به گزارش حلقه وصل، حجتالاسلام والمسلمین جواد محدثی، کارشناس برنامه «منشور امیر» شبکه رادیو معارف در مورد حکمت 147 نهجالبلاغه، با اشاره به اینکه این حکمت در رابطه به جایگاه علم و عالم و برتری آن بر ثروت است گفت: حضرت میفرماید که در سینه من علومی است که شخص امینی نیست که به او آن را انتقال دهم.
وی با اشاره به این فراز سخن حضرت که میفرماید:«انَّ هَاهُنَا لَعِلْماً جَمّاً وَ أَشَارَ بِیَدِهِ إِلَى صَدْرِهِ لَوْ أَصَبْتُ لَهُ حَمَلَهً بَلَى أَصَبْتُ لَقِناً غَیْرَ مَأْمُونٍ عَلَیْهِ مُسْتَعْمِلاً آلَهَ اَلدِّینِ لِلدُّنْیَا وَ مُسْتَظْهِراً بِنِعَمِ اَللَّهِ عَلَى عِبَادِهِ وَ بِحُجَجِهِ عَلَى أَوْلِیَائِهِ أَوْ مُنْقَاداً لِحَمَلَهِ اَلْحَقِّ لاَ بَصِیرَهَ لَهُ فِی أَحْنَائِهِ یَنْقَدِحُ اَلشَّکُّ فِی قَلْبِهِ لِأَوَّلِ عَارِضٍ مِنْ شُبْهَهٍ أَلاَ لاَ ذَا وَ لاَ ذَاکَ أَوْ مَنْهُوماً بِاللَّذَّهِ سَلِسَ اَلْقِیَادِ لِلشَّهْوَهِ أَوْ مُغْرَماً بِالْجَمْعِ وَ اَلاِدِّخَارِ لَیْسَا مِنْ رُعَاهِ اَلدِّینِ فِی شَیْءٍ أَقْرَبُ شَیْءٍ شَبَهاً بِهِمَا اَلْأَنْعَامُ اَلسَّائِمَهُ کَذَلِکَ یَمُوتُ اَلْعِلْمُ بِمَوْتِ حَامِلِیهِ ؛ بدان که در اینجا (اشاره به سینه مبارک کرد) دانش فراوانى انباشته است، اى کاش کسانى را مىیافتم که مىتوانستند آن را بیاموزند آرى تیز هوشانى مىیابم امّا مورد اعتماد نمىباشند، دین را وسیله دنیا قرار داده، و با نعمتهاى خدا بر بندگان، و با برهانهاى الهى بر دوستان خدا فخر مىفروشند. یا گروهى که تسلیم حاملان حق مىباشند امّا ژرف اندیشى لازم را در شناخت حقیقت ندارند، که با اوّلین شبههاى، شک و تردید در دلشان ریشه مىزند پس نه آنها، و نه اینها، سزاوار آموختن دانشهاى فراوان من نمىباشند. یا فرد دیگرى که سخت در پى لذّت بوده، و اختیار خود را به شهوت داده است، یا آن که در ثروت اندوزى حرص مىورزد، هیچ کدام از آنان نمىتوانند از دین پاسدارى کنند، و بیشتر به چهارپایان چرنده شباهت دارند، و چنین است که دانش با مرگ دارندگان دانش مىمیرد.» گفت: برخی از علوم خود در راه رضای الهی استفاده نمیکنند.
وی با اشاره به اینکه بلعم باعورا نمونه شخصی بود که از علم و دعای مستجاب به جنگ با پیامبر خدا آمد گفت: اکنون نیز در حوزه و دانشگاه شاهد با سوادان خود فروخته هستیم که علم خود را بر علیه انقلاب و اسلام به کار میگیرند. کسانی با مجهز شدن به علوم دینی و یاد گرفتن اصطلاحات دینی بر علیه دین مردم تبلیغ کردند.
حجتالاسلام محدثی با بیان اینکه امیرالمومنین دسته دیگر را افرادی مینامد که منقاد و مطیع هستند اما بصیرت ندارند و به ابعاد و جوانب مختلف علم، آگاهی ندارند گفت: چنین افرادی سطحی هستند و با اولین شبهه که بر آنها عارض میشود از دین باز میگردند و این افراد نیز برای دریافت علوم شایستگی ندارند چون ظرفیت و کشش بار علوم را ندارند.
وی با بیان اینکه حضرت امیرالمومنین دسته دیگری را که شایسته دریافت علوم و اسرار نمیداند لذتطلبان خوش گذران هستند گفت: این افراد به راحتی زمامشان به دست شهوت قرار میگیرد و تسلیم شهوت خود هستند.
حجت الاسلام با اشاره به اینکه افرادی همه دغدغه اشان مال اندوزی است گفت: این افراد نیز لایق دریافت معارف الهی نیستند.
وی با بیان اینکه فردی لایق دریافت معارف ناب الهی است که از تقوای کافی برخوردار باشد گفت: افرادی که فکر یا روحشان خراب باشد ظرف مناسبی برای دریافت علوم الهی ندارند و از علم نیز بهره مند شوند به دین ضربه میزنند.