به گزارش حلقه وصل، مهرداد فلاحتپیشه رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورایاسلامی در واکنش به درخواست مذاکره با ایران از سوی ترامپ رئیسجمهور آمریکا که به تازگی مطرح شده است،گفت: امروز مذاکره در ایران تابو نیست. اگر مذاکرهای، منافع ملی کشور را تأمین کند، حتما جمهوری اسلامی ایران وارد فضای مذاکراتی میشود، اما هنوز به این نتیجه نرسیدیم که بتوان با آمریکا مذاکره کرد.
وی افزود: اگر دو مقوله حاکم بر جنگ و دیپلماسی را در روابط ایران و آمریکا در نظر بگیریم، بهطور قطع ایران و آمریکا راهبردی برای جنگ ندارند. زیرا جنگ مدیریت ناشدنی خواهد شد و منافع هیچ کدام از طرفین را تأمین نمیکند. زیرا ایران شرایط اجتماعی و بُعد دفاعی و نظامی ایران هم با کشورهایی که از سال 2001 میلادی مورد حمله آمریکا قرار گرفتند، متفاوت است.
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس با بیان اینکه فضای بینالمللی برای دیپلماسی بین ایران و آمریکا فراهم است، اظهار داشت: تمام کشورهای اروپایی، حتی روسیه و چین و بسیاری از سازمانهای بینالمللی معتقد به شکلگیری دیپلماسی بین ایران و آمریکا هستند و بیشترین بار فشار را هم به آمریکاییها وارد میکنند، زیرا آمریکا مبانی آخرین رژیم حقوقی بینالمللی، یعنی برجام را زیر پا گذاشته است.
فلاحتپیشه تصریح کرد: واقعیتی که وجود دارد این است که در آمریکا دیپلماسی، معنایی دارد که این معنا هنوز در راستای منافع ملی ما نیست. آمریکاییها مذاکره را برای مذاکره میخواهند، حتی نوع صحبتهای آقای ترامپ که مذاکره بیقید و شرط با جمهوری اسلامی ایران بود، بلافاصله با واکنش توهینآمیز پمپئو وزیرخارجه این کشور همراه شد که این نشان میدهد، آمریکاییها مذاکره را برای مذاکره میخواهند. هدفشان به پای میز مذاکره کشاندن کشورهاست و آن را نوعی توفیق برای خودشان تلقی میکنند.
وی، رسیدن به توافق را هدف اصلی آمریکاییها برای مذاکره ندانست و گفت: تا زمانی که چنین شرایطی بر دیپلماسی آمریکا حاکم باشد، منافع ملی ما را تأمین نمیکند. جمهوری اسلامی ایران هم زیر بار مذاکره با آمریکا نخواهد رفت؛ ما یک بار توافق برجام و بدعهدی آمریکا با این توافق بینالمللی را تجربه را کردیم.
** با اقدامات خصمانه شرایط برای مذاکره با ایران فراهم نمیشود
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس به تاریخچه مذاکره بین ایران و آمریکا در دوران پس از پیروزی انقلاب اشاره و تأکید کرد: در طول دوران بعد از پیروزی انقلاب، آمریکاییها همواره چندین بار درخواست مذاکره با ایران را مطرح کردند، اما هیچگاه ایرانیها اعتنایی نکردند، البته در مواردی پیرامون اختلافات دوجانبه بوده که رفع اختلاف شده و یا مذاکره بر سر کشورهای ثالث را داشتهایم که تحت عنوان مکانیسم ژنو مطرح شد. یکی هم در بحث برجام بود که در قالب یک رژیم بینالمللی شکل گرفت.
فلاحتپیشه اضافه کرد: در موضوع برجام طرفین ایران و آمریکا نشان دادن که مذاکره بیش از اینکه نیازمند میانجیگری باشد، نیازمند درک مشترک است. این درک مشترک بین دولتهای ایران و آمریکا در برجام تا حد قابل توافقی شکل گرفت، اما در شرایط کنونی این درک مشترک هنوز بین ایران و آمریکا وجود ندارد.
وی افزود: آقای ترامپ میداند که برای مقابله با ایران، بهخصوص در حوزه تحریمها، باید هزینه پرداخت کند، هنوز ایرانیها تلاششان مبنی بر تنشزدایی و جلوگیری از تصاعد و بحران است، اما طرف آمریکایی بحران را به اوج رسانده و بیش از این هم نمیتواند سیاست دیگری در پیش گیرد. در بدترین شرایط پیشنهاد میکنم که بین ایران و آمریکا خط قرمز ارتباطی وجود داشته باشد که مانع از تصاعد و بحران توسط بازیگران شود.
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس با تأکید بر اینکه برخی از بازیگران ثالث ضمام دشمنی ایران و آمریکا را در اختیار دارند، اظهار داشت: برخی بازیگران ثالث در روابط ایران و آمریکا آدرس غلط از میزان تواناییها و قدرت ایران به ترامپ میدهند، این موضوع باعث شده تا آمریکا تاریخ مقاومت و قدرت دفاعی ایران را نادیده بگیرد؛ اگر ترامپ و دولت آمریکا براساس تحلیلهای واقعی موضوع ایران را بررسی کنند، حتما وارد فضای مذاکراتی جدی با ایران میشوند، اگر ترامپ را یک تاجر سیاسی نیز تلقی کنیم، نوع رفتارش با ایران با سابقه تجارت سیاسی نیز همخوان نیست.
فلاحتپیشه ادامه داد: اعتماد به آمریکا در ایران به شدت خدشهدار شده و بدون برداشتن گامهای عملی و بدون توقف، اقدامات خصمانه علیه ایران، شرایط را برای مذاکره فراهم نمیشود.
وی با بیان اینکه آقای ترامپ واقعا به دنبال مذاکره با ایران است، افزود: نوع هدفگذاری مذاکرهای که آمریکا مطرح میکند، برای ایران مبهم است. از طرفی عدم اعتماد به این دولت نیز باعث شده تا درخواستهای مذاکره، چه با پیششرط و چه بدون پیششرط، از سوی ایران جدی گرفته نشود.
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس در پایان خاطرنشان کرد: اگر اقدامات خصمانه آمریکا علیه ایران ادامه پیدا کند، بیاعتمادی به این دولت بیشتر شده و امکان مذاکره را نیز روزبه روز بیشتر از دست میرود؛ البته اقدامات خصمانه علیه جمهوری اسلامی ایران در ذات و ماهیت دولت آمریکا قرار دارد و در چنین شرایطی، فضایی برای مذاکره با آمریکا وجود ندارد.
منبع: تسنیم