
به گزارش حلقه وصل، کتاب «مسجد رهبر» -تاریخ شفاهی مسجد کرامت؛ از مساجد تأثیرگذار و کانون مبارزان انقلاب در شهر مشهد- به همت انتشارات «راهیار» منتشر و راهی بازار نشر شد.
در پیشگفتار این کتاب که نخستین اثر ناشر در رده تاریخ شفاهی «مساجد انقلاب» است، درباره نسبت مسجد و انقلاب اسلامی چنین میخوانیم: «نسبت انقلاب اسلامی با مسجد اما به تمام معنا ویژه و منحصربهفرد است. مسجد در انقلاب ایران هم رسانه است، هم مرکز تربیت نیرو، هم نهاد سازماندهنده اجتماعی و هم محور بسیج سیاسی. هم محل اخذ رأی در انتخابات است و هم پاتوق اعزام به جبهه جنگ. خدمات متقابل مسجد و انقلاب در ایران، فهرست مفصلی دارد که حتی گزارش آن هم در یک کتاب نمیگنجد...
مطالعات صورت گرفته درباره نهاد مسجد در ایران و خصوصا در دوران انقلاب اسلامی، بسیار کمتر از آن چیزی است که ضرورت و ظرفیت داشته است». «مسجد رهبر» گزارشی است از شکلگیری و فعالیتهای «مسجد کرامت» مشهد در نزدیکی حرم مطهر امام رضا(ع). این مسجد را که بعدها امام جماعتش، رهبر انقلاب اسلامی شدند، میتوان از جهات گوناگون نمونهای ممتاز از الگوی فعالیت مسجدی در منظومه معرفتی آرمانی اسلام ناب معرفی کرد.
«مسجد رهبر» از یک سو این الگو را توضیح میدهد و از دیگر سو، مسیر رشد مشهد انقلابی را از چند دهه پیش از انقلاب اسلامی روشن میکند؛ مسیری که در آن، برخی دشواریها و پیچیدگیهای آمیختن سنت و روشنفکری، توده و نخبگان، دینداری و مبارزه آشکار شده است. در بخش دیگری از مقدمه این کتاب که قسمت قابل توجهی از آن به فعالیتهای آیتالله سیدعلی خامنهای در دهه ۵۰ در مشهد مقدس اختصاص دارد، درباره نقش رهبر انقلاب در مسجد کرامت میخوانیم: «آیتالله خامنهای، امام مسجد «امام حسن(ع)» و سپس «کرامت»، نقطه تلاقی همه جریانهای در ظاهر متباینی است که زیر پرچم اسلام انقلابی و در فشار سنگین مکاتب و روشهای رقیب، به یکپارچگی و شکوفایی رسیدند و مسجد رهبر، آینهای کمنظیر است که این همافزایی معرفتی اجتماعی را منعکس میکند. پیوند ناگسستنی معرفت، آرمان، عمل، اخلاق و مبارزه در این الگو، تصویری ممتاز از ظرفیتهای بینظیر جامعه دینی را شکل میدهد و علت تابآوری آن در برابر فشارها و توطئههای دشمنان را پیش چشم میگذارد.
هنر رهبری دینی در احیا و به اوج رساندن این نهاد سنتی در خطر انحطاط، چنان برجسته و شوقانگیز است که مطالعه سطرسطر این تکاپوی پیگیر و پرابتکار را شیرین و دلنشین میکند». تحقیق و مصاحبههای این کتاب را که از سال 1388 شروع شده، به ترتیب حسن سلطانی، سیدمحمد امیر احمدیطباطبایی و احمد عسگری بر عهده داشتهاند و طی آن با بیش از 70 تن از مرتبطان مسجد کرامت مصاحبه صورت گرفته و هزاران سند مطالعه شده است. علاوه بر 4 فصل کتاب که زمینههای شکلگیری و فعالیتهای مسجد کرامت را بررسی و تبیین میکند، تصاویر، اسناد و اَعلام نیز در ۳ فصل، ضمیمه کتاب شده است و در مجموع میتوان این کتاب را مرجع و الگویی در عرصه «مسجدنگاری» معرفی کرد. کتاب «مسجد رهبر» که نگارش آن بر عهده «مرتضی انصاریزاده» بوده، در 544 صفحه، تیراژ 1500نسخه و قیمت 50 هزار تومان توسط انتشارات «راه یار» منتشر شده است و علاقهمندان جهت تهیه آن، علاوه بر کتابفروشیها، میتوانند تا 16 آذر با تخفیف ویژه از طریق صفحات مجازی ناشر raheyarpub@ و سایت vaketab.ir نسبت به سفارش کتاب اقدام کنند.