
سرویس تلنگر _ مهدی نوروزی: راهاندازی صفحه منتسب به مقام معظم رهبری در توییتر، خبری بود که چند سال گذشته به تیتر نخست رسانههای خبری معاندین تبدیل شد. خبری که تلاش شد تا از آن به عنوان یک ابزار برای حمله به سياستهاي ايران در قبال فضای مجازی استفاده شود. ولی این رسانهها باور نمیکردند روزی مجبور باشند به علت استقبال زیاد و نشر گسترده بیانات مقام معظم رهبری، به کمک شبکه مجازی توییتر بیایند و فیلتر و حذف توییتهای منصوب به ایشان را توجیه کنند.
چند ساعت بعد از انتشار نامه دوم مقاممعظمرهبری در توییتر و بازنشر آن از سوی کاربران به زبانهای مختلف، توییتر «به دلیل بازنشر نامه رهبری»، حساب کاربری یک سری از کاربران که به نشر این نامه اقدام کردند را به حالت تعلیق درآورد.
البته این رفتارها اصلا از توییتر عجیب نیست! یکی از سهامداران اصلی این شبکه اجتماعی «ولید بن طلال» شاهزاده سعودی است که با خرید و افزایش سهام خود، به سهامدارِ دومِ شرکت توییتر تبدیل شده است. با این وجود رسانههای معاند و متأسفانه برخی از رسانههای داخلی بدون توجه به سابقه این شبکه اجتماعی و همچنین افراد پشت پرده آن، سعی کردند که این شرکت را از اقدامات خصمانه و جهتدارش تبرئه کنند.
رادیو زمانه، رسانه شناخته شدهای که وابستگیاش به پروژه براندازی هلندی بر کسی پوشیده نیست، بعد از مدتها از این اقدام جهتدار توییتر، در گزارشی با عنوان «چه کسی توییتهای رهبر را مسدود کرد؟»، با استناد به گزارشی از یک نهاد مرتبط با دانشگاه هاروارد، سعی بر عادی جلوهدادن برخورد شرکت توییتر با نامه رهبری کرد.
این رسانه معارض که با زیر پا گذاشتن قوانین کشورمان به دنبال براندازی است و هر از چندگاهی به بهانههای واهی از مجرمان و متهمان در جمهوری اسلامی ایران دفاع میکند، در ابتدای گزارش خود از پایبندی به قوانین شبکههای اجتماعی سخن گفت و افزود: «کاربران در زمان ثبتنام در شبکههای اجتماعی پایبندی به قوانینی را تعهد میکنند که اجرای دقیق آنها گاهی حاشیهساز و پر سر و صداست».
تنها ساعتی پس از انتشار نامه سیل عظیمی از اکانتها به زبانهای عربی، انگلیسی و فرانسوی شروع به توییت کردن نمودند
این رسانه معارض با استناد به گزارش سایت پروژه صداهای جهانی که در دانشکده حقوق برکمن در دانشگاه آمریکایی هاروارد راهاندازی شده است، با معرفی 5 حساب کاربری از میان اکانتهای مختلفی که به انتشار نامه مقام معظم رهبری اقدام میکردند، گفت: «تنها ساعتی پس از انتشار این نامه در شبکههای اجتماعی، سیل عظیمی از اکانتها شروع به توییت کردن محتوای مربوط به این نامه کردند. اکانتهایی که به زبانهای عربی، انگلیسی و فرانسوی توییتهایی با متنهایی یک شکل منتشر میکردند. نکته قابل توجه این اکانتها نیز این بود که اغلب بدون هویت و عکس کاربری مشغول به توییت کردن بودند.»
رادیو زمانه در ادامه ادعاهای خود افزود: «برخی حسابهای کاربری که به شکلی آشکار از تصاویر و عناوین جعلی استفاده میکنند، به صورتی فعال مشغول به توییت کردن هشتگ مورد اشاره بودهاند. هشتگهای letter4u# و CommonWorry# و #الألم_المشترک».
رادیو وابسته به پروژه براندازی هلندی در ادامه با تبرئه این اقدام سیاسی توییتر، مسدود شدن ارسال هشتگهای نامه رهبری را به علت بازخوردهای شتابزده طرفداران دانست و مدعی شد: «این سر و صدا با مشخص شدن علت اصلی مسدود شدن و روشن شدن خطای طرفداران رهبر جمهوری اسلامی به همان سرعت خاموش شد؛ بررسی مسائل پیرامون این ماجرا نشان میدهد که اقدام خودکار سامانه امنیتی توییتر، ارتباطی با محتوای هشتگ نداشته و متهم اصلی، طرفداران عجول و نابلد بودهاند، متصدیان در انتشار نامه وظیفهای برای خود در نظر گرفتهاند و نابلدی و بیتجربه بودن، آنها را به سمت استفاده از شیوههایی زرد و غیر نافذ تشویق کرده است.».
رادیو زمانه در تحلیل بالا درباره نابلدی منتشرکنندگان نامه رهبری، علاوه بر شیطنت رسانهای خود، از بیسلیقگی یک نویسنده داخلی هم استفاده میکند، که این خبرنگار هم خودش در پایان مطلبش اعتراف میکند: «من تحلیل و یا مستندات دقیقی در مورد اینکه توییتر و صاحبان توییتر این برخورد را با دیگر اتفاقات مشابه دارند یا خیر ندارم».
حساس شدن توییتر به لینک متن کامل نامه رهبری نتیجه عملکرد بخشهای پایش عملکردی توییتر است!
این رسانه معارض در ادامه و بعد از بیان مقدمات، علت حساس شدن توییتر به لینک متن کامل نامه رهبری به جوانان اروپایی و خارج شدن هشتگ Letter4U# از نمایش زنده توییتها را نتیجه عملکرد بخشهای پایش عملکردی توییتر میداند و مدعی است از نظر فنی ارتباط مشخصی با محتوای این هشتگ و شخصی که صاحب صفحه نشردهنده آن است ندارد.
رادیو زمانه همچنین توضیح میدهد توییتر از ابزارهای خاص خود برای تشخیص و مسدود کردن فعالیتهای مشکوک استفاده میکند و برای شناسایی این موارد، آمار انتشار پستها و یا افزایش دنبالکنندگان را بررسی کرده و در صورت مواجهه با تغییرات غیرمعمول، صفحه اصلی کاربر یا هشتگ مربوط به آن را مسدود میسازد.
این نکته را باید یادآور شد در این شبکه اجتماعی هزاران حساب کاربری غیراخلاقی و همچنین متعلق به گروههای افراطی و تروریستی به صورت وسیع فعالیت و بدون محدودیت فعالیت میکنند و در این موارد سامانه امنیتی توییتر هیچ عکسالعملی ندارد.
رادیو وابسته به پروژه براندازی هلندی، جعل هویت دیگران، استفاده از علائم تجاری برای گمراه کردن کاربران، انتشار اطلاعات خصوصی، انتشار موارد خشونتبار و تهدیدآمیز، عدم رعایت حق نشر را از موارد منجر به سانسور شدن دانست ولی به اینکه سانسور صفحات نشر دهنده نامه رهبری به کدام دلیل است، اشارهای نکرد.
این رسانه معارض از قوانین توییتر بیشتر میگوید: مواردی که لحاظ میشوند تا تعیین شود چه رفتاری هرزنامه محسوب میگردد عبارتند از: پست کردن محتوای تکراری از طریق چندین حساب یا چندین به روزرسانی تکراری در یک حساب، ارسال تعداد زیادی از اشارات یا پاسخهای @ تکراری و ایجاد حسابهای گمراهکننده یا تعاملات گمراهکننده بین حسابها.
نامه به خاطر فعالیتهای مشکوک، از طرف سیستم هوشمند توییتر به عنوان اسپم (Spam) شناخته شد
رادیو زمانه آمار دنبالکنندگان صفحه منتسب به مقام معظم رهبری را 195 هزار نفر اعلام میکند و بیان میکند: بر اساس یک گزارش منتشر شده در روز پس از اعلام مسدود شدن این هشتگ، در فاصله زمانی چند ساعته تعداد بسیار زیادی توییت بر مبنای آن ارسال میگردد که افزایش ناگهانی آن یقیناً از چشم نرمافزارهای کنترل کننده توییتر دور نمیماند.
رادیو زمانه در ادامه افزود: به خاطر تعداد بسیار زیاد توییتهای اکانت بات و مجموعه فعالیتهای مشکوک، از طرف سیستم هوشمند توییتر به عنوان اسپم (Spam) شناخته شدند. علت اسپم شناخته شدن این توییتها به دلیل استفاده این اکانتها از متن، هشتگ، عکس و لینک یکسان و کاملاً مشابه و توییت کردن همزمان به تعداد بسیار بالا بوده است.
رسانه وابسته به پروژه براندازی هلندی در پایان نتیجهگیری کرد و گفت: بهکارگیری باتنتها روشی قدیمی است که به سرعت شناسایی شده و همچون این مورد موجب سرافکندگی مجریان خواهد شد. روشن است که مسئولیت این نابلدی را نمیتوان در میان سخنان نادقیق مخفی ساخت. واقعیت این است که طرفداران ناپخته و هیجانزده موجب مسدود شدن دسترسی موقت به این نامه شدند.
گفتنی است اکانتهای گروهک تروریستی داعش که مظهر خشونت هستند، به راحتی در توییتر فعالیت میکنند و در سطح بسیار وسیعی با هزاران بات، اخبار مربوط به خودشان را اسپم میکنن و حتی از طریق پروپاگاندا در توییتر موفق شدن یک سری از شهرهای عراق را هم بگیرند.
همچنین به طور مثال در حادثه مهاباد بیشتر توییتها و هشتگهای مربوط به این حادثه از داخل عربستان اسپم میشدند! و توجه به اینکه چنین حجمی از توییتها بدون اسپم و بات امکان ناپذیر است؛ یا اینکه در ماجرای منا هم هشتگهای ضدایرانی به سرعت برق و باد ترند میشدند و یا اینکه منافقین بارها در توییتر در هر اتفاقی مربوط به ایران که هشتگی برجسته میشود (مثلا مذاکرات هسته ای) از آن هشتگها سوءاستفاده میکنند و به صورت گسترده اخبار کذبشان را اسپم میکنند، نشان میدهد که قوانین این شبکه مجازی به مسائل خاص و موافق نظام جمهوری اسلامی ایران مانند نامه دوم رهبری حساسیت دارد! و نه تنها توییت مذکور را پاک میکند، بلکه حسابهای کاربری مربوطه را هم ساسپند میکند!