
حجتالاسلام علیزاده، حدود 10 سال است که در حوزه اربعین فعالیت میکند و در این مدت فعالیتهایی اعم از موکبداری، کاروانداری و مسئولیت در ستاد اربعین را تجربه کرده است. او از سال 1394 به جمع مرکز مطالعات اربعین پیوست تا تجربههای خود در این زمینه را به مباحث معرفتی تبدیل کند. پژوهش، محور مرکز مطالعات اربعین است و جدیدترین عرصه پژوهش این مرکز نسبت بین اربعین و کروناست. در سالهای گذشته نیز این مرکز، مطالعات پژوهشی معرفتی خوبی در عرصه نسبت بین سیل و اربعین انجام داد. این شواهد نشان میدهد که مرکز مطالعات اربعین به صورت مسئلهمحور و با رویکرد تبیین مسائل و موضوعات روز، محورهای پژوهشی خود را انتخاب میکند تا بتواند برای انجام هر چه بهتر و تاثیرگذارتر اربعین راهکار عملیاتی ارائه دهد. از دیگر مباحث مطرح در این مرکز پرداختن به ماهیت اربعین و چرایی برگزاری آن است و جدیدا هم این مرکز با محوریت اربعین دست به آیندهپژوهی زده است. تمام این مباحث معرفتی از دل اطلاعات میدانی در اندیشکده اربعینِ مرکز مطالعات اربعین استخراج میشود. دغدغه اصلی هم زنده نگه داشتن این سنت حسنه و جریانساز و ارائه خدمات هرچه بهتر به زائران است. در واقع خروجی مرکز مطالعات اربعین کار تصمیمگیرندگان حوزه ساماندهی فعالیتهای اربعین را تسهیل میکند و کارواندار تا موکبدار و مسئولان رده بالای اربعین میتوانند از خروجی پژوهشهای این مرکز استفاده کنند. محور مصاحبه پیش رو چگونگی برگزاری اربعین با وجود کروناست و آقای علیزاده در این گفتوگو تمام احتمالات حرکتی کرونا را پیشبینی و راهکار جایگزین پیشنهاد میدهد. در این راهکارها هیچ بن بستی در راه برگزاری مراسم اربعین وجود ندارد.
***
آقای علیزاده! ما میخواهیم در مورد اربعین و شرایط امسال آن صحبت کنیم. اینکه بهترین شکل برای برگزاری آن چه میتواند باشد و... اما پیش از این میخواهم از شما در مورد ماهیت اربعین بپرسم و شما به ما بگویید که اربعین چیست و بود و نبودش چه فایده و ضرری دارد؟
من در رابطه با این سوال خیلی جستجو و مطالعه کردم. حضرت آقا خیلی جامع و کامل و متعالی اربعین را توصیف کردند. ایشان میفرمایند: اربعین حادثه بینظیری است که در تاریخ هم ما سراغش را نداریم؛ این رفتار کریمانه عراقیها، نعمت الهی و رحمت الهی است، و باید قدر دانست.
عبارتهایی از قبیل حادثه بینظیر، در تاریخ سراغ نداریم، نعمت هست، رحمت هست، باید قدر دانست، این حرکت حسینی و... کارکرد بالای اربعین را در گسترش معرفت امام حسین(ع) معرفی میکند. آقا میفرمایند: اربعین با این حرکت مردمی جهانی شد و بلافاصه تاکید میکنند: ما احتیاج داریم که حسینبنعلی(ع) را به دنیا بشناسانیم، آن هم به دنیایی که امروز دچار ظلم و فساد و بیعدالتی شده است. این دنیا محتاج معرفت و آزادگی حسینی است. امروز مردم دنیا، جوانهای دنیا، ملتهای بیغرض، برای چنین حقیقیتی دلهایشان میتپد. بعد میفرمایند: پیام امام حسین(ع)، پیام نجات دنیاست و به فضل الهی حرکت عظیم اربعین، این پیام را در دنیا منتشر میکند. به حول و قوه الهی این حرکت باید روز به روز تقویت بشود.
یکی از رسالتهای بزرگ اسلام، نجات همه است و حضرت آقا میفرمایند امام حسین(ع) دارد این کار را میکند و اربعین، امام حسین(ع) را به جهان معرفی میکند. من دیگر به این مقدار کفایت میکنم و تاکید دارم که آقا میفرمایند: هر چه میتوانید و میتوانیم باید این مراسم را پربارتر و معنویتر کنیم. ما باید به این فکر کنیم که ایجاد تمدن اسلامی هدف نهایی ماست. اگر هدف نهایی این است، به اعتقاد من اربعین میتواند این کار را بکند و تمدنسازی را برای ما انجام دهد. تعبیر دیگری هم هست که میگوید؛ اربعین قدرت استراتژیک شیعه است. ما داریم از اربعین با این اهمیت و ضرورت صحبت میکنیم. وقتی نگاه ما این باشد میفهمیم که این اربعین دیگر تعطیلبردار نیست. مگر میشود ما بگوییم روضه امام حسین(ع) تعطیل میشود؟! این حرف، کاملاً اشتباه و غلط است، حتی اربعین هم تعطیلیبردار نیست. اگر بخواهیم از اربعین یک توصیف یک خطی بکنیم باید بگوییم حرکت همه انسانها به سمت امام است و این حرکت درونی و قلبی در حرکت بیرونی و فیزیکی اربعین اتفاق میافتد. مردم وقتی از خانههایشان به سمت حرم ابیعبدالله(ع) راه میافتند و نقطه تمرکزشان و هدف نهاییشان را حرم ابیعبدالله قرار میدهند، تمام حواس و فکر و توجهشان را به ابیعبدالله(ع) میسپارند. در مسیر خادمان اربعین اهداف و شعارهای ابیعبدالله را یادآوری میکنند و وقتی «لبیک یا حسین(ع)» گفته میشود، کمکم اتصال بین آزادمردان دنیا با ابیعبدالله ایجاد میشود. این یعنی همان چیزی که ابیعبدالله در روز عاشورا فرمودند: اگر دین ندارید، آزادمرد باشید. امروز این آزادمردان در حال بازگشت به سمت امام حسین(ع) هستند و اربعین حسینی اصلا تعطیلبردار نیست.
با توجه به وجود ویروس کرونا و تشدید شیوع آن در اثر تجمع افراد، امسال شکل دست انجام این فریضه میتواند به چه شکل باشد؟
الان در وضعیت روشنی قرار داریم و مشخص است که به احتمال خیلی زیاد در ایام اربعین در عراق حضور نخواهیم داشت. حضور ایرانیها در عراق احتمالا خیلی محدود خواهد بود. من از اینجا میتوانم به فعالان اربعین بگویم که برای این وضعیت، خودشان را آماده کنند. اعتقاد ما این است که ابیعبدالله(ع) معجزه میکند و انشاءالله گریههای عزاداران ابیعبدالله(ع) در شبها و روزهای محرم اثرگذار خواهد و این بیماری رفع خواهد شد. این نگاه امیدوارانه است، ولی احتمال حضور در عراق خیلی ضعیف است. با این احتمال ضعیف باید شکل اجرایی فعالیتهای اربعینی را تغییر دهیم و به فکر برگزاری اربعین در داخل کشور باشیم. در داخل کشور هم باید وضعیت استان و شهرهای سفید را بررسی کنیم. بدانیم شرایط، یک شرایط شناور و تغییرکنندهای است. در داخل کشور اگر شرایط بهتر شد، میتوان حرکت به سمت مرزها را پیشنهاد داد. طبیعتا موکبها هم میتوانند در مسیر حرکت زائرها به سمت مرز، فعالیت داشته باشند. فضای مناسبی را هم باید برای مردم فراهم کرد تا ازدحام نشود و دستورالعملهای بهداشتی و فاصلهگذاری بهداشتی رعایت شود. کادر بهداشت و درمان را هم میتوانیم در مرز مهران داشته باشیم. باید تدبیر شود. در این شرایط نیاز به خادمان بیشتری داریم. در مسیر هم اگر عزاداری باشد، باید دستورالعملهای اعلامی رعایت شود. درست همانطور که این روزها در مراسم عزاداری به شکل مطلوب در حال رعایت است. این برای شرایطی است که در داخل وضعیت بهتر شود و مرز همچنان بسته باشد. در تمامی شهرها مردم در خروجی شهر به سمت کربلا میایستند و این شکوه ویژه هم به مراسم میدهد. پیادهروی علاوه فواید جسمی، یک رشد معنوی هم برای افراد به همراه دارد. یادآور حرکت آزاده عزیز ما حاج علیاکبر آقای ابوترابی هم هست. ایشان در ایام عرفه به سمت مرز خسروی حرکت میکردند و آنجا دعای عرفه را میخواندند و برمیگشتند. خود حرکت، یک حرکت خوبی است. اگر ستاد ملی کرونا در این طرح هم مشکل داشت، مردم میتوانند در خود شهرها حرکت کنند و از منزلشان به سمت یک نقطه متمرکز حرکت کنند. این نقطه متمرکز میتواند یک امامزاده باشد. باز تاکید میکنم که در همه این روند، باید دستورالعملها و فاصله اجتماعی رعایت شود. بنده از آقای بهجت(ره) شنیدم که فرمودند: اگر نمیتوانید بروید به سمت حرم مطهر امام رضا(ع) و حضرت معصومه(س) در داخل حیات چند قدم به سمت حرم بردارید و سلام بدهید. عزیزان موکبدار و فعالان اربعین میتوانند این نقطه تمرکز را در شهر و استان خودشان برای مردم مشخص کنند و نقطه تجمع مناسبی پیشبینی و اعلام شود تا مردم از آنجا به ابیعبدالله عرض ارادت کنند و زیارت اربعین بخوانند. طبیعتاً برخی از فعالیتهای شرایط عادی در این مراسم محدود میشود، باید بر روی نسخه بدل آنها فکر کرد. یکی از مداحان گفتند که سالها مردم به هیئتها آمدند و ما امسال هیئتها را بین مردم و کوچهها میبریم. این حرکت، بسیار زیباست. انشاءالله در نبود کرونا هم این وضعیت دوام پیدا کند. پس اگر وضعیت شیوع ویروس کرونا از این هم حادتر بود، مردم زنده نگهداشتن اربعین در کوچهها را دریابند. میتوان از هر جایی که میشود شروع کرد؛ از خانه تا سرِ کوچه و هر جایی که امکان است در روز اربعین این حرکت انجام شود.
در این شرایط چه استفادههایی از ظرفیت فضای مجازی میتوان کرد؟
در سالهای گذشته اکثر عزیزان و دوستان و عاشقان ابیعبدالله(ع) در عراق حضور داشتند و عراق زیرساختهای مخابراتی ضعیفی دارد و این عزیزان نمیتوانستند ارتباطات شبکههای اجتماعیشان را داشته باشند و اگر میتوانستند فضای معنویشان تحت تأثیر قرار میگرفت. امسال این فرصت فوقالعاده به همراه زیرساخت ارتباطی مناسب کشورمان فراهم است، میتوانیم اربعین را در سطح جهانی نشر دهیم. امسال برای عزیزان هنرمند طراح و گرافیک و موشنگرافی و کلیپساز و مستندساز، فرصت فوقالعادهای فراهم شده است. میتوان حرکت اربعین را در سطح جهان منتشر کرد. این فعالیتها هم میتواند هدفمند و منسجم و سازماندهی شده باشد و هم به صورت فردی انجام شود. فقط باید دقت داشت و مطمئن بود که حرفی که زده میشود، حرف درست و برآمده از آیات و روایات باشد. پیشنهاد میکنم پیش از انتشار مطالب با اساتید و بزرگان حوزه مشورت شود تا خدای ناکرده مطلب نادرستی منتشر نشود. میتوان موکبهای فرهنگی و سرودهایی داشت و شکلها و نمادها و پرچمها به شکل وسیع استفاده کرد. به اعتقاد من در کل، شکل اربعین امسال تغییر زیادی نخواهد کرد، فقط مکانش جابهجا خواهد شد و یک مقدار تغییراتی در شکل اجرا خواهیم داشت. صحبت از تعطیلی، بسیار اشتباه و خطرناک است که از دشمن به ذهن و زبان ما القا میشود. باید حواسمان باشد که بلندگوی دشمن نشویم و راه را برای سوءاستفاده مخالفان ابیعبدالله(ع) هموار نکنیم.