به گزارش حلقه وصل: «مکتب فرهنگی علقمه» از جمله گروههای فرهنگی فعال و پرکاری است که فاطمیه سال ۱۳۷۷ به صورت خودجوش، توسط چند نفر از جوانان انقلابی در شهرری تأسیس شد و از همان سال فعالیتهای خود را در حوزه ترویج فرهنگ ایثار، شهادت، معارف اسلامی و انقلابی با محوریت موازین مقام معظم رهبری آغاز کرد.
هدف این مکتب کادرسازی برای نظام جمهوری اسلامی و تربیت سربازان امام زمان (عج) است. مجموعه فرهنگی علقمه از جمله هیأتهای فعال و پرکاری است که علاوه بر برگزاری جلسات هفتگی مستمر و برنامههای مناسبتی در مکان ثابت هیأت واقع در شهرری، برای بچهها اردوهای تفریحی و مذهبی نیز برگزار میکند و موکبداری و برگزاری برنامههایی ویژه شهدای مدافع حرم و برگزاری اردوی زیارتی مشهد برای خانوادههای شهدا نیز از برنامههای ثابت این مجموعه است. مصطفی عربی مسئول مکتب فرهنگی علقمه، توضیحاتی درباره فعالیتهای این مکتب مطرح کرد که مشروح آن را میخوانیم.
عربی در ابتدا تاریخچه مجموعه فرهنگی مکتب علقمه را توضیح داد و گفت: مکتب علقمه از سال ۱۳۷۷ تا ۱۳۸۹ به شکل هیأت مذهبی فعالیت میکرد. از سال ۸۹ گسترش یافت و از حالت صرف هیأت به شکل مکتب در آمد. از آن پس فعالیتهای ورزشی، نوجوان و شهدا هم به مجموعه اضافه شد. هیأت هم با نام «روضةالرضا» به کار خود ادامه داد.
خانوادههای شهدا هم مشکلات خاص خودشان را دارند
رئیس مکتب علقمه ضمن اشاره به مشکلات خانواده شهدا افزود: مردم ایران با هر سبک تفکری که دارند، برای شهدا و خانوادههای شهدا احترام قائل میشوند؛ اما چون از نزدیک وارد این حوزه نشده و خیلی از مسائل را درک نکردهاند، اطلاعات زیادی ندارند. برنامه داریم خانوادههای شهدا مطابق ظرفیتهایی که دارند به یکدیگر کمک کنند تا در مراکزی که هستند به کنشگرهای اجتماعی تبدیل شوند. در تلاشیم مشکلات خانوادههای شهدا توسط خانوادههای شهدای دیگر برطرف شود. در همین راستا برنامهریزی کردهایم تا خانوادههای شهدای ایرانی و شهدای فاطمیون به دیدار یکدیگر بروند تا بین آنها ارتباطات مؤثری برقرار شود.
او تصریح کرد: همسر و فرزندان شهدا بعد از شهید شدن پدر خانواده مشکلاتی مثل امور حقوقی، انحصار وراثت، اموال یتیم، تربیت فرزند، مشکلات روحی و ... دارند که آنها را درگیر کرده و حل کردن آنها به تنهایی و بدون کمک سخت است. حل کردن خیلی از این امور نیاز به مشاورانی دارد که از جنس خانواده شهدا باشند. مجموعه علقمه برای رفع این موانع با جان و دل به این خانوادهها کمک میکند. برای مثال سال ۱۳۹۵ کارگاهی برگزار شد که همسر شهید مهدی زینالدین تجربیات خود را به همسران شهدای مدافع حرم، منتقل کرده و برای حل مشکلاتی که پیش روی آنان بود کمک میکرد.
نباید از شهدا اسطوره بسازیم
عربی به مراسمهایی که مجموعه علقمه برای شهدای مدافع حرم میگیرد اشاره کرده و افزود: مجموعه علقمه برای شهیدان علی امرایی، محمد حنیفی، محمود نریمانی، محمد پورهنگ، حسن غفاری، مصطفی محمد میرزایی، مهدی حیدری و ... با همکاری خانوادههای آنان مراسم یادبود گرفته است. سال ۱۳۹۵ هم مراسم «نهضت جهانی شهدای اسلام» را برگزار کردیم که بازخورد خبری خوبی از آن گرفتیم. همچنین حدود صد خانواده مستضعف تحت پوشش مجموعه هستند که سالی دو بار بسته معیشتی به آنها تعلق میگیرد. در حد وسع هم مشکلات درمانی این خانوادهها را برطرف میکنیم.
مسئول مجموعه علقمه تأکید کرد: ما نباید از شهدا اسطورهسازی کنیم. شهدا مثل ما بودند، ولی خلوصی که در کارشان داشتند باعث شد به این درجه و مقام برسند. مجموعه فعالیتهای زیادی در حوزههای مختلف انجام میدهد با این حال کار برای شهدا، مهمترین محور مکتب است. در این موضوع کتاب نوشته شده، کلیپ درست شده، عکس شهدا به کمک آبرنگ، پاستیل و دیجیتال کشیده و اصلاح شده، یادواره شهدا و اردوهای مختلف برای خانوادههای شهدا برگزار شده است.
ما نباید از شهدا اسطورهسازی کنیم، شهدا مثل ما بودند، ولی خلوصی که در کارشان داشتند باعث شد به این درجه و مقام برسند
مجموعه کتابی که از سبک زندگی شهدا برای کودکان میگوید
عربی فعالیت جدید مکتب علقمه را توضیح داد و گفت: کار جدیدی را شروع کردهایم و برای کودک و خردسالان، با محوریت شهدا، محتوای متنی و تصویری تولید میکنیم. مجموعه کتاب «یک بغل گل سرخ» به قلم مهدی گودرزی که خود نیز فرزند شهید است، روایات سبک زندگی شهدا را از زبان مادران وهمسران شهدا را برای کودکان و نوجوانان به رشته تحریر در آورده است. مجموعه علقمه نیز پشتیبان این کار است. یعنی از هماهنگی با خانوادههای شهدا تا تولید محتوا و پیادهسازی مطالب و همچنین چاپ کتابها را پیگیری میکنیم.
مدیر مکتب ادامه داد: ما برای اولینبار شناسنامه شهید محمود نریمانی و دیگر شهدا را با مشخصات خودش در سال ۱۳۹۵ چاپ و منتشر کردیم. پس از آن که وارد بازار شد دیگر نشریات نیز این کار را انجام دادند و شناسنامههای شهدا را طراحی کردند.
گفتوگوی شفاف سیاسی نوجوانان در «پاتوق ایرانیون»
او فعالیتهای فرهنگی تربیتی مکتب علقمه در حوزه نوجوانان را توضیح داد و گفت: چندین ماه است برای نوجوانان «کرسی آزاداندیشی» برگزار میکنیم که ساعت ۱۴ پنجشنبه هر هفته در فرهنگسرای ولاء، واقع در میدان نماز شهرری، آغاز میشود. نام آن را «پاتوق ایرانیون» گذاشتیم.
عربی فلسفه نامگذاری این کرسی آزاد اندیشی را توضیح داد و گفت: هر نوجوان برای خودش پاتوقی دارد. برای مثال برای بازیهای کامپیوتری به گیمنت میرود. اما نوجوانان برای مسائل سیاسی هیچ پاتوقی ندارند. برای همین نام این کرسی را پاتوق ایرانیون گذاشتیم تا نوجوانان برای حل مسائل و سؤالات سیاسی خود، درباره موضوعاتی مانند رفراندوم، آزادی، حجاب اجباری، اقتصاد، پیشرفت و عقبمانندگی کشور، زنان، گشت ارشاد و ... با یکدیگر گفتوگویی صریح و شفاف داشته باشند.
مدیر پاتوق ایرانیون طریقه کار این کرسی آزاد اندیشی را توضیح داد و گفت: در هر جلسه به انتخاب شرکتکنندکان نوجوان موضوعی انتخاب میشود، سپس و موافقان و مخالفان درباره آن موضوع آزادانه صحبت کرده و برای یکدیگر سند ارائه میکنند. هدف ما در این کرسیها این است که نوجوانان یاد بگیرند بدون سند و مدرک هیچ ادعایی را نپذیرند. تا کنون بازخوردهای خوبی از این جلسات به ما رسیده است.
کسب مقام اول در مسابقات جودو
او درباره فعالیتهای ورزشی مکتب اذعان کرد: اعضای تیم علقمه بطور مداوم فعالیت ورزشی انجام میدهند اما سال ۱۳۸۹ برای جوانان و نوجوانان تیم جودو تشکیل شد و در لیگ قهرمانان هم مقام اول را از آن خود کرد. متأسفانه بخشی از این فعالیتها به دلیل نداشتن پشتوانه مالی و معنوی ابتر مانده و خاتمه پیدا کرد. ما از ابتدا سربرگ، لوگو، اساسنامه و هویت رسانهای مشخص علقمه را داشتیم؛ اما به دلیل نبود پشتوانه مالی قوی، فعالیتهای خود را به صورت گمنام ادامه دادیم.
مکتب خودش خرج خود را در میآورد
عربی مکتب علقمه را وابسته به هیچ نهادی ندانست و افزود: پشتوانه مالی ما مردم هستند. خود اعضای مکتب نیز به صورت ماهیانه کمک میکنند و بخشی از حقوق ماهیانه خود را صرف امور مجموعه میکنند. تعدادی از دوستان هم نماز و روزه استیجاری قبول میکنند و هزینه آن را صرف هیأتها و مراسمهای مکتب میکنند. فروش کتابها نیز کمک خرج خوبی برای مکتب هستند. بطور خلاصه میتوانم بگویم مکتب خودش خرج خود را در میآورد.
تعدادی از دوستان هم نماز و روزه استیجاری قبول میکنند و هزینه آن را صرف هیأتها و مراسمهای مکتب میکنند، مکتب خودش خرج خود را در میآورد
کار فرهنگی و تربیتی حوصله میخواهد
رئیس مکتب علقمه سیاستهای کلی مجموعه را توضیح داد و گفت: مکتب در راستای آرمانهای نظام اسلامی و تحقق تفکر بسیجی فعالیت میکند. ما در اساسنامه مکتب فرهنگی علقمه گستره فعالیت را در سطح ملی قید کردهایم، بنابراین وقتی مجموعهای از جوانان، ظرفیت فعالیت در سطحی گستردهتر از یک محله را دارند چرا برای تحقق آن اقدام نکنند؟ ما باید کار را جدی گرفته و بدانیم که تا چند سال آینده فضای کشور ایران، فصایی تربیتی خواهد بود. پس نخبه کسی است که لحظهشناس و اولویت شناس باشد و به موقع وارد میدان شود.
او در پایان تأکید کرد: اگر فعالین فرهنگی فکر میکنند که در این عرصه همه چیز باید وفق مراد باشد، سخت در اشتباه هستند. کار فرهنگی و تربیتی زمانبر است و حوصله میخواهد. از طرفی از تخریبها، بیمهریها و حسادتها نیز نباید بترسند، بلکه باید با قدرت در میدان بمانند که خداوند تُعِزُّ مَنْ تَشَاءُ وَتُذِلُّ مَنْ تَشَاءُ است.
منبع:فارس