
به گزارش حلقه وصل، بیمارستان حضرت ابوالفضل العباس(ع) (میلاد) شهرستان بیرجند در شهریور 94 افتتاح و بر اساس سیستم اداره بیمارستانها و نقش اعضای هیأتمدیره و تمرکززدایی بر اساس درمان، شکل بیمارستان بهصورت هیأتمدیرهای راهاندازی شد.
بهرام گرمرودینژاد مدیر عامل این بیمارستان خردادماه 96 در گفتوگو با یکی از رسانههای استان از کمبود پزشک و عدم ارسال پزشک از سوی دانشگاه سخن گله کرده و گفته بود: با توجه به کم بودن این پزشکان و عدم ارسال پزشک از ناحیه دانشگاه به این بیمارستان سبب شده که مقداری از ظرفیتهای این بیمارستان مغفول بماند و با توجه به اینکه پتانسیل بالقوه در بیمارستان وجود دارد هنوز بالفعل نشده است.
وی این را هم به گلایههای خود اضافه کرده بود که بیمارستان با توجه به وجود محرومیت در استان مشکل حضور پزشکان پروانهدار را داشته که قابلیت کار در مراکز غیردانشگاهی بر اساس مصوبه وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی را ندارند.
نوبتگیری از بیمارستان به قیمت جان بیماران
یکی از دغدغههای اصلی بیماران این بیمارستان نوبتگیری برای بخشهای مختلف درمانی است.
طی چند سال گذشته و به منظور کاهش صف های طولانی نوبتدهی در مراکز درمانی، طرح نوبتدهی اینترنتی و تلفنی در بیمارستان میلاد راهاندازی شد، اما این نوبتدهیها نیز با مشکلات زیادی روبهرو است.
هر فرد در ماه فقط یکبار میتواند از طریق سامانه اینترنتی نوبت دریافت کند که البته این سامانه نیز در سایت بیمارستان میلاد 3 بیرجند، در کمال تعجب علیرغم گذشت 3 سال از راهاندازی این بیمارستان غیرفعال است!
مصائب نوبتگیری تلفنی
البته باید گفت که نوبتگیری تلفنی نیز مشکلات خود را دارد، همراه بیماری میگفت: بعد از تلاش بسیار برای گرفتن نوبت از سامانه تلفنی بیمارستان بالاخره خط به اپراتور وصل شد، اما در نهایت اپراتور در هر دو شیفت صبح و عصر یا ظرفیت درمانگاه را تکمیل اعلام میکرد و یا از عدم حضور پزشک معالج در هر یک از شیفتها خبر میداد.
وی ادامه داد: با این وضعیت باید یک هفته تا یک ماه در نوبت بمانید که این میانگین زمانی بر اساس نوع انتخاب پزشک متفاوت است، مثلا برای مادرم که بیماری قلبی دارد، بیش از 10 روز طول کشید تا بتوانم نوبت بگیرم، این در حالی است که یک لحظه تعلل در درمان بیمار قلبی، جایز نیست، خیلی از اوقات عمر افراد کفاف نمیدهد، چرا که اغلب بیماران قلبی و دیابتی شرایط خوبی ندارند.
اما آنچه این روزها بیش از همه تعجب بیماران در صفمانده این بیمارستان را علیرغم گلایههای مدیرعامل این بیمارستان مبنی بر کمبود پزشک متعجب ساخته، حضور چندین پزشک در این بیمارستان برای انجام عملهای جراحی زیبایی همچون زیبایی بینی و یا لیپوساکشن است.
سؤالاتی که با طفره گرمرودی جواب نگرفت
شنیدههایی که با تماس مکرر بیماران در صفمانده این بیمارستان خبرنگار فارس را بر آن داشت تا با طرح سؤالاتی از مسؤولین این بیمارستان چند و چون آن را جویا شود، سؤالاتی که گرمرودی مدیرعامل این بیمارستان پاسخ به آنها را مشروط به حضور وی در دفتر خود دانست و از پاسخ به آن طفره رفت، گرچه حضور خبرنگار فارس در دفتر گرمرودی باز هم با توهین مسؤول دفتر وی و عدم پاسخگویی آقای مدیرعامل مواجه و به مشاور وی ارجاع داده شد.
سید محمد دستگری نیز اظهار داشت: این بیمارستان یک بیمارستان تأمین اجتماعی است و خدماتی که ارائه میشود به بیمهشدگان تأمین اجتماعی است.
عمل زیبایی در این بیمارستان انجام نمیشود!
وی در خصوص انجام عملهای جراحی زیبایی در بیمارستان حضرت ابوالفضل(ع)، مدعی شد: عمل زیبایی در این بیمارستان انجام نمیشود و فقط برای درمان است.
ادعای جناب مشاور: لیپوساکشن فقط برای بیماران دیابتی
مشاور مدیرعامل بیمارستان میلاد بیرجند در ادامه با اشاره به انجام عمل لیپوساکشن (روش سنتی برای کاهش و حذف حجم زیادی از چربیهای موضعی اضافی در نواحی مختلف بدن)، بیان داشت: این عمل در صورتی انجام میشود که فرد بیمار دارای دیابت باشد و به دستور پزشک باید لیپوساکشن شود تا حجم چربی بدن بیمار کم شود و این اقدام جهت کم کردن دز دارو انجام میشود!
ادعایی که خلاف آن ثابت شد
این ادعای جناب مشاور در حالی طرح میشود که به گفته دکتر غلامحسین محرابی فوقتخصص جراحی پلاستیک، زیبایی و ترمیمی افرادی با بیماریهای مزمن مانند دیابت و فشار خون بالا در لیپوساکشن شکم نتایج مطلوبی کسب نمیکنند، گفتهای که خلاف بودن ادعای دستگردی را به خوبی اثبات میکند.
دستگردی در ادامه به انجام عمل لیپوساکشن در بیمارستان حضرت ابوالفضل(ع) بیرجند، اشاره و مطرح کرد: از زمانی که لیپوساکشن را گرفتیم تاکنون 5 مورد لیپوساکشن جهت درمان در این بیمارستان انجام شده است.
جراحی زیبایی یا ترمیم؟! مسئله این است
وی به جراحی زیبایی بینی (رینوپلاستی) در بیمارستان حضرت ابوالفضل(ع) اشاره و تبیین کرد: در این بیمارستان عمل زیبایی بینی انجام نمیشود و تمام افرادی که جهت عمل بینی به این بیمارستان مراجعه میکنند دچار شکستگی بینی و یا انحراف بینی هستند!
مشاور مدیرعامل بیمارستان میلاد بیرجند اضافه کرد: اگر سری به بیمارستان بزنید متوجه میشوید که در این بیمارستان هیچ فردی برای جراحی زیبایی بینی (کوچک کردن و سربالا کردن) مراجعه نکرده و بیشتر کیسها برای درمان مراجعه میکنند!
دستگردی در خصوص هزینههای جراحی زیبایی (ترمیمی) در بیمارستان حضرت ابوالفضل(ع)، اعلام کرد: هزینه عملها در تعرفه بیمه نیست و آزاد محاسبه میشود لذا افراد با آگاهی کامل اعلام به جراحی میکنند، جراحیهایی که جنبه درمانی و ترمیمی دارد!
تعرفههای جراحی زیبایی، سوالی که جواب نگرفت
وی تعداد عملهای جراحی بینی را از ابتدای امسال تاکنون موردی و اندک اعلام و در خصوص تعرفه این عمل، بیان داشت: برای این عمل یک سقفی مشخص شده و بالاتر از آن را نمیتوانیم از بیمار بگیریم.
وی با اعلام اینکه هزینههای اخذشده از بیماران خارج از عرف نیست، توضیح داد: مواردی که قرار است کار ترمیمی انجام شود در هیئت مدیره مطرح و مشخص میشود چقدر گرفته شود و طبق اصول و کار شرعی ادامه مییابد!
تعرفهها را هیأتمدیره تعیین میکند!
در خصوص اعلام تعرفههای جراحی بینی(ترمیم) تنها جوابی که دریافت کردیم این بود که باید مسؤول مالی بیمارستان پاسخ دهد! همچنین طی تماسی که با معاون بیمارستان برقرار شد در این زمینه جوابی دریافت نکردیم و تنها چیزی که عایدمان شد این بود که تعرفهها را هیئت مدیره تعیین میکند!
اما مشاهدات عینی خبرنگار فارس حکایت دیگری داشت؛ دکتر سجادی، دکتر اصغری و دکتر مفتح سه دکتری بودند که در بیمارستان حضرت ابوالفضل(ع) عمل جراحی بینی را انجام میدادند.
همچنین طبق شواهد عینی و به گفته یکی از مسؤولان پذیرش بیمارستان دکتر اصغری عصر روزهای پنجشنبه جهت ویزیت بیماران در این مکان حضور دارد، اما دکتر مفتح و سجادی بیماران را در مطب خصوصی ویزیت و برای انجام عمل به بیمارستان حضرت ابوالفضل(ع) میآیند.
یک و بام دو هوای جناب مشاور
همچنین در حالی که مشاور مدیرعامل مدعی شد تمام جراحیهای زیبایی در این بیمارستان جنبه ترمیم دارد اما هزینه این جراحی زیبایی بینی و به انکار مسؤولان مربوطه ترمیم بینی 4.5 میلیون تومان است در صورتی که این مبلغ هزینه جراحی زیبایی بینی است و اگر قرار است کار ترمیم انجام شود قطعا باید تحت پوشش بیمه قرار داشته و این هزینه کمتر از این میبود!
تناقضگوییهای مسؤولان این بیمارستان به این گزاره بیشتر دامن میزند که علیرغم در صف ماندن بسیاری از بیماران و لزوم تلاش مسؤولیت آن برای جذب پزشکان بیشتر، تجهیزات و امکانات یک بیمارستان دولتی که به گفته مدیرعامل آن با کمبود پزشک روبهرو است در اختیار یک قشر خاص قرار گرفته که به دنبال عملهای زیبایی هستند، عملهایی که مسؤولین این بیمارستان حاضر به شفافسازی در مورد تعرفهها و چگونگی پذیرش متقاضیان آن نشدند.
امکانات بیمارستان میلاد در خدمت مردم یا یک قشر خاص؟
مسؤولین این بیمارستان باید در این مورد پاسخ دهند که از 3800 رکورد خدمتی بیمارستان میلاد که آن را تیرماه امسال برای تعریف از عملکرد خود در رسانهها جار میزنند، چه تعداد خدمت به جامعه هدف حقیقی سازمان تأمین اجتماعی که عمده آنها از بخش ضعیف و متوسط جامعه هستند انجام شده و چه تعداد در خدمت صاحبان منافع و مرفهین بوده است؟!
خبرگزاری فارس آماده شنیدن جوابهای شفاف و قانعکننده مسؤولین این بیمارستان در این مورد میباشد.
منبع: فارس