
به گزارش حلقه وصل، محمود گلزاری، مشاور امور جوانان و خانواده وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست مدیران و مؤسسات فعال در حوزه خانواده و مشاوره ازدواج که 25 شهریورماه، در ساختمان معاونت قرآن و عترت ارشاد برگزار شد، با ارائه گزارشی در رابطه با وضعیت و فعالیتهای دولت و نهادهای حاکمیتی در حوزه ازدواج و خانواده، گفت: خانواده در شرایط کنونی دچار چالشهای بسیاری شده است. بررسی دقیقی در شورای فرهنگی عمومی انجام شده و قرار است کشور هر سه شنبه تا پایان سال 94 در خصوص مسائل تحکیم بنیان خانواده و مسئله ازدواج جلساتی برگزار شود.
وی در ادامه با اشاره به حضور 30 دستگاه برتر و حاکمیتی کشور در این شورا گفت: دبیرخانه این شورا در رابطه با اعضای خانواده و مشکلات آن فعالیتهایی را انجام خواهند داد که در حوزه مشاوره، آموزش و امثال آن خواهد بود.
گلزاری از وظایف معاونت فرهنگی و پیشگری از وقوع جرم قوه قضائیه گفت و افزود: قوه قضائیه در خصوص مسائل خانواده مأموریت قانونی را از سال 92 پیدا کرده است که درکنار دادگاههای خانواده مسئله مشاوره و پیشگری از طلاق را با رویکرد دادگاه خانواده داشته باشد.
راهاندازی کلینیک سلامت جنسی در 12 دانشگاه بزرگ کشور
مشاور امور جوانان و خانواده وزیر ارشاد ادامه داد: در سازمان بهزیستی هم فعالیتهای خوبی از دیرباز در رابطه با آموزش، مشاوره، پیشگیری انجام شده و در حال انجام است. فعالیتهای وزارت ورزش و جوانان هم در این خصوص بعد از ادغام حوزه جوانان به بسیار کم بوده است. وزارت بهداشت هم آموزشهای اجباری و فراگیر هنگام عقد و اخیرا هم در کشور کلینیک سلامت جنسی را در 12 دانشگاه بزرگ کشور راهاندازی کرده است. دفتر نمایندگی ولایت فقیه در دانشگاهها هم ازدواج دانشجویی را انجام میدهد.
11 میلیون 240 هزار جوان به سن ازدواج داریم
وی با اشاره به اینکه در تمامی این فعالیتها دولت وظیفه برنامهریزی کلان، برنامه دادن، نظارت و حمایت را دارد گفت: این سیاست دولت است که از طریق موسسات، مراکز مردمی و سمنها فعالیتهای حوزه خانواده انجام شود. در کشور 11 میلیون 240 هزار جوان به سن ازدواج داریم و همچنین سالیانه 800 هزار ازدواج و 160 هزار طلاق داریم که دولت در این زمینهها خیلی نمیتواند ورود داشته و درعرصههای زندگی مردم نباید بیش از حد ورود پیدا کند؛ در واقع کار دولت نظارت کلان است.
8 چالش حوزه ازدواج جوانان
گلزاری در ادامه با اشاره به 8 چالش حوزه ازدواج جوانان در جامعه فعلی گفت: فشار خانواده، بیرغبتی جوانان به ازدواج، مشکلات همسریابی، مشاوره قبل از ازدواج، آموزشهای بعد از ازدواج و مداخلههای بعد از ازدواج و خرده فرهنگهای متعدد و مسائل بعد از طلاق از مهمترین مسائل در رابطه با ازدواج جوانان است.
در کنار ضرورتهای فرهنگ دینی و قرآنی از مسائل نادرست بپرهیزیم
وی با بیان اینکه مردم ما به خاطر فرهنگ دینی که دارند از کسانی که فرهنگ دینی و آموزشهای دینی را ترویج میکنند استقبال میکنند، گفت: ترویج فعال شدن مؤسسات قرآنی در حوزه خانواده ضرورتی است که مردم نیازمند این فرهنگ هستند، لذا ما باید در کنار ضرورتهای فرهنگ دینی و قرآنی از مسائل نادرست بپرهیزیم.
این استاد دانشگاه با اشاره به سطحی بودن کتب چاپ شده درابطه با فرهنگ دینی گفت: اخیرا نزدیک به 284 کتاب جدید در حوزه خانواده را جمعآوری و تحلیل محتوا کردهایم. در این کتابها حدود 70 درصد با نگرش دین به مسائل خانواده پرداخته شده بود که بسیاری از آنها سطحی هستند. حدود 20 درصد کتابهای ترجمهشده هم با فرهنگ ما همخوانی ندارند که یک ضعف بزرگ در این زمینه داریم، لذا باید با استفاده از صاحبنظران در حوزه متون و محتوا هدایتهایی را در این زمینه داشته باشیم.
مشاور امور جوانان و خانواده وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه تصریح کرد: حضور در معاونت قران و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به این دلیل بوده است که این معاونت هم از منابع دینی در جهت اطلاع خانوادهها استفاده کند. در کنار این فعالیت، مؤسسات قرآنی در حوزه خانواده یکدیگر را تقویت کنند و اطلاعات صحیح و کاملی را در رابطه با ازدواج و جوانان به جامعه منتقل کنند.
در ادامه این جلسه مدیران و موسسات فعال در حوزه خانواده به مسائلی ازجمله ابزارشناسی، فضای مجازی و جوانان، مخاطبشناسی، استفاده از ظرفیت شبکه اطلاعرسانی وزارت فرهنگ در ترویج مسائل خانواده و ازدواج و معرفی مراکز مشاوره قرآنی، اورژانسی بودن خدمات مشاورهای خانواده و ازدواج و استفاده از کارکردهای مدرسه و مسجد اشاره کردند.
تشکیل بنیاد ملی خانواده زیر نظر مستقیم مقام معظم رهبری
گلزاری در ادامه این برنامه گفت: چند ماه پیش با حضور مقام معظم رهبری و فعالان و دغدغهمندان حوزه خانواده جلسهای برگزار شد. در این جلسه به این نتیجه رسیدیم که بنیاد ملی خانواده زیر نظر مستقیم مقام معظم رهبری تشکیل شود،اما در این جلسه به این نتیجه نرسیدیم که این بنیاد میتواند متولی امر خانواده با مسائل بسیار گسترده آن در کل کشور باشد، لذا هرکسی در هرجایگاهی باید متولی امر خانواده باشد.
وی در ادامه بیان کرد: در کشور حداقل 25 درصد جمعیت نیاز به درمانهای روانشناسی دارند. 80 درصد نیاز به مشاوره دارند و یک سازمان به تنهایی نمیتواند این جمعیت را کنترل و مشاوره کند. لذا به این نتیجه رسیدیم که هر دستگاه و وزارتخانه یک مرکز مشاوره برای کارمندان خود دایر کند و یارانهای را هم برای کارمندانش جهت حضور در این مراکز در نظر گیرد. حضور عموم مردم هم به این مراکز آزاد باشد.
مسئله ترغیب جوانان به ازدواج و اهمیت به برکات و فوایدهای آن
مشاور امور جوانان و خانواده وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، تصریح کرد: ما در حوزه موسسات ازدواج و خانواده باید چند مسئله مهم و اساسی را مد نظر قرار دهیم. اولین مسئله ترغیب جوانان به ازدواج و اهمیت به برکات و فوایدهای آن است، که باید به صورتهای مختلف هنری، علمی، قرآنی و سایر ظرفیتهای موجود اهیمت آن منتشر شود. مؤسسات هم در این زمینه باید تولید برنامه کنند و اگر برنامه خاصی هم دارند میتواننند آن را به دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه دهند.
وی درادامه گفت: دومین موضوع مهم در رابطه با ازدواج مسئله همسرگزینی است. در این رابطه سایت تبیان کارهای خوبی را انجام داد و توانست واسطهها را ایجاد کند. نکته مهم بعدی مشاورههای قبل از ازدواج است، لذا مراکز و مؤسسات باید عملکرد و چگونگی مشاوره خودشان را در این موضوع به ما ارائه دهند.
گلزاری خاطرنشان کرد: نکته چهارم آموزشهای بعد از ازدواج است. ما در تمامی این زمینهها منبع میخواهیم. مسئله بعد مشاورههای بعد از ناسازگاری و چگونگی این مشاورههاست. نکته بعدی برنامههای تدارک دیده آموزشی برای مطلقههاست. در این زمینه بسیار مشکل داریم چراکه 60 درصد مطلقههای کشور زیر 30 سال سن دارند. آخرین مسئله مدیریت بعد از طلاق است.
مشاور امور جوانان و خانواده وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در خاتمه گفت: جوانان برای ازدواج نکردن مسائل و مشکلات بسیاری دارند که مرکز افکارسنجی در مورد این مسئله مواردی را ازجمله، وضعیت اقصادی، بیکاری، هزینههای بالای ازدواج و مشکلات دیگری ازجمله مشکل انتخاب در دختران، بی اعتمادی و موارد دیگر اشاره کرد.