
به گزارش حلقه وصل، طی نامهای با اشاره به برنامههایی از صداوسیما که حامل فرهنگی بر پایه شانس، بخت و اقبال هستند از رئیس رسانه ملی خواست جلوی رواج این فرهنگ غلط در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران گرفته شود.
متن این نامه به شرح زیر است:
« جناب آقای عبدالعلی علی عسگری،
رئیس محترم صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران؛
سلام علیکم
امروزه شاهد پخش برنامههای مختلفی از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران هستیم که با خود حامل فرهنگی بر پایه شانس، بخت و اقبال میباشد. در این برنامهها که با شیوههای گوناگون مخاطب را به پای برنامه میکشد، فرهنگ شانس و اقبال، بدشانسی و شوربختی را با مصادیقی چون قرعه کشی، خرید محصولات و... القا مینماید.
بخش هایی از این برنامه ها نکات مثبتی نیز همراه خود دارد همچون مواردی که به استعدادیابی فرد منجر شده و یا بساط انتقاد با زبان طنز را میگستراند، اما این برنامه ها در کنار این نکات مثبت معمولا همراه قرعه کشی هایی هستند که یا باید محصولی را خریداری کنید تا در آن قرعه کشی شرکت کنید و یا کاملا، به طور مصطلح، شانسی فردی برنده یک وسیله یا امتیاز میشود و فردی دیگر خیر و قشری نه اندک نیز نظاره گر اینچنین صحنه هایی هستند.
در برخی موارد که فرد حتی بدون مصرف موردی برنده وسیله یا امتیازی میشود که به لحاظ مادی از حالت هدیه و بخشش خارج است. تکرار این موارد در طولانی مدت باعث شده حداقل قشری از جامعه مجذوب این فرهنگ بشوند و خواه، ناخواه به سمت بیگانگی از قوانین نظام هستی بروند و برای مثال یک شاهد این مدعا این است که فردی آهی از دل سر داده که "ما هم شانس نداریم" و خدای ناکرده انگشت اتهام به سمت پروردگار عالم برود؛ این خود آثار سوء فردی و اجتماعی را به همراه دارد. آسیب هایی چون این موضوع که فرد دیگر عملا تلاشی در کار خود نمیکند و این مورد حتی ممکن است به ناامیدی منجر شود. دراین حالت خطا،درستی، جزا، ثواب دیگر معنی ای ندارد و عملا قوانین نظام هستی را تخطئه میکند و جامعه را به سمت و سویی خطرناک که قواعد پروردگار عالم را نمی بیند می برد.
همچنین در صدا و سیما شاهد یک سری تبلیغات هستیم که برای رسیدن به مثلا فلان کالا یا امتیاز و افزایش به طور مصطلح شانس باید به افزایش مصرف و خرید روی بیاورید. افزایش مصرف گرایی و افزایش توقع افراد که در هر شرایطی بد است و در چنین زمانی که وضعیت اقتصادی و معیشتی خاصی وجود دارد آسیب زا تر می باشد؛ می تواند تبعاتی را همراه خود داشته باشد چون افزایش مصرف مواردی که نیازی به آن نیست که خود مجدد میتواند به دنبال آورنده مشکلاتی به ویژه در روح و معنویت افراد شود.
مسئله دیگر این است که پول این جوایز از کجا تامین می شود؛ آیا از مخاطب گرفته می شود و یا حمایت کننده ای دارد و یا... . آیا شبهه ای در اینطور مسائل وجود ندارد؟!
به نظر می رسد بهتر آن باشد که با همکاری متخصصان این زمینه به سوی تقویت جنبه های مثبت و حذف نقاط منفی و مخرب این نوع برنامه ها برویم و برای مثال اگر قرار است جوایزی داده شود در قبال کاری باشد که به رشد معنوی و دنیوی فرد نیز کمک کند.
لذا از جنابعالی تقاضا داریم که به پیگیری این مورد بپردازید تا شاهد رواج این فرهنگ غلط در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران نباشیم.
پیوست:
« شخصی تماس میگیرد و بهخاطر هیچی، به او جایزه میدهند! یک روز من دیدم در یک برنامهی تلویزیونی پنج میلیون تومان به یک نفر جایزه دادند؛ برای اینکه به چند سؤال جواب داد! این سرگرمىِ خیلی جالبی نیست. پنج میلیون تومان، تقریباً حقوق دو سه سال یک کارمند متوسط است (سال ۸۳). ممکن است بگویند اینکار ترویج علم است. ترویج علم را از یک راهِ بهتر بکنید؛ این راه ضرر دارد. عدهیی که اینگونه مسابقات را نگاه میکنند، بیمنطقی به ذهنشان میآید و از این بی منطقی سوءاستفاده میکنند. این کار منطقی ندارد که مثلاً بنده بدانم انجیل عربی است یا یونانی است یا لاتینی است؛ بعد بگویند حالا که شما دانستید، این پانصدهزار تومان یا فلان مبلغ مال شما! این کار معنی ندارد. بنابراین، مقولهی سرگرمی و تفریح، لزومش یک مسأله است؛ با برنامهریزی بودن آن یک مسأله است؛ بامحتوا بودنش یک مسأله است؛ پرهیز از جهات منفی هم در آن یک مسأله است.»
سخنان حضرت آیت الله خامنه ای در دیدار با مسئولان صدا و سیما »
منبع: فارس