
سرویس معرفی: اشراف تحسینبرانگیز رهبر معظم انقلاب بر مسائل حوزه کتاب و پیگیری موضوعات مرتبط با آن، موجب شده است ایشان هرازگاهی بر کتابی تقریظی نوشته و آن اثر را مورد تمجید خود قرار دهند. در جدیدترین مورد، حضرت آیتالله خامنهای بر کتاب «رهنمای طریق» اثر آیتالله جاودان تقریظ نوشتهاند و علاوه بر اینکه صاحب این اثر را مورد تمجید قرار دادهاند، مطالعه این کتاب را برای جوانان راهگشا دانستهاند.
* معرفی کتاب «رهنمای طریق»
«رهنمای طریق» حاوی ۵۸۰ سؤال پرسیدهشده در موضوعات گوناگون از آیتالله جاودان و پاسخهای وی به این سؤالات است و شامل ۱۳ بخش است که بخش اول به زندگینامهی آیتالله جاودان اختصاص دارد و عناوین ۱۲ بخش بعدی عبارت است از:
- پرسشهای اخلاقی: آثار واجبات و محرمات، کیفیت مستحبات و مسائل متفرقه اخلاقی
- پرسشهای عبادی: نماز، نماز شب، زیارت عاشورا (دستور خاصی که از آقای حقشناس برای زیارت عاشورا رسیده است)، ذکر و مسائل مربوط به زیارت ائمه و امامزادگان
- مشاورههای تحصیلی برای طلاب و دانشجویان
- مشاورههای مطالعاتی در حوزه دین، تاریخ معاصر و مطالعات متفرقه
- پرسشهای اعتقادی نظیر توحید، نبوت، اهل بیت، ولایت فقیه و قیامت
- پرسشهای قرآنی و پاسخ به برخی شبهات قرآنی
- پرسشهای تاریخی خصوصا پیرامون صدر اسلام
- مشاورههای ازدواج: ارتباطهای قبل از ازدواج، مشاورههای مربوط به خواهران، مشاورههای مربوط به برادران، ازدواج موقت و مسائل متفرقه پیرامون ازدواج
- مسائل خانواده از جمله ارتباط بین زوجین و ارتباط بین اعضای خانواده
- پرسشهای روایی
- مسائل فرهنگی
- توصیههای استاد در امور مادی و معنوی
در ادامه معرفی مختصری درباره کتاب «رهنمای طریق» آمده است:
فارغ از مسائل محتوایی، کتاب «رهنمای طریق» از لحاظ شکل و ساختار هم کتابی بسیار خوب است. بجز ارجاعات خوب، کتاب، نمایههای مفیدی هم دارد. نمایه آیات، نمایه اعلام و نمایه کتابها، نمایههایی هستند که در انتهای کتاب آمده و کار پژوهشگر را آسان میکند.
* برخی ویژگیهای اثر آیتالله جاودان
کتاب دارای ویژگیهای فراوانی است، از جمله:
* پاسخگویی به پرسشهای جوانان دربارهی خلأهای موجود در دنیای امروز
* تأمین محتوای فرهنگی متناسب با فضای امروز جامعه و نیازهای جوانان
* ارائهی سبک زندگی متناسب با نیازهای اجتماعی
* ارائهی پاسخهای کوتاه، مفید و کاربردی به سؤالات
* پاسخگویی به سؤالات پس از مطالعه و تحقیق پیرامون هر سؤال
* تطبیق جوابها با آیات و احادیث و دیگر ارجاعات لازم از سوی محققین و شاگردان استاد جاودان
* نمونههایی از پرسشهای کتاب
همانطور که گفته شد، عمده مباحث مطرحشده در کتاب «رهنمای طریق» به سوالات و شبهات جوانان پرداخته و به فرموده رهبر انقلاب، این کتاب «راهگشا»ی جوانان است. در ادامه تعدادی از پرسشها و پاسخهای مطرحشده در کتاب مذکور آمده است:
* پرسش: چگونه با وسوسه های شیطان در همه ی زمینهها به خصوص شهوت جنسی که بیشتر اقتضای سن من است مبارزه نمایم؟ در آستانهی گناه چگونه به خداوند و حضرات معصومین(ع) متوسل شوم تا مرتکب گناهی نشوم؟
* پاسخ آیتالله جاودان: قدم اول برای مبارزه با وساوس شیطانی، به ویژه در مسائل جنسی، کنترل غذایی است. ما معمولا بیش از حد لزوم غذا میخوریم و کالری جذب میکنیم. همین امر باعث زحمت در جنبههای مختلف میشود. شما اگر بتوانید غذای خودتان را کم کنید، به ویژه از جهت گوشت، مرغ، کره، عسل و کلا غذاهای پر انرژی، إن شاء الله به طور محسوسی تأثیر آن را خواهید دید.
قدم دوم اینکه نمازتان را اول تصحیح کنید. مساله وضو و غسل و مسائل نماز را به دقت یاد بگیرید و بعد آن را در اول وقت به جای آورید؛ قدم سوم اینکه هرروز زیارت امام زمان(ع) را با توجه بخوانید و به ایشان توسل کنید. در این صورت در هنگام خطر اگر دست به دامن ایشان بشوید إن شاء الله تأثیر میکند و خطر دفع می شود.
* پرسش: «خواستم بدانم که اعتقاد داشتن به لیبرال دموکراسی و سکولاریسم سیاسی و عدم التزام به ولایت مطلقه فقیه اشکال دارد؟
* پاسخ آیتالله جاودان: اعتقاد داشتن به لیبرال دموکراسی و سکولاریسم، مخالف مسلمانی است، نه مخالف ولایت فقیه و مسلمان نمیتواند به لیبرال دموکراسی معتقد بشود.
لیبرالیسم یعنی اصالت آزادی و دموکراسی یعنی اصالت مردم و این دو اصطلاح به معنای دقیق کلمه با مبانی اسلامی مطابقت ندارد. در لیبرالیسم شخص آزاد است در حدی که به حقوق دیگران تجاوز نکند. در اسلام این مقدار آزادی وجود ندارد. شخص در سرنوشت شخصی خودش اختیاردار کامل نیست و همه جا قانون برای او حد و مرزهایی مشخص کرده و این مقدار تبعیت از قانون در لیبرالیسم وجود ندارد. بنابراین مسلمان نمی تواند به لیبرالیسم معتقد باشد.
سکولاریسم به معنای حکومت عرفی در مقابل حکومت شرعی است. آیا دین در حکومت دخیل باشد یا دین در یکسو و حکومت در سوی دیگر است و به یکدیگر مطلقاً کار ندارند؟ این، با اسلام منافات دارد پس مسلمان نمیتواند به حکومت سکولار معتقد بشود.»
* پرسش: شما می گویید که اگر شخص هرطور با پدر و مادر خود رفتار کند ده برابر با کم و زیادش(عین فرمایش شما) فرزندانش با وی رفتار می کنند. پس چطور می شود که برخی بزرگان حتی بعضی پیامبران مثل حضرت نوح (ع) فرزندان ناشایست داشتند؟ آنها که نعوذ بالله به کسی بدی نکردند. چرا فرزندانشان حرف آنها را گوش نمی کنند و ناخلف می شوند؟
* پاسخ آیتالله جاودان: آنچه بنده دربارهی پدر و مادر گفته ام، احساس و فهم خود بوده است، نه قرآن بوده و نه حديث که بتوان بر سر آن قسم یاد کرد؛ این اولا و اینکه بعضی از بزرگان پسران نااهل داشته اند، البته درست است و بلا و ابتلابی بوده که اولیای خدا گرفتار می شوند که گفته اند «البلاء للولاء».
اما بنده نگفته بودم که هرکس که فرزند بدی دارد، به دلیل این است که خودش نسبت به پدر و مادر بد کرده
است. بلکه عرض بنده این بوده که هر کس نسبت به پدر و مادر خود بدی کند، گرفتار فرزندی می شود که تلافی می کند. درست سخن بالعکس بود.
برای خرید کتاب «رهنمای طریق» میتوانید به لینکهای زیر مراجعه کنید:
در ادامه ویدئویی پیرامون نکاتی که رهبر معظم انقلاب درباره کتاب «رهنمای طریق» آیتالله جاودان فرمودهاند آمده است: