
پورشفیعی مسئول بخش سرود مجموعه فرهنگی عاشوراییان اصفهان به حلقه وصل گفت: این مجموعه سال گذشته سرودهای عاشورایی را به صورت ویژه اجرا کرد و در روضه دهه محرم الحرام امسال نیز سوگواره عاشورایی را که تلفیقی از سرود و نمایش بود را برای نخستین بار اجرا کرد.
وی افزود: با توجه به بیانات مقام معظم رهبری در رابطه با سرود که فرمودند: «سرودها را احیا و زنده کنید» و همچنین اثرگذاری زیاد سرود بر روی مخاطب، مجموعه فرهنگی عاشوراییان حدود دو سال است که به صورت ویژه و جدی بحث سرود را پیگیری می کند البته در گذشته به صورت مقطعی از گروه سرود در برگزاری مراسم ها استفاده می کرد.
مسئول بخش سرود عاشوراییان ادامه داد: دانش آموزی بودن گروه سرود و جذب دانش آموزان و اثرگذاری سرود به علت تعدد صداها و دلنشینی صدای نوجوانان از عللی بود که توجه ویژه ای به این بحث شد و از محرم سال گذشته به ما اعلام شد برای سرود برنامه ریزی انجام دهیم..
احیا و بازسازی اشعار مداحان قدیمی
پورشفیعی با اشاره به اشعاری که امسال در آیتم سوگواره عاشوراییان پخش شد گفت: اشعار سرودها از شعرهای بسیار غنی گذشته است که مردم و مخاطب با این شعرها نوستالژی دارند از جمله شعر حضرت ابوالفضل علیه السلام «ای اهل حرم میر و علمدار نیامد» که مردم سالیان سال آن را شنیده اند. ما سعی کردیم آن را با آهنگ و به صورت سرود احیا کنیم، بخشی از اثرگذاری سرودها به دلیل شعر غنی بود. برای بحث شعر به سراغ مداحان قدیمی مثل مرشد سید احمد حسینی، مرشد خانی که در هیئت های قدیمی فعالیت می کردند رفتیم. جلساتی را برگزار کردیم و در این راستا اشعار و موضوعاتی انتخاب شد. شعر شب اول با عنوان «آمد ای شیعه ماه محرم» شعر بسیار قدیمی از کتاب شاعر موزون اصفهانی است. برخی اشعار هم از مرشد احمدیان می باشد که در دهه ی ۵۰ خوانده می شد، همچنین از اشعار حسام چایچیان هم استفاده شده است.
وی افزود: نکته دیگر این است که همه اشعار در ردیف ها و دستگاه های آوازی است که می توانستیم روی آن ها ملودی بگذاریم، البته سعی نکردیم دستگاه و ملودی را تغییر دهیم بلکه در بحث آهنگسازی و ملودی از دو یا سه دستگاه آوازی استفاده و در شعر کار شد که غنی تر باشد، برای مثال در سرود حضرت حر از دستگاه بیات ترک وارد دستگاه دشتی می شویم.
تولید صفر تا صد سرودها با عاشوراییان
مسئول بخش سرود مجموعه عاشوراییان تصریح کرد: مجموعه عاشوراییان در گذشته به صورت مقطعی از گروه سرود در برگزاری مراسم ها مثل جشن میلاد امام رضا علیه السلام، میلاد امام زمان عجل الله تعالی فرجه شریف استفاده می کرد که آهنگ ساخته می شد و بچه ها در قالب گروه سرود می خواندند اما در حال حاضر کار سرود از صفر تا صد از دل خود مجموعه است. آهنگ، ملودی، سبک و تنظیم بر عهده خود گروه است.
وی اضافه کرد: امسال در بحث سرود نگاه نمایشی هم داشتیم البته نه اینکه ملودی و محتوا فدای نمایش شود. خلق اجرای ترکیبی سرود و نمایش بود که در اصطلاح به آن «سوگواره» گفته می شود. به عنوان مثال در سرود حضرت قاسم علیه السلام ابتدا از رجز استفاده کردیم (من قاسم بن الحسنم شاخه گل یاسمنم) که گروه نمایش هم با حال و هوای رجز وارد میدان شود که به خوبی روی نمایش جواب داد و کار فاخر و موفقی شد.
پخش آیتم سوگواره عاشوراییان از رسانه ملی
پورشفیعی خاطر نشان کرد: اعضای گروه سرود ۴۰ نفر هستند شامل تک خوان ها، گروه کُر و آهنگساز که حدود دو ماه به صورت ویژه فعالیت کردند. خیلی اوقات شب تا صبح در استودیو در حال تمرین و ضبط بودیم. درحال حاضر گروه کُر عاشوراییان بسیار قوی شده و صدایی که از کر می شنوید صدای ۳۰ نفر است.
وی در مورد آیتم سوگواره در روضه «این شهر ادب دارد» خاطرنشان کرد: امسال ۱۰ کار جدید آماده شد که شامل ورودیه محرم، حضرت حر، حضرت رقیه، نیزه شکسته ها، حضرت قاسم، حضرت علی اصغر، حضرت علی اکبر، حضرت ابوالفضل؛ امام حسین علیه السلام و شام غریبان می باشد که با استقبال خوبی از سوی مخاطبان رو به رو شده است. برخی از کارها از شبکه های مختلف سیما مانند شبکه سه و یک پخش شده است؛ همچنین شبکه اصفهان هر شب سرود روضه عاشوراییان را پخش می کرد. این مسئله بیانگر این است که کار غنی و موفقی انجام شده است. آهنگسازی، شعر و اجرای زیبای گروه سرود و همچنین پیگیری های دوستان در مجموعه عاشوراییان برای پخش برنامه ار رسانه ملی قابل تقدیر است.
گروه سرود را گسترش می دهیم
پورشفیعی از راه اندازی غرفه ی جدید «کانون های هنری» در قسمت برادران خبر داد و بیان کرد: برای جذب گروه سرود با استقبال خوبی رو به رو شدیم و ۵۰ نفر ثبت نامی داشتیم. امتیاز خوبی است که جدای از فعالیت شاخه دانش آموزی در بخش سرود افرادی که به این سیستم علاقمند هستند وارد کار شوند. در بخش کانون های هنری برای سرود، نمایش، تواشیح، قرائت قرآن و تئاتر ثبت نام جذب نیرو داشتیم.
مسئول گروه سرود عاشوراییان ادامه داد: چشم انداز بخش سرود در عاشوراییان این است که بتوانیم کارهای قوی و خیلی خوب ارائه دهیم. در بحث سرود کارهای زیادی با موضوع محرم و عاشورا خوانده شده اما ریتم ها و نوع شعر غنی نیست و از کیفیت مداحی امام حسین علیه السلام می کاهد. در نظر داریم به جایگاهی برسیم که در زمینه موسیقی و بحث های عاشورایی کارهای قوی اجرا کنیم. گروه سرود را گسترش دهیم و در این زمینه نیرو تربیت کنیم و مجموعه به چنین پتانسیلی برسد که اگر کسی علاقه مند به فعالیت در این زمینه است اما اطلاعاتی در مورد موسیقی ندارد، بتواند او را آموزش دهدچه در بحث موسیقی، ملودی و چه در بحث تک خوانی.
وی در پایان گفت: امیدوارم همانطور که عاشوراییان در دیگر زمینه ها همیشه حرفی برای گفتن دارد و پیشرفت می کند در زمینه سرود هم بتوانیم کارهای فاخر ارائه دهیم.