل عمل کرده و میدان را به شبکههای ماهوارهای واگذار کرده است. شاید بگویید که بدون مصداق و از روی حرف میتوان ناکارآمدی بیشتر از این را هم برای رسانه ملی متصور شد و به خیل جماعتی پیوست که هر روز و بعد از هر رویدادی به شکلهای مختلف به تخریب رسانه ملی میپردازند. اما ما هنوز یادمان نرفته که مسئولین رسانه ملی به خاطر پوشش ندادن اتفاقهای سوریه که آن اوایل به آن نمیپرداختند اظهار کردند که کار اشتباهی بود و از این اشتباه درس گرفتیم. اما باز یادمان رفت و این سیاست سکوت در برابر خیلی از حوادث مهم داخل کشور هم اتفاق افتاد.
سیاست سکوت و منفعل عمل کردن در صداوسیمای ما یک قاعده کلی است ولی برای هر قاعده کلی میتوان استثنایی هم پیدا کرد. مخاطبان رسانه ملی هنوز هم جسارت ستودنی مرتضی غرقی، خبرنگار شبکه خبر در نشست خبری «جان کری» را فراموش نکردند یا در کودتای نافرجام اخیر ترکیه این «مجید اخوان» بود که مخاطب رسانه ملی را از رجوع به هر منبع خبری دیگری بینیاز کرد یا در روزهایی انتهایی و نه ابتدایی اتفاقات 88 صدای طرف مخالف هم از برنامه «دیروز، امروز، فردا» به مجریگری وحید یامینپور شنیده میشد یا ما این روزها در برنامه «جهانآرای» او نیز کارشناسان شناخته شده دنیا را میبینیم.
حالا شاهد یکی دیگر از این استثناها در رسانه ملی بودیم و در شبکه چهار سیما نادر طالب زاده با «الیور استون» گفتوگو کرد. الیور استون چهره سرشناس سینمای هالیوود است. فیلمهای او در زمینه جنگ ویتنام از او یک چهره کاملا انتقادی نسبت به سیاستهای استعماری هالیوود ساخته است. این کارگردان ضدجنگ در کارگاه تخصصی خود که در جشنواره جهانی فیلم فجر برگزار کرد گفت: «هالیوود با کاخسفید ارتباط عمیق دارد»! ما چقدر باید هزینه کنیم تا به جوانان خودمان این جمله را بفهمانیم! در خیلی از زمینههای دیگر هم این فرصت فراهم است ولی قاعده در صداوسیمای ما چیز دیگری است! و قرار است ما همیشه سکوت کنیم و بعد از کشت و برداشت پیام توسط رسانههای بیگانه شروع به راستیآزمایی حرفهای دروغی باشیم که اگر به موقع و در زمان مناسب، راستش را خودمان گفته بودیم این همه هزینه برای نظام نمیتراشیدیم.