فاطر رضایی دانشجوی دکترای علوم سیاسی در گفتگو با حلقه وصل به مناسبت ایام الله دهه فجر، در خصوص تأثیر انقلاب اسلامی ایران بر دیگر کشورها گفت: "گذشت بیش از سه دهه از انقلاب اسلامی ایران نشان داده است که بزرگترین و اثرگذارترین انقلاب را باید به حق انقلاب اسلامی ایران دانست. انقلابی که تنها تغییر ساختار سیاسی یک کشور نیست بلکه نگاه به حکومت و حکومتداری، مردمسالاری و مفاهیمی از این دست را در عرصه بینالمللی با تحول بزرگی روبرو کرده است. امروز حکومت دینی در رده دیگر انواع حکومتها دیده و مطالعه میشود.
شعارهایی مانند استکبارستیزی به عنوان یک راهبرد کلان مطرح و مطالعه میشود. ماهیت دینی انقلاب اسلامی وجه تمایزی است در دیگر حکومتها دیده نمیشود. بسیاری از محققان در این زمینه گفته و شنیدهاند؛ اما همچنان انقلاب اسلامی به عنوان یک موضوع بکر باقی مانده است.
همانطور که امام (ره) از صدور انقلاب سخن گفتهاند، ماهیت فراملی دین اسلام سبب میشود که ساختار سیاسی مبتنی بر دین اسلام نیز، فراملی باشد. ماهیت اسلامی انقلاب خود مهمترین شاخصه است که در بحث صدور انقلاب به عنوان یک امتیاز ویژه محسوب میشود و همیشه تازگی دارد."
دعوت به اندیشه و سؤال، وجه متمایز نامه رهبر انقلاب به جوانان غربی
وی در رابطه با نامه رهبر انقلاب خطاب به جوانان غربی و ابعاد جهانی انقلاب اسلامی افزود: "در سالهای اخیر و با چندقطبی شدن ساختار بینالملل، سران کشورهای مدعی رهبری فکری و سیاسی جهان، هرچند در سخنرانیهایشان سعی کردهاند تا جنبه عمومی به صحبتها و ادعاهای خود بدهند؛ اما هیچ کس مردم جهان را به روشنفکری و کنکاش و مطالعه و مطالبهگری دعوت نکرده است.
وجه مهم و متمایز و برتر نامه اخیر رهبری به جوانان اروپا و آمریکای شمالی را میتوان همین بحث مطالبهگری، دعوت به اندیشه و سوال از رهبران دانست.
رهبر دینی و سیاسی یک کشور، جوانان را در دیگر نقاط جهان دعوت میکند تا برای درک حقایق، آزاداندیش باشند. شاید به جد بتوان گفت این پیام نقطه عطف تاریخی در دوران ما خواهد بود. بسیاری از جوانان اروپایی با تشکیل کمپینهایی به انتشار و توزیع پیام رهبری اقدام کرده اند و بسیاری اعلام کردهاند که این پیام نیروی محرکی قوی برای آغاز روشنفکری و مطالبهگری بوده است.
گویی این نامه تذکری به جوانان بوده است تا نیاز به اندیشیدن را به آنان یادآوری نماید. پیچ بزرگ تاریخ در دوران ما با جنگ و بمب اتم محقق نمیشود، بلکه اندیشه و درک حقایق بزرگترین سلاح اهل حق خواهد بود."
ظرفیتهای جهانی گفتمان انقلاب اسلامی
رضایی همچنین در خصوص پتانسیل گفتمان انقلاب اسلامی برای تاثیرگذاری بر جوانان غربی افزود: "انقلاب اسلامی به دلیل سی و چندسال پایداری بر شعارها، دستیابی به دانش و فناوریهای نوین در عین تحریمهای سنگین در طول سالهای بعد از انقلاب، به ویژه دستیابی به فناوری هستهای و پوشش خبری مذاکرات هستهای (هرچند انتشار اخبار چندان به نفع جمهوری اسلامی ایران نبوده است)، پخش سخنرانیهای رؤسای جمهور ایران به عنوان یکی از پر بینندهترین سخنرانیهای مجمع عمومی سازمان ملل و... در بین مردم اروپا ناشناخته نیست.
اکنون زمان مناسبی است که مردم اروپا مطالبهگرانه سوال کنند که چرا کشوری مانند ایران تا این حد مورد هجمه قرار گرفته است. پیام اسلام چه بوده است و چرا رسانههای غربی تا این حد در تخریب چهره اسلام و مسلمانان تلاش میکنند. انقلاب اسلامی ایران بر خلاف دیگر انقلابهای سیاسی، تنها داعیهدار تغییر یک ساختار سیاسی به نوع دیگری از ساختار نیست. انقلاب اسلامی ایران دارای مؤلفههایی است که برای همه آزاداندیشان قابل تأمل خواهد بود.
برخی از این مؤلفهها مانند عدالت، ظلمستیزی، دفاع از مظلومان، مؤلفههایی است که برگرفته از فطرت بشری است و هر فطرت پاک و اندیشهورزی با تأمل و مطالعه آن، جذب آن خواهد شد. البته نمیتوان کمکاری وزارت امورخارجه و دیگر دستگاههای دولتی و غیردولتی را در شناسندن انقلاب اسلامی به مردم کشورهای دیگر از جمله اروپاییها نادیده گرفت.
این کمکاری و ناتوانی دستگاه دیپلماسی آنقدر پررنگ بوده است که در زمان فعلی و برحسب موقعیت پیش آمده، رهبری خود به این موضوع ورود کردهاند.
دیپلماسی عمومی یکی از ابزارهای مهم در عرصه سیاسی و بینالمللی است. نامه رهبری را نیز میتوان دارای یک وجه دیپلماسی عمومی دانست که مستقیما جوانان کشورهای اروپایی را مورد خطاب قرار دادهاند و آنان را به اندیشیدن فراخواندهاند. باید منتظر بود تا نتایج فکری و عملی این نامه در کوتاهمدت خودش را نشان بدهد."
نقش NGOها در انتشار پیام رهبری
وی همچنین در خصوص نقش سازمانهای مردمنهاد در گسترش پیام گفتمان انقلاب اسلامی بیان داشت: "با انتشار نامه رهبری و ایجاد سوال در ذهن مخاطبان اروپایی، اکنون زمان فعالیت گسترده تشکلها و سازمانهای غیر دولتی و مردمنهاد است که به ایفای نقش در این حوزه فکری بپردازند.
بیشک مخاطبین این نامه اکنون نیازمند مطالعه، دریافت محتوای قابل تأمل، اسناد تاریخی متناسب و مستنداتی هستند که واقعیت و حقیقت پنهان در پس رسانههای غربی را بفهمند.
تولید و ترجمه محتوای متناسب با نیازهای مخاطبین در سراسر جهان باید در دستور کار این تشکلهای انقلابی و مردمنهاد قرار گیرد. پیام اسلام در درجه اول و سپس پیام انقلاب اسلامی ایران، مؤلفههای سیاسی و اعتقادی آن باید به زبانهای مختلف ترجمه و در اختیار مخاطبین قرار گیرد.
سازماندهی نشستهای هماندیشی و کرسیهای آزاداندیشی در سراسر جهان باید انجام شود. استفاده از ابزارهای هنری برای انتقال مفاهیم به طیف گوناگون مخاطبان باید در دستور کار قرار گیرد. نیازسنجی مخاطب و تولید مطالب متناسب در کوتاهترین زمان باید انجام شود.
حمایت دستگاههای مسئول در این زمینه میتواند موتور محرک خوبی برای پیشرفت اهداف باشد. در پیچ بزرگ تاریخی همه موظفند که در خط مقدم جبهه روشنگری از توان خود بهره بگیرند. ان شاالله نصرت و پیروزی نهایی بسیار نزدیک خواهد بود."