
سرویس حاشیه نگاری_مهدی چراغزاده: در هفتهای که گذشت جشنها و مراسمات مذهبی زیادی در محافل مذهبی برگزار شد، این جشنها برای شیعیان از آغاز امامت امام زمان ارواحنا فدا شروع شد و بعد از آن سالروز ولادت پیامبر گرامی اسلام(ص) به روایت اهل سنت و روزهای گذشته نیز در تاریخ شیعه عید بزرگ میلاد پیامبر رحمت و خاتمالنبیین حضرت محمد صلیالله علیه و آله و سلاله پاکش ششمین امام شیعیان حضرت امام جعفر صادق علیهالسلام و رئیس مذهب تشیع بود. در این میان شاهد سکوت و غفلت بسیاری از رسانهها و ارگانها بودیم، این غفلت تا حدی بود که اگر از جلوی ادارات و سازمانهای دولتی هم رد شده باشید بعضاً حتی پلاکارد یا بنری برای تبریک این عید به مردم وجود نداشت.
حالا هم در شرایطی که تنها یک شب به شب یلدا و مراسم باستانی ایرانیان در طولانیترین شب سال باقیمانده است اگر سری به خیابانهای شهر بزنید، اغلب فروشگاهها مملو از عروسکهای بابانوئل و کاجهای آذینشده برای کریسمس هستند و شما در نهایت تعجب با جمعیت زیادی مواجه میشوید که اصطلاحاً به خرید شب عید مشغول هستند! اما نکتهای که قابلتوجه است اینکه با توجه به فاصله یکی دو شب مانده به شب یلدا که از مراسمات و جشنهای باستانی ایرانیان است، این شب از سوی روشنفکرنماهای داخلی که دلداده ایران بودند مورد بیتوجهی قرارگرفته است و همه مشغول به مراسم کریسمس شدهاند و در هیچکدام از این مغازهها نشانی از عید میلاد پیامبر اعظم و امام صادق علیهالسلام یا حتی شب یلدای باستانی ایران نیست. بازار ایران کاملا آماده فرارسیدن کریسمس شده است!
باید به این نکته توجه داشت که هدف از طرح این مسئله اعتراض به کریسمس یا مخالفت با آن نیست و عید سال نو میلادی در جای خود باارزش و محترم شمرده میشود. اما نکته جالب توجه این است که اغلب خریداران عروسکهای سرخ و سفید بابانوئل و دیگر وسایل مربوط به کریسمس را مسلمانان تشکیل میدهند که این نکته را با پرسوجویی ساده در بازارها میتوان فهمید. اما درباره این اقدام بهظاهر روشنفکرانه مسئلهای در ذهن پیش میآید و آن اینکه بیش از ۸۵ درصد ایران مسلمان هستند و دین رسمی ایران نیز اسلام است اما بااینوجود نه تنها جشن بزرگ هفدهم ربیع از سوی بسیاری از رسانهایهای مجازی نادیده گرفته میشود بلکه در فاصلهی یکی دو شب مانده به شب یلدا و جشنهای هزاران ساله ایرانیان باستان کمتر جایی اثری از آن پیدا میشود؟
نهایت آمال آریاییهایی که فریاد ایرانپرستی و جانم فدای ایرانشان گوش فلک را کر کرده است، خریدن عروسکهای بابانوئل و کاجهای شب کریسمس شده و دیگر صدای میهنپرستیشان به گوش نمیرسد. انگار یک عده مشکلشان با مراسمات اسلامی است نه اساساً مراسمات و اعیاد خارجی و غربی! البته این غربپرستی طیف پرمدعای روشنفکرنما تنها مربوط به کریسمس نیست و موارد زیادی وجود دارد که جدای از رفتارهای نژادپرستانه، نشان از یک بیهویتی فرهنگی است. مثلاً بیستوسه قرن پیش از آنکه روزی موسوم به ولنتاین وجود داشته باشد، در ایران باستان، روز عشق با نام سپندارمذگان مرسوم بوده که بر اساس تقویم شمسی دقیقاً مصادف با ۲۹ بهمن، یعنی تنها ۴ روز پس از ولنتاین فرنگی است. اما عجیب است آنها که در مخالفت با اعیاد دینی و مراسمات مذهبی مسلمانان قیلوقال به راه میاندازند و آنها را مراسمات عربی میخوانند، شیفته کریسمس و روز عشق فرنگیها شدهاند.
از این دست مسائل و تناقضات در گفتار و رفتار روشنفکرنماها موارد و مثالهای بسیاری وجود دارد که در این مقال مجال پرداخت مفصل به آن نیست اما با اندکی دقت در این رفتارها میتوان به پوچبودن تفکرات طیف روشنفکرنمای ایران پی برد، روشنفکرانی که اگر در مقابل آینه هم بایستند با خود به تعارض خواهند رسید البته باید به این طیف افراد گفت: ایرانی عزیز، آئینی اگر نیستی، آریایی باش، نه اروپایی!